Politikernas hemliga liv i Almedalen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Niklas Svensson och statsminister.
Foto: Cornelia Nordström

Expressens politiska reporter Niklas Svensson har under ­Alme­dalsveckan mött partiledare, ministrar, generaldirektörer, generalsekreterare, tv-profiler och idrottsprofiler för direktsända utfrågningar i Expressens valstuga.

Enligt en undersökning gjord av opinionsföretaget YouGov var Niklas Svensson Almedalens mäktigaste person - efter parti­ledarna. Enligt Makthavare.se är han årets twittrare. Och enligt Meltwater Buzz nämndes Niklas Svenssons namn oftast i sociala medier under veckan.

Men han har också minglat och haft ett stambord på det ­hetaste innestället Donners brunn - mitt i Visby.

Det här är Almedalsveckan 2012 - bakom kulisserna.

Söndag 1 juli

Som vanligt var Almedalsveckan större än någonsin - på alla möjliga sätt. Över 1 800 olika arrangemang, en ny jättescen som TV4 News sände ifrån och där det satt en tv-skärm modell gigantisk och marinens paradfartyg HMS Carlskrona angjord närmare folklivet vid kajen. Det här inte längre bara "politikerveckan" utan också en mötesplats för organisationer, börsbolag, medieföretag och alla möjliga andra.

Egentligen började Almedalsveckan redan på lördagen för min del. På mitt flyg från Bromma till Visby satt många förväntansfulla Almedalsprofiler, bland dem PR-konsulten Staffan Dopping och flera journalistkollegor.

Dopping gick ut stenhårt och började redan på flygplatsen göra reklam för sina seminarium under veckan genom att trycka både visitkort och inbjudningar i min hand.

På väg ut till planet såg jag Greatness PR:s vd Cecilia Wassaether komma gående med en uppfälld dator i händerna. Hon berättade att hon aldrig tidigare varit bättre förberedd än i år - något som nog behövdes, eftersom det program som Almedalsveckan tryckt upp saknade lokalangivelser vilket gjorde det svårt att planera vilka seminarier man ville lyssna på. Det glunkades om "skadestånd" bland flera arrangörer.

På söndagen skulle Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson inleda de dagliga talen och jag började försnacket i morgonfåtöljerna hos skickliga Brit Stakston och Joakim Jardenberg, när de inledde sina tv-sändningar från Bloggplats H12.

Migrationsminister Tobias Billström kom i sällskap med sina medarbetare till Expressens valstuga och vi småpratade under tiden som han fick en mikrofon. Han såg fram emot veckan och verkade laddad. Billström och jag bor grannar i södra Stockholm och vi pratade lite om hur fint det är där på sommaren.


Niklas Svensson och V-ledaren Jonas Sjöstedt.
Foto: Foto: Cornelia Nordström

Framåt kvällen - efter de första direktsända utfrågningarna från valstugan - intog jag stambordet på Donners brunn och hann knappt sätta mig förrän förre statsministern Ingvar Carlsson kom fram och konstaterade att Almedalsveckan skulle bli rolig. Han ställde upp på en bild för Expressen och jag konstaterade att bordet nog skulle bli en bra mingelplats.

Några timmar senare hade bland andra imitatören Göran Gabrielsson, SVT:s vd Eva Hamilton, programledaren Erik Blix och tv-profilen Lars Adaktusson också hittat till mitt bord. Eva Hamilton berömde Donners brunns ägare, som beslutat att stänga utebaren denna kväll i protest mot Sverigedemokraterna, som ju fick veckans första partidag.

Under kvällen avslöjade Göran ­Gabrielsson att det fanns hemliga och upprörande skäl till att det populära arrangemanget "Efterfrågat", en skojfrisk utfrågning av partiledarna direkt efter talen, lagts ner. Konceptet drevs tidigare av Adaktusson och den framlidne Expressen-legenden Pelle Wendel, men de senaste åren har Gabrielsson och Erik Blix skämtat med toppolitikerna. Blix och Adaktusson höll med om att det fanns en okänd orsak till nedläggningen- men ville inte avslöja orsaken. Än. Efter några dagars bearbetning fick jag veta sanningen, men den återkommer jag till.

