Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag har obducerat kvinnor som genomgått illegala aborter”

Barbro Westerholm. Foto: Rebecca Lindström
Foto: SVEN LINDWALL

Varför är det så tyst från Jan Björklund om Peter Lundgren-avslöjandet och den nya stränga abortlagen i USA?

Varför tar inte Liberalerna debatten mot Sverigedemokraterna om abortgränsen?

Har Liberalerna svikit kvinnorna? 

Barbro Westerholm, riksdagsledamot för L berättar i Politikpodden att hon har sagt ja till styrelseuppdrag i RFSU för att kunna driva de frågor där hennes eget parti inte levererar. 

– Värnandet om abortlagen och samvetsfriheten är frågor som RFSU arbetar väldigt mycket med.

Inte bara EU-val, på fredag är det 100 år sedan kvinnlig rösträtt blev verklighet i Sverige - och just kvinnors rättigheter och jämställdhet är genomgående tema i veckans avsnitt av Politikpodden med Malin Roos.

De två gästerna Linda Nordlund, ledarskribent på Expressen och tidigare ordförande i Luf, Liberala ungdomsförbundet - och Barbro Westerholm, som gör sin åttonde mandatperiod som riksdagsledamot för Liberalerna, gav sina åsikter om den pågående Peter Lundgren-affären i Sverigedemokraterna. 

Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet medgav att han tagit en partikollega på brösten. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Barbro Westerholm kallar SD:s krishantering för ”oacceptabel hantering”. 

– Det skapar ju inte ökat förtroende för politiker, det spiller över på oss alla oberoende partipolitisk tillhörlighet. Om man inte kan hålla sig borta från att bli berusad och dessutom gör det här övergreppet, har man inte i politiken att göra. 

Svartmålade kritikerna 

Linda Nordlund menar att Jimmie Åkesson och partiet gör allt för att rädda Lundgren för att det saknas stjärnor på SD:s vallista.

– När det kommer fram att deras trumfkort i valrörelsen är en ”slimeball”, blir det jobbigt. Då är deras lösning att sluta upp runt sin toppkandidat och svartmåla dem som kritiserar honom. Det kanske funkar, säger Expressens ledarskribent. 

Expressens ledarskribent Linda Nordlund utesluter inte att SD:s krishantering kan gå hem. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Under veckan som gått klubbande delstatssenaten i Alabama och guvernören Kay Ivey genom USA:s strängaste abortlag, som i princip innebär abortförbud, även vid våldtäkt eller incest.

Barbro Westerholm, läkarutbildad och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen och som på 60-talet i Medicinalstyrelsen drev igenom såväl samvetsfrihet som lagen om p-piller som preventivmedel, hade aldrig trott att hon 2019 skulle stå och försvara aborträtten. 

”Kvinnor tagit livet av sig”

– Jag har obducerat kvinnor som hade genomgått illegal abort och avlidit. Jag har mött fall där kvinnor har tagit livet av sig därför att de blivit oönskat gravida. Hur kan det vara möjligt att vi backar med detta?, frågar sig riksdagsledamoten.

Medan en partiledare som Centerns Annie Lööf har kommenterat såväl Expressens avslöjande om att Peter Lundgren medgivit att ha har tagit en kvinnlig partikollega på brösten, och den nya stränga abortlagstiftningen i USA, har det varit helt tyst från Jan Björklund, Liberalernas partiledare. 

Programledaren Malin Roos frågar i podcasten om L svikit kvinnorna och varför man inte tog debatten mot Sverigedemokraterna om sänkt abortgräns i valrörelsen. 

– Jag tror att en väldigt viktig orsak var att Birgitta Ohlsson hade lämnat. Hon var ju den skarpaste företrädaren man hade i de här frågorna, med jättestor trovärdighet och stor följarskara, säger Linda Nordlund och vidare: 

– Det kändes inte som att Jan Björklund bottnade i frågorna lika mycket. Då är det klart att det är lättare för en person som Annie Lööf att gå in och ta utrymmet.  

Ickefrågor i valrörelsen 

Barbro Westerholm medger att det var tufft att som företrädare för Liberalerna se kvinnofrågorna ”kidnappas” av andra partier. 

– Det är klart att det var frustrerande, särskilt under valrörelsen när det handlade om skolan, skolan, skolan och lite EU. Äldrefrågorna och sex och samlevnadsfrågorna var icke-frågor.

Hon berättar i podden att hon har sagt ja till att ställa upp i RFSU:s styrelse av just den anledningen, att kunna driva sina hjärtefrågor bredare. 

– Då har jag ett ben till att stå på. Jag har bråttom att komma i mål med till exempel värdmoderskap, och värnandet om abortlagen och samvetsfriheten är frågor som RFSU arbetar väldigt mycket med. Mer än Liberalerna i höstas, men Liberalerna kan mycket väl komma igen, säger Barbro Westerholm som också argumenterar för Erik Ullenhag som ny partiledare för Liberalerna. 

Linda Nordlund tror också på Ullenhag – men utfärdar en skrällvarning för Nyamko Sabuni.