Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Politikernas vändning efter valet – öppnar inte BB igen

Politikerna håller BB i Sollefteå fortsatt stängt. Foto: Svenska Dagbladet / TT NYHETSBYRÅN
Politiker vänder i frågan om BB-krisen i Sollefteå efter valet, menar trebarnsmamman Malin Bruce som anser situationen är fruktansvärd. Foto: Privat.
Vänsterpartiets distriktsordförande Ingrid Nilsson kommer fortsätta arbeta i oppositionen för ett öppnande av BB på Sollefteå sjukhus. Foto: Privat.

Västernorrlands styre är överens om att inte återöppna BB på Sollefteå sjukhus – trots att tongångarna inför ett öppnande var positiva under valrörelsen.

Trebarnsmamman Malin Bruce är kritisk till politikernas agerande:

– Det är vidrigt, då har man utnyttjat det här för sin egen vinnings skull.

Turerna kring BB-krisen i Norrland fortsätter. I början på 2017 lades Sollefteå sjukhus akut- och BB-verksamhet ner. Beslutet resulterade i en ockupation som fick stor uppmärksamhet.

Nu står länets politiker inför nästa utmaning – att hantera den laddade frågan efter valet. 

Politiker: nej men "stänger inte dörren"

I november blev det klart att Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna bildar en koalition och tar över styret av Västernorrland.

Under valrörelsen uttryckte en majoritet av partierna en positiv inställning inför ett återöppnande av BB, bland dem Moderaterna.

 

 

Nu efter valet är det andra tongångarna inför ett återöppnande.

– Några sådana planer finns inte i den politiska sammanställning som vi har gjort med majoriteten i regionen, säger moderaten Lena Asplund, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, och förklarar partiets syn under valrörelsen:

– Vi hade ett regionpolitiskt program där vi skrev att om vi hamnade i en majoritet där det fanns en vilja att öppna igen så stänger vi inte dörrarna om det var verksamhetsmässigt och ekonomiskt försvarbart.

Så ni kan ändra er framöver?

– Jag tänker inte spekulera i något sådant.

Däremot tittar politikerna på att återta cytostatikabehandling och eventuellt akutkirurgi dagtid.

Trebarnsmamman: "vidrigt" beteende

I våras fick Sollefteåbon Malin Bruce sitt tredje barn. Ju närmare förlossningen hon kom, desto oroligare kände sig Malin inför det långa avståndet till BB och risken att tvingas föda i bil.

Till slut packade Malin väskorna och åkte till Jämtland inför förlossningen.

– Det här var mitt statement. Det jag kunde göra för att sätta ner foten och visa att jag inte tycker det är rätt, säger Malin Bruce och fortsätter:

– Att välja att föda i Sundsvall eller Örnsköldsvik skulle visa på att det här är okej. Då valde jag i stället ett annat län, och det blev jävligt dyrt för dom som betalar min förlossning.

Malin vill att BB och akutmottagningen öppnar igen och anser att den nuvarande situationen är "katastrofal, fruktansvärd och hemsk".

Sollefteåbon Malin Bruce vill att BB-verksamheten åter öppnar så fort som möjligt. I april fick hon sitt tredje barn och valde då att föda i Östersund. Foto: Privat.

Värst är enligt henne politikernas agerande.

– Det är fruktansvärt att politiker sitter med på ockupationen och tycker det här är fruktansvärt. Men sedan när man blir vald i regionen, på personröster, och får en plats – då sitter man i stället och säger att nej det finns inte på tal att öppna BB eller akutkirurgi, säger Malin Bruce och tillägger:

– Det är vidrigt, då har man utnyttjat det här för sin egen vinnings skull. 

Oppositionen vill öppna Sollefteå BB

I samband med en sjukvårdspolitisk debatt i augusti rapporterade SVT att samtliga partier i Sollefteå, utom Socialdemokraterna, var öppna för att återöppna den nedlagda BB-verksamheten.

– Vi har inte sett nya fakta och inspel som gör att vi har ändrat oss men stänga dörrar vill jag inte göra utan fortsätta ha en dialog om hur vi utvecklar sjukhuset, sade socialdemokraten Glenn Nordlund då till Allehanda.

Nu, efter valet, håller Socialdemokraterna sin ställning – men även Liberalerna och Moderaterna ställer sig bakom beslutet att i dagsläget inte återöppna BB på Sollefteå sjukhus.

 

 

Oppositionen kommer däremot att fortsätta arbeta för ett öppnande.

– Det har varit vår linje genom hela vår valrörelse att vi arbetar för att få till en öppning av BB och akutkirurgin i Sollefteå. Det var också därför vi fick valframgångar i länet – många i befolkningen delar den åsikten med oss, säger Vänsterpartiets distriktsordförande Ingrid Nilsson.