Längs Strandgatan och upp och ner för Hästgatan, intill Donners brunn, strömmade glada och hejande tungviktare förbi. Mikael Odenberg, i dag  general­direktör för Svenska Kraftnät, vinkade också glatt när han passerade oss.


Niklas Svensson och Mona Sahlin.

SVT-kollegan Mats Knutson, Sölvesborgare precis som jag, kom fram och hälsade vid mitt bord, i sällskap med exministern Ibrahim Baylan. Baylan undrade varför han inte var på bild i söndagens Almedalen-Expressen, den 32 sidor tjocka gratistidning som vi gör varje dag, men kunde snart reda ut problemet: de kändisar som listades var hämtade från 2011 - och då var inte Baylan på plats i Visby.

Knutson och Baylan var som många andra på desperat jakt efter en krog som visade EM-finalen i fotboll, inte alla hade som SVT "Debatt"-programledaren Belinda Olsson varit förutseende och fixat plats på sport­baren O'Learys. Där satt för övrigt också Staffan Erfors, redaktionschef på Tidningen S, som i dagarna varit först i världen med nyheten om att Tom Cruise och Katie Holmes skulle skiljas.


Niklas Svensson och Carl Bildt.
Foto: Foto: Cornelia Nordström

Även statsministerhustrun Filippa Reinfeldt och hennes medarbetare tittade förbi och hälsade. Hon såg glad ut, Filippa, och det var skönt att se. Hon är en riktig Almedalsprofil som till och med showat för Moderaterna i "DJ Battle" mot Socialdemokraterna, och efter vårens separation var det många som talade om henne nu.

Jag insåg att en längre intervju med Filippa skulle sitta fint under veckan, och skickade snabbt ett sms till hennes pressekreterare Gustaf Stenlund.

Han svarade positivt, men någon återkoppling senare blev det aldrig.

I stället dök en sådan intervju upp en vecka senare - i Dagens Nyheter. Synd, men det viktiga var förstås att Filippa såg stark ut. Politik och privatliv kan vara pressande, men alla jag diskuterade detta under dessa dagar ville henne och Fredrik Reinfeldt väl.

Måndag 2 juli

Morgonen ägnade jag åt att förbereda dagens utfrågningar i valstugan, som ju är en väldigt speciell miljö. Hit kommer alla partiledare och många andra som ska intervjuas av mig eller någon ­kollega. Men hit kommer också först ofta press­sekreterare, som vill förhöra sig lite om vad vi tänker fiska efter på scenen. Det är ok, det är ju deras jobb, vi har olika roller och alla spelar vi ett spel. Det viktiga är att publiken som lyssnar på utfrågningarna får både bra frågor och bra svar.

Sverigedemokratern a s Jimmie Åkesson var först ut - och detta var hans första framträdande i Expressens valstuga. Inför valet 2010 och i Almedalen 2011 bjöds han inte in, men nu kom han med presschen Linus Bylund.

Min ambition var att pressa Åkesson hårt om både det ena och det andra. Jag tycker att jag lyckades. Han blev ordentligt ställd när han fick frågan varför Sverigedemokraterna är det enda partiet som inte engagerat sig i fallet med den fängslade svensk-eritranske journalisten Dawit Isaak. I direktsändning lovade han att engagera sig - om han bara fick frågan.

Språkröret Åsa Romson från Miljöpartiet var nästa gäst på min scen. Avdrag för cykel­reparationer och annat var hennes tunna nyhet denna dag. Något ordentligt genomslag blev det aldrig; hon har varit bra i tv-debatter men aldrig lyckats i Almedalen. I fjol sågade flera kommentatorer ­hennes första framträdande på den stora scenen, då med Gustav Fridolin, men dagen efter kom hon till oss för att debattera just Dawit Isaak-frågan och sa rakryggat att det inte hade gått så bra kvällen före. Sånt imponerar.

I en soffa på restaurang Vinäger på Hästgatan mötte jag statsvetaren Tommy Möller som ville diskutera läget inom Socialdemokraterna. Han avslöjade att han just nu arbetar med en bok om det som hände under den förra partiledaren Håkan Juholts tid. Vi kom båda fram till att man borde titta närmare på vilken roll den dåvarande valberedningens ord­förande Berit Andnor spelade i detta spel. Men: trots att Möller arbetat i flera månader hade han ännu inte fått kontakt med den tidigare så lättintervjuade Håkan Juholt.

I pausen mellan två utfrågningar kom Expressens krönikör Jenny Strömstedt och maken Niklas Strömstedt förbi valstugan och önskade lycka till. Några timmar senare sågs vi igen, när de åt middag på Donners brunn med Resumés chefredaktör Claes de Faire.

Själv uppmanade jag via Twitter politiker och andra att komma fram och hälsa under kvällen. Det var det många som gjorde, och det här umgänget kanske jag ska förklara: Almedalsveckan handlar mycket om att nätverka, men blir också till en sorts firmafest för alla maktmänniskor som kommit med färjan eller flyget. På Donners brunn kunde man sent en natt se ministrar som Gunilla Carlsson och Nyamko Sabuni, och inget konstigt med det - här alla tillgängliga och olika sfärer möts.

Som när förre S-ledaren Mona Sahlin och hovets informationschef Bertil Ternert hade en flera timmar lång middag på samma ställe. Eller, kanske än mer oväntat, som när utrikesminister Carl Bildt plötsligt en dag ses diskutera Julian Assange med den brottsmisstänkte Wikileaks-grundarens advokat på en gata i Visby.

Tillbaka till måndagskvällen: statsvetaren Stig-BJörn Ljunggren var bland dem som tittade förbi mitt bord och grundaren av Makthavare.se, Magnus Ljungkvist, ville också skvallra om vad han sett.

Tisdag 3 juli

Jag började morgonen med att snabb­bläddra Expressens särskilda Alme­dalen-edition. På väg till valstugan såg jag att min artikel om att Stefan Löfven gått om Fredrik Reinfeldt i en förtroende­mätning var på förstasidan, och tänkte att statsministern och med­arbetarna möjligen kunde vara småsura över detta. Konstaterade att dagens utfrågning av statsministern kunde bli en stel historia...

Sedan återbesök för min del i tv-fåtöljerna hos det trevliga gänget på Bloggplats H12. I dörren mötte jag Företagarnas vd Elisabeth Thand-Ringqvist. Hon berättade om sitt tunga program den dagen och vi ­konstaterade båda att Almedalen är en så fantastisk plats eftersom alla makthavare är där.


Moderaternas partisekreterar e Kent Persson kom också fram och hälsade. Han såg fram emot dagen, sa han, trots att medierna rapporterade om nya kriser för partiet.

En intensiv och spännande dag i valstugan - med Fredrik Reinfeldt som huvudgäst. 700 personer dök upp i publiken, enligt den lokala polisen, och vi hade som vanligt extra säkerhets­arrangemang för statsministern. Jag hälsade snabbt på Reinfeldt innan han skulle upp på scen. Han var på bra humör och sa att han såg fram emot utfrågningen. Det blev både allvar och humor - och efteråt tackade Reinfeldt för att han fick komma.

När han är på rätt humör är han lättintervjuad, annars halvsvår. Den där förtroendemätningen verkade inte ha stört honom alls.

Överbefälhavaren Sverker Göranson kom i god tid till valstugan och vi skämtade om tiden då jag var på tidningen Värnpliktsnytt, för nästan 20 år sedan, innan det var dags för direktsändning. På scen tog han i ordentligt när jag frågade honom om försvarets ekonomi. Enligt Göranson kan det bli aktuellt att lägga ned marinen fram­över, om inte politikerna skjuter till några nya pengar.

Den nya försvars­ministern Karin Enström var veckans svåraste gäst. Svår på det sättet att hon vägrade lämna några konkreta svar på mina frågor - hade jag frågat om hon verkligen var statsråd, är det osäkert om hon hade bekräftat detta... Enström uteslöt dock inte ens det som ÖB sagt, att marinen kan komma att försvinna i  framtiden. Sensationellt!

