Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politikernas reaktion efter skjutningarna: ”En epidemi”

Tre skottlossningar på kort tid i Stockholm.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) tar imorgon emot en utredning med nya förslag för att stoppa skjutvapenvåldet och sprängningar.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Otryggheten sprider sig i Stockholms förorter efter flera dödsskjutningar.

– Vi bevittnar en epidemi av skjutningar och sprängningar, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M).

– Vad man känner är ju ”inte igen”, säger Vänsterpartiets Linda Westerlund Snecker.

Imorgon presenterar Mikael Damberg en utredning med nya förslag på hur regeringen ska stoppa gängvåldet.

Två personer har dött och en person skadats i ett flertal skjutningar i Stockholms förorter under söndagen. 

Riksdagsledamot Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, reagerar skarpt på de senaste blodiga händelserna i Stockholms västra förorter.

– Vi ser våld vi inte är vana vid och inte ska behöva uppleva. Det har varit någon allvarlig händelse varje dag det här året. Mycket är kopplat till uppgörelser mellan kriminella gäng, säger Johan Forssell.

– Jag ifrågasätter att regeringen har kontroll över utvecklingen. Vi vill se flera verktyg för att placera gängkriminella bakom lås och bom. Tuffare lagstiftning och hårdare straff, säger han.

”Sätt stopp för våldet”

Johan Forssell vill att att det finnas möjlighet till anonyma vittnesmål eftersom det är svårt att få personer i kriminella miljöer att stiga fram och vittna. Han efterlyser visitationszoner där det blir lättare för polisen att visitera misstänkta personer när man söker efter vapen och sprängmedel.

Han vill också skärpa straffen för personer som ertappas med sprängmedel.

– De som utsätter vanliga hederliga människor för fara ska inte vara ute. Det handlar om att sätta stopp för våldet här och nu, säger Johan Forssell.

Han understryker att det på längre sikt också krävs åtgärder för att komma till rätta med problem som utanförskap.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sa till P1-Morgon under måndagen att de vill se dubbla straff för gängkriminalitet.

– De som drabbas hårdast är de som bor i de här områdena som är utsatta för skjutningar, sa Kristersson i SVT:s utfrågning.

Nya förslag för att stoppa gängskjutningar presenteras i morgon

Expressen har sökt inrikesminister Mikael Damberg (S), som via sin presstalesperson hänvisar till morgondagen, då inrikesministern tar emot en utredning med nya förslag för att stoppa skjutvapenvåldet och sprängningar.

Förslagen, som främst ska se till att försvåra för kriminella att få tillgång till vapen och explosiva varor, kommer att presenteras vid en pressträff under tisdagen. 

I en skriftlig kommentar till Dagens Nyheter säger Damberg: ”Det här är problem som tillåtits växa under lång tid och kommer kräva ett målmedvetet arbete för att komma till rätta med. 

Men genom en historisk satsning på 10 000 fler polisanställda, skärpta straff, bland annat för vapenbrott och mord och nya verktyg som bättre kameraövervakning och informationsinhämtning, så ska vi pressa tillbaka våldet.”

V: Det är unga kränkta män med tillgång till illegala vapen

– Vad man känner är ju ”inte igen”. Att det återigen sker, säger Vänsterpartiets rättspolitiske talesperson Linda Westerlund Snecker.

– Det börjar bli sommar och, som polisen säger, så har vi en stor del kränkta unga män med tillgång till illegala vapen. 

Vänsterpartiet vill att Malmös satsning på Sluta Skjut, gruppvåldsintervention som fokuserar på dialog, minska grupptryck och bryta våldsspiralen, ska användas i större utsträckning nationellt.

– Vi skulle även vilja ge tullen större befogenheter att leta efter olagliga vapen, säger Linda Westerlund Snecker.

Linda Westerlund Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiske talesperson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Vill man verkligen komma åt gängkriminalitet så är ekonomisk utsatthet en faktor, att Sverige ekonomisk dras isär och att klyftorna ökar.

– Om du växer upp som ung man i en ekonomisk utsatt förort, och ständigt får höra att du borde ha utegångsförbud, att polis borde sätta in tårgas. Dessutom så har skolan du har gått i sugit och du kommer aldrig att få ett jobb eller en lägenhet.

– Där föds att människor gör dåliga val i livet. Det är absolut inte en ursäkt, men det är en förklaring. 

