Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikernas ilska mot SD:s kartläggning

OVISS FRAMTID. Kent Ekeroth har efter avslöjandet om filmen tagit timeout. När Expressen träffade honom i går vägrade han att ge några kommentarer om sin framtid inom politiken. Foto: Roger Vikström

Expressens avslöjande om Sverigedemokraternas krav på en kartläggning av ledamöterna skakar riksdagen.

Nu ryter ledande politiker, över blockgränsen, ifrån.

– Det är fruktansvärt och skrämmande, säger Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven.

Expressens avslöjanden om Sverigedemokraterna

ROPADE "HORA"

Expressens David Baas och Christian Holmén avslöjade den 13 november att SD-toppen Erik Almqvist kallade en kvinna hora under ett bråk 2010.

 

FILMEN

Dagen därpå publicerade Expressen bilder ur filmen där Almqvist ropar "blatte-lover", "babbe" och "skit i den här lilla horan". Därefter tvingas Almqvist lämna sina partiuppdrag.

 

JÄRNRÖREN

Filmen visar också hur Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling beväpnar sig med järnrör under bråket. Avslöjandet, som skedde i torsdags, tvingar Kent Ekeroth att ta timeout.

 

GANGSTER-BLUFF

Expressen avslöjade i fredags hur Almqvist och Ekeroth skrattar åt kopplingen till Original Gangsters - som de tidigare angett som skäl till att de beväpnade sig med järnrören.

 

FLICKVÄNNEN

Expressen avslöjade i lördags att Jimmie Åkessons flickvän Louise Eriksson krävt SDU-­topparnas omedelbara avgång.

 

KARTLÄGGNINGEN

I går avslöjade Expressen att SD krävt en hemlig kartläggning av vilka riksdagsledamöter som har dubbelt medborgarskap. Målet: att porta dem från riksdagen.

Expressen kunde i går avslöja att Sverigedemokraterna krävt en hemlig kartläggning av vilka ledamöter som har dubbelt medborgarskap i riksdagen.

Begäran finns i ett sekretessbelagt dokument från riksdagens utredningstjänst, RUT, från förra året. Men RUT vägrade att göra utredningen. Ett drygt halvår senare lämnade SD-ledamöterna Kent Ekeroth och Thoralf Alfsson in en motion där de vill förbjuda personer med dubbelt medborgarskap att bli riksdagsledamöter.

"Det är obehagligt"

Stefan Löfven, partiledare för Socialdemokraterna, ser allvarligt på kartläggningen SD önskade.

- Det visar tydligt att Sverige­demokraterna har rasistiska representanter i sitt parti, säger han.

Också demokratiminister Birgitta Ohlsson, FP, reagerar starkt.

- Myndiga svenska medborgare har rätt att ställa upp i val. Att misstänkliggöra människor på grund av deras ursprung är obehagligt, säger hon.

Moderaten Hanif Bali kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn från Iran. I riksdagen är han bänkgranne med Sverige­demokraternas Kent Ekeroth.

- Det känns fruktansvärt, säger han.

- Man kan inte säga upp ett iranskt medborgarskap. Det är något högst ofrivilligt i mitt fall, och man blir extra ledsen då, när något man inte kan välja själv ska hindra mig från mitt politiska engagemang, säger han.

Riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani, C, har både ett svenskt och ett iranskt medborgarskap.

- Jag tycker att det är vidrigt att någon tänker att min lojalitet skulle brista för att jag har två medborgarskap. Jag röstar utifrån min partifärg och ideologi, säger hon.

Kan begära tjänstledigt

När Expressen i går kväll träffade Kent Ekeroth utanför Enskedehallen i Stockholm vägrade han att ge några kommentarer om sin framtid i politiken.

Riksdagsledamöterna i Sverige får 58 300 kronor i månaden. En ledamot som inte har tänkt att delta i arbetet kan begära tjänstledighet. Men varken Ekeroth eller Almqvist har begärt att vara lediga, skriver tidningen Expo.

- Vi betalar ut arvoden tills vi vet något annat, säger Anna Aspegren, enhetschef på enheten ledamotsadministration i riksdagen, till Expo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.