På kvällen åt jag middag med Expressen-­kollegorna i Salu­hallen, och på vägen dit mötte jag justitieministerns stabschef Christoffer Järkeborn och statssekreteraren Martin Valfridsson. Järkeborn, som också är ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd i Stockholm, berättade stolt att alla parkbänkar i Hammarby Sjöstad oljats in och fräschats upp inför sommaren.

Plötsligt ringde telefonen. Det var Bert Karlsson från Skara som ville meddela att han tvingat sonen, som håller på att ta flygcertifikat, att flyga honom till Gotland. Karlsson ville gärna bli intervjuad av mig, sa han. Han hade ett utspel att göra, hävdade han.

Han är rolig, Bert.


Onsdag 4 juli

På morgonen satt jag utanför valstugan och för­beredde mig inför utfrågningarna när Carl Bildt plötsligt dök upp och ville småprata. Han var glad för att vara på plats och sade att han såg fram emot att vara med i mina tv-sändningar senare under dagen.

Bildt fick förstås också ett exemplar av vår speciella Almedalentidning och blev - imponerad. Vi pratade om att hans hustru Anna Maria Corazza Bildt skulle vara med i en debatt senare under dagen.

- Då borde jag komma förbi och säga hej, jag visste inte ens att hon var kvar här, ­skämtade utrikes­ministern.

Några timmar senare dök han upp. Men inte hon!

Den försenade EU-­parlamentarikern räddades dock av sin make, som gärna ställde upp som förband åt hustrun. Innan han klev av scenen gav han henne en snabb kyss. Anna Maria Corazza Bildt höll en levande - och italiensk - monolog på scen när jag ställde frågor om hennes ilska över att vi kastar så mycket mat. Efter henne skulle Gudrun Schyman upp på scen, och jag kunde inte låta bli att arrangera en spontan debatt om EU-politiken.

Det blev veckans roligaste diskussion. Två extremt starka kvinnor, och duktiga debattörer, möttes på scen och jag fick inte säga många ord på 20 minuter. Tack för det.

Efteråt konstaterade vi alla tre att vi måste göra om det här.

Den dagens partiledare Jonas Sjöstedt kom, som alltid, väl förberedd till min utfrågning. Han gästade i våras också "Bar & Politik", Expressens tv-program som sänds från Eken Bar i Stockholm, och var lika artig. Trots att han gång på gång slant på orden och sa fel och hyllade bostadsrätter istället för hyres­rätter, landade han ändå på fötterna och fick med sig publiken.

Lite läskigt var det dock att intervjua höjdhopparen Patrik Sjöberg för första gången, tidigare ökänd som svår­intervjuad idrottare. På vår scen var han nu både känslosam, lätt­pratad och intresserad. Skulle kunna bli en lysande politiker, tror jag.

Jonas Sjöstedt premiär­talade på Almedalsscenen, och ungefär samtidigt ringde min telefon. Tipset gick ut på att flera företrädare för organisationen Wikileaks just anlänt till ön och att de hade för avsikt att leta upp utrikes­minister Carl Bildt. Enligt informatören väntade också ett utspel dagen därpå, troligen en presskonferens.

Eftersom Wikileaks tidigare hotat Carl Bildt med att publicera hemliga dokument om honom kontaktade jag snabbt hans pressekreterare Anna-Charlotta Johansson. Hon satt med Bildt på Wisby hotell just då och de tittade på ­nyheterna. Någon kommentar ville han inte lämna, sa hon.

Men nog utlöste det viss stress. Anna-Charlotta ville veta mer om vilka det var som anlände, och när jag senare den kvällen såg Bildt var livvakterna från Säkerhetspolisen närmare honom än tidigare.

Jag tänkte att det måste vara svårt - och jobbigt - att lära sig att leva med det där skyddet. Jag minns samtal jag haft med nära medarbetare till statsministern som sagt att han ibland kan vara rädd för att gå upp på en scen framför stora folksamlingar. Samma sak sa en gång Göran Persson till mig när vi pratade här i Almedalen för några år sedan.

På kvällen var det traditionsenligt "DJ Battle" på Kallis, Socialdemokraterna mot Moderaterna. Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesman, och Mikael Damberg, gruppledare i riks­dagen, vann för oppositionen - kanske för att han slet av sig kavajen? Men jämnt var det.