”Regeringen har haft fem år på sig - men famlar fortfarande efter lösning”

Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, säger:

– Människor ska inte behöva vakna till nyheten att det skjutits eller sprängts i deras eget bostadsområde. Det här sker på öppen gata och i bostadsområden där människor lever sina liv, det drabbar oskyldiga.

– Den rödgröna regeringen har haft fem år på sig att vända utvecklingen, men man famlar fortfarande efter en lösning för att ta hand om om det ökade problemet, säger han.

Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Andreas Carlson är också ytterst kritisk till att regeringen i vårbudgeten minskade polisens anslag med en kvarts miljard.

Liksom partier både till höger och vänster på den politiska skalan så vill Kristdemokraterna också se att vittnen ska kunna vara anonyma.

– Sedan är jag under inga illusioner att det finns ett enda förslag som kan lösa detta, det är inte bara polisens ansvar, utan hela samhället.

– Polisen måste få hjälp från i princip alla myndigheter och organisationer som kan. Men men kommer inte ifrån att polisen är viktigast och då är det anmärkningsvärt att regeringen har dragit ner på deras anslag. 

Liberalerna: Vi måste upplösa gängen

– Läget är ytterst allvarligt, säger Liberalernas Johan Pehrson.

– Det kommer ta tid att vända utvecklingen, men det måste göras. Vi måste få stopp på dessa gängskjutningar omgående och i grunden upplösa gängen. 

– För detta behövs fler poliser med kraftfullare verktyg, skärpta straff, en ny socialtjänstlag som lättare fångar upp unga i riskzonen och förebyggande åtgärder och avhopparprogram som hittills inte skådats. Det är svårt, men alternativet finns inte. 

– Ett gangstervälde som släcker liv, integritet och livschanser, säger Johan Pehrson (L).

SD: Vi behöver ge polisen bättre förutsättningar - inte hårdare straff

– Vi måste sätta in hårda polisiära metoder, det är den enda framkomliga vägen, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

– Det som behövs är egentligen inte skärpta straff för gängkriminella som mördar varandra, det är redan livstid på ett sådant brott, men det är ett stort problem att man inte kan åtala dessa kriminella för att ingen vill vittna, det är extremt få som åker dit. Därför måste vi ge polisen bättre metoder för att få information.

– Polisen måste få bättre förutsättningar att få underlag till åtal, bland annat genom hemlig avlyssning, och att vittnen ska kunna vittna anonymt mot den här typen av kriminella.

Adam Marttinen hävdar att gängkriminalitet och dödliga skjutningar är ”en verklighet som kommer vara varaktig under en längre tid”, då han anser att Sveriges migrationspolitik har lett till ”ekonomiskt och kulturellt” utanförskap.

Oacceptabelt att unga människor utsätts för dödligt våld, säger MP

– När unga människor utsätts för dödligt våld, som skjutningar, är det en tragedi, och helt oacceptabelt, säger Miljöpartiets Rasmus Ling. 

Miljöpartiet vill därför, som många andra partiet, satsa mer intensivt på polisen än i dagsläget ”men också förstärka arbetet mot illegala vapen, droger och den svarta ekonomin.”

– Samtidigt måste vi ha fullt fokus på det förebyggande arbetet för att bryta våldskedjan så att nästa generation, småsyskon och grannarnas barn, inte hamnar i samma fruktansvärda situation.

Här skedde skottlossningarna.

Centern: Mindre popcornmaskin och mer långsiktigt

– Det är så fruktansvärt ledsamt att höra dessa nyheter, och jag måste säga att jag är trött på det här nu, säger Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin.

– Vi måste se till att koppla ett grepp om gängkriminaliteten .

– Vi måste ha mindre popcornmaskin och koppla starkare ledarskap - ge polisen tydliga och långsiktiga spelregler och de resurser som krävs. 

– Jag är mer och mer inne på att vi behöver en trygghetsberedning, lite med försvarsberedningen som förebild, för att öka på det långsiktiga i det rättspolitiska arbetet så kan vi lättare diskutera åtgärder som vi enligt forskningen vet är verksamma. 

Dödliga skjutningar ökar i Stockholm

Hälften av alla dödliga skjutningar i Sverige i har skett i Stockholm, det visar en kartläggning gjord av Sveriges Radio Ekot.

Bara under årets första fem månader sköts nio personer till döds i Stockholmsregionen. Totalt sköts 18 personer ihjäl i Sverige under samma tidsperiod.

Ingen dog i skjutningar i varken Malmö eller Göteborg från januari till maj i år.

Förra året sköts elva personer till döds i Stockholmsområdet.

Så ser utredningsläget ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.