Under kvällen på Kallis sprang jag på Moderaternas strateg Per Schlingmann och partisekreteraren Kent Persson. Vem som var den andres överrock var omöjligt att säga, men trevligt hade de. Både Schlingmann och Persson gillar att småsnacka, och vi betade av både Reinfeldts tal och förväntningarna på Stefan Löfven. De är rädda för den nya S-ledaren, den saken stod klar.

Jag pratade också med LO-ord­föranden Karl-Petter Thorwaldsson och Socialdemokraternas parti­sekreterare Carin Jämtin.

Efter Socialdemokraternas seger i DJ Battle försvann Moderaterna snabbt från Kallis - men Thorwaldsson och Jämtin jublade länge över segern när jag mötte dem nedanför scenen.

- Det blir inte bättre än så här, konstaterade Karl-Petter Thorwaldsson, och jag påminde om att valrörelsen 2014 nog blir - minst - lika viktig.

Vi pratade också om LO:s betydelse för Socialdemokraterna, och de var båda överens om att det stödet måste finnas även i framtiden.

Men när Thorwaldsson besökt valstugan några timmar tidigare var han inte lika övertygad. Då menade han att det mest intima samarbetet med partiet måste brytas.

Det spreds under kvällen ett rykte om att Carl Bildt skulle dyka upp på Kallis och agera gäst-DJ under kvällen, men efter Moderaternas förlust höll han sig undan. Annat var det för ett par år sen då han och Filippa Reinfeldt rockade loss sent på natten - en bild jag gärna ser igen.


Torsdag 5 juli

Vid tiotiden på förmid­dagen kom justitie­minister Beatrice Ask förbi och ville säga hej då. Hon hade just varit på regeringssammanträde och utsett en ny Säpochef. Hon berömde Anders Thornberg som "extremt medial" och jag höll med.

- Jag ville fixa det här före sommaren, och det är skönt att vi fick till det, sa Ask.

På scen skulle BRIS generalsekreterare ha stått, men dagen innan hade vi fått veckans första återbud. Hon hade inte fått information från medarbetarna om att hon skulle vara på scen - och hade åkt hem. Men allt löste sig då en av landets genom tiderna största kvinnliga idrottare kom för att säga hej, fina Blekingetjejen och simvärldsmästaren Emma Igelström. En bättre BRIS-ambassadör är svår att hitta. På vår scen vittnade hon om hur hon gick ned sig totalt och funderade på att ta sitt liv.

Jag uppmanade politikerna som lyssnade på utfrågningen att gå fram till henne och prata. Och efter utfrågningen stod flera på rad för att få prata med henne om barns villkor. Bra.

Jag är glad över att gång på gång under veckan ha fått chansen att uppmärksamma barn som har det svårt.

Folkpartiets Jan Björklund var en av dagens två partiledare på min scen, men han ville inte sörja gårdagskvällens regeringsförlust i musiktävlingen. Han sa att det är bättre att fortsätta vinna riksdagsval... Björklund fick också oss alla att reagera med flera tuffa utspel om att eventuellt stänga dåliga hög­skolor. Han var myckert skarp - och avfärdade helt utspelen om att marinen kanske skulle läggas ner. Intressant.

Centerledaren Annie Lööf kom i god tid till valstugan och vi hann prata lite om allt möjligt. Minuten innan vi skulle vara på scen fick hon veta att Expressen just fått en ny Demoskopmätning. Hon ville omedelbart veta siffran för Center­partiet - och det fick hon. Det såg illa ut. 3,5 procent. Mindre än Krist­­demokraterna.

- Jag skulle inte ha frågat, viskar hon.

Sedan gick hon upp och såg gladare ut än på länge. Proffsigt.

På kvällen var mitt stambord på Donners brunn återigen en central punkt i Almedalsvimlet. Många kom förbi, både ministrar och tidigare partiledare.

Tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn var en av dem. I gula kortbyxor och på strålande humör berättade han att Moderaternas partisekreterare Kent Persson och strategen Per Schlingmann tackat nej till SVT:s "Debatt". Men Adelsohn ställde upp.

- Jag är det moderata fikonlövet, sa han.

En stund senare ­vinkade S-ledaren Mona Sahlin från andra sidan restaurangen. Jag sprang dit och vi pratade lite om hur dagen varit och om hennes engagemang i Almedalen. Egentligen hade jag velat ha Sahlin på scen, men hon ville inte stjäla uppmärksamhet från efterträdaren Stefan Löfven. Kanske klokt, om hon nu vill ha hjälp med nya uppdrag framöver.

TV-profilerna Linda Nyberg och Ulrika Nilsson kom förbi mitt bord. Nyberg avslöjade att hon just skrivit kontrakt med den internationella tv-kanalen Al-Jazeera. Hon blir deras korrespondent i Skandinavien. Ulrika Nilsson, som tidigare jobbat för CNN, köpte sedan en godisstång i ståndet några meter bort och vi fotograferades ihop innan de försvann i vimlet.


Fredag 6 juli

På fredagsmorgonen fick jag ett med­delande från en bra källa. Tipset gick ut på att en statssekreterare i regeringskansliet behållit sin anställning hos en påtryckarorganisation, vars frågor lyder under hans departement.

Vi bestämmer oss för att jaga ­ministern och hittar honom snabbt på ett seminarium - hos den aktuella ­organisationen, Bil Sweden.


Ulf Adelsohn var på strålande humör när han letade upp mig vid valstugan och ville prata mer om sin medverkan i SVT:s "Debatt" kvällen före. Han sa att han fått mycket beröm och framkallat många skratt. Själv hann jag aldrig se programmet.

Plötsligt berättade Adelsohn att han numera är pestsmittad av regeringen. Han sa att han inte får några uppdrag av regeringen - trots sin långa erfarenhet. En bra story, som jag snabbskriver mellan utfrågningarna i stugan.

Moderaternas gruppledare Anna ­Kinberg Batra kom förbi och undrade om jag visste någonting om Social­demokraternas ekonomiska ­seminarium som skulle börja en stund senare?

Hon var förvånad över att Magdalena Andersson och hennes med­arbetare inte medvetet läckt ut något i förväg till medierna. Jag var också överraskad.

Vid 14-tiden anlände Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till ön, och han gick snabbt in i det så kallade "lednings­rummet" på Wisby hotell. Direkt till vänster ovanför entrétrappan hade parti­ledarstaben upprättat ett högkvarter med datorer och tele­foner. Vad som egent­ ligen sades och gjordes bakom dessa väggar är hemligt. Men en källa berättade för mig att Löfven bland annat gick igenom sitt tal med några medarbetare.

När jag såg parti­topparna smyga in i det där rummet kom jag att tänka på valrörelsen 2006, då jag mötte ­Fredrik Reinfeldt i ett rum på Wisby Hotell. Han var varken stressad eller pressad, trots att den borgerliga alliansen just sagt att de tänkte avskaffa fastighetsskatten. Jag minns hur Göran Persson stöddigt förklarade att fastighetsskatten inte var någon stor fråga.

I det där rummet avgjordes för­mod­ligen valet den gången.

Och Persson försvann ur svensk politik.

Jag kan sakna honom, och skickar ibland ett sms eller två till honom för att få en kommentar eller lite bakgrunds­information. Ibland svarar han, ibland inte. Samma sak är det med Adelsohn, honom håller jag gärna kontakten med - trots att han i dag formellt saknar uppdrag. Båda har de kontakter och kan läsa det politiska spelet.

Gotlandsprofilen Tommy Wahlgren, tidigare vinnarambassadör på Svenska Spel, kom förbi och ville berömma Expressens jättesatsning under veckan.

- Ni är fantastiska. Och du jobbar ju mest av alla, konstaterade han.

Han lanserade också två spännande idéer inför Almedalen nästa år. Han tycker att veckan borde gå från onsdag till onsdag i stället.

- Då skulle det inte bli så avslaget de sista två dagarna, sa han.

En annan ide, som han redan dragit för Högskolan på Gotland, var att vissa seminarier under veckan borde ge högskolepoäng.

- Det är ju ingen brist på kompetenta och kvalificerade föreläsare här, konstaterade han.

Bra idéer. Lyssna på Tommy.

Vänsterpartiets tidigar e informationschef Jenny Lindahl Persson hörde av sig via twitter och sa att hon hittat ett gammalt halsband med en Expressen­geting i en antikaffär i Visby.

På skämt bad jag henne att köpa det.

Ett par timmar senare dök hon upp vid valstugan med halsbandet - och jag fick det i present.

En snabb räkmacka blev lunch på Kallis vid vattnet, där "Snyggastlistans" manliga vinnare Richard Lind, delägare och VD på Taste PR, låg i en solstol och njöt.

Snyggastlistan har jag och min hustru Lisa von ­Garrelts satt samman lite på skämt i fem år nu. Och varje år har den kritiserats på bloggar och i sociala medier. Kanske med rätta, men många tycker att den är rolig.

När Maria Larsson dök upp vid valstugan konstaterade hon snabbt - och stolt - att Kristdemokraterna detta år fått med två charmiga och duktiga tjejer på listan.

Efter det uttalandet ligger hon naturligtvis bra till själv inför nästa år.

På kvällen trängdes jag inne på Visbys nya stjärnkrog Supper med bland andra riksdagsledamoten Caroline Szyber, KD, som var mäkta stolt över att ha hamnat på årets snyggastlista. Jag pratade också med tidigare ordföranden för Kristdemokraternas ungdoms­förbund, Ella Bohlin.

Plötsligt dök festfixaren Johan Petré upp i sällskap med trafiklandstings­rådet i Stockholm, Christer G Wennerholm, och en av landets rikaste kvinnor, fastighetsmiljardären Wonna I De Jong.

Wonna I De Jong höll låda vid mitt bord och kvalade snabbt in på min topplista. En spännande kvinna.


Lördag 7 juli

Jag tog en snabb frukost inne på Wisby hotell och hälsade på Stefan Löfvens medarbetare samtidigt som jag för­beredde utfrågningen av honom.

Mina journalist­kollegor på TV4, Helena Gissén och Ulf ­Kristofferson, satte sig vid mitt bord och vi pratade om Marita Ulvskog som kvällen innan twittrat hånfullt om Annie Lööf och om att hon borde vara med i "Top Model".

Sedan flera månader tillbaka var Ulvskog inbokad till min valstuga några timmar senare. En verklig fullträff.

Stefan Löfven kom i god tid till val­stugan och vi hann småprata lite innan. Han konstaterade att jag verkade ha en hel del att göra, och jag höll med.

Löfven berättade också att han just kommit hem från en utlandsresa och att han ägnat flera dagar åt att för­bereda talet som han höll i går eftermiddag.

Efter utfrågningen av Löfven gick jag och kollegan Fredrik Sjöshult upp till Café Amalia på Hästgatan. Vi hann knappt sätta oss förrän IT-ministern Anna-Karin Hatt och hennes dotter kom fram till mitt bord och tackade för placeringen på min topplista i går­dagens tidning.

Jag mötte också miljardärskan Wonna I De Jong igen. Hon var glad över att ha blivit omskriven i tidningen. Men ­undrade om artikeln möjligen kunde göra det svårare att hitta en make.

- Jag vill inte vara singel längre, sa hon.

Egentligen ville jag den här kvällen äta på G:a Masters, men där fanns inga lediga bord.

Det var dock inga problem för Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven och hans stab som tagit plats på ute­serveringen.

Ganska trött efter en lång och intensiv vecka - där lobbyister, partiledare, ministrar, ­oppositionspolitiker, idrotts­stjärnor och tv-profiler köat till valstugan för att bli utfrågade om allt mellan himmel och jord - kröp jag ner i lägenhetssängen redan vid midnatt.

Efter nästan 40 utfrågningar och minst lika många tidningsartiklar kändes det rätt skönt att bara en dag återstod.

Å andra sidan längtade jag redan till Almedalen 2013.


Söndag 8 juli

Det var ensamt, grått och trist när jag tidigt denna morgon gick till Bloggplats H12 för att sammanfatta veckan i deras webb-tv-program. På vägen dit mötte jag Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund som snabbt kom fram och ville hälsa. Vi tog varandra i hand och han bad lite på skämt om att få bli utfrågad av mig lite längre än partiledarkollegorna under veckan.

Jag tog honom på orden och efter tv-sändningen förberedde jag en lång utfrågning med många kritiska frågor om partiets usla opinions­läge.

Jag lyssnade på inledningen av hans Almedalstal och rusade sedan till val­stugan för att förbereda de fyra sista utfrågningarna.

Hägglund blev min sista gäst i Visby i år. Tillsammans stängde vi officiellt Almedalen 2012.

Ett par timmar senare sågs vi igen i receptionen på ett hotell.

Hägglund satt ensam nedsjunken i en fåtölj med datorn framför sig på bordet och skjortärmarna upp­rullade. En fortfarande pigg och alert livvakt satt några meter bort.

Min tvååriga son, som kände igen KD-ledaren från valstugan, ville busa med honom.

Och så blev det.

På twitter en stund senare försökte jag på skämt boka in Göran ­Hägglund som barnvakt senare i sommar. Han svarade med en smiley.

32 sidor tidning per dag, över 40 intervjuer och politiska diskussioner nästan dygnet runt låter sig knappast sammanfattas i en kort dagbok. Men förslagen, kritiken, analyserna - allt det där har ni redan läst. Det här var det andra.

FAKTA

Expressen-succé på Almedalsveckan

Partiernas utspel och hyllningar i Expressens valstuga

"I ett antal frågor behöver vi komma ihop över blockgränsen, vi behöver hitta bredare samverkan för att det är viktigt för Sverige."

Åsa Romson, språkrör

Sandra Ahlstrand, vikarierande pres­sekreterare för Åsa Romson:

- Expressens valstuga är en bra mötesplats med högt tempo och hyfsat tuffa frågor till de gästande politikerna.


"Vi är tungan på vågen när blocken inte kan komma överens, vi har en vågmästarroll och då kan vi påverka."

Jimmie Åkesson, partiledare


Eric Myrin, pressekretare i Sverige­demokraterna:

- Det är ett väldigt bra initiativ det här, att man på det här sättet kan ställa partiledarna till svars och få raka och konkreta svar.


"Vi har vunnit två val i rad. Det är extremt svårt att vinna för tredje gången. Det har bara skett ett fåtal gånger i den demokratiska världen."

Fredrik reinfeldt, statsminister och partiledare

Markus Friberg, press­sekretare hos Fredrik Reinfeldt:

- Expressens valstuga är ett kul och piggt inslag i Almedalsveckan. Niklas intervju med Fredrik var tuff men hjärtlig.


"Vi som är ett litet parti, än så länge, måste samarbeta med andra partier för att kunna påverka politiken i ­Sverige".

Jonas Sjöstedt, partiledare


Jose Gutiérrez , pressekreterare hos Jonas Sjöstedt:

- Det är en intressant idé att ta dit företrädare för alla partierna. Intervjun med Jonas var bra, det var ett högt tempo men ändå möjlighet att gå djupare in i frågorna.


"Det är inte möjligt och rimligt att lägga ner marinen som ÖB varit inne på. Att lägga ner försvaret är ­uteslutet."

Jan Björklund, vice statsminister och partiledare


Elin Boberg, pressekreterare hos Jan Björklund:

- Intervjun i valstugan fungerade bra. Den här idén är bra för den ger folk på plats möjlighet att få just raka svar. Dessutom var det lite ­humoristiskt.


"Opinionssiffrorna visar att det är ett väldigt allvarligt läge för vårt parti. Det här blir en riktigt tuff match för oss med stark uppförsbacke."

Annie Lööf, näringsminister och partiledare


Pressekreteraren Anna-Karin Nyman:

- Valstugan är ett av många bra sätt för politiker att möta journalister och väljare under Almedalsveckan. Under lättsamma former får politiker chans att bemöta frågor och tala om vad de tycker.


"Jag har en väldigt bra relation till Håkan Juholt. Vi pratar med varandra och vi sms:ar till varandra."

Stefan Löfven, partiledare


Press­sekreteraren Ann Ekberg hos Stefan Löfven:

- Expressens valstuga är en kul idé. Stefan tyckte att det var väldigt roligt att vara med i "Raka svar."


"Jag är barnsligt ­förtjust i Twitter och andra sociala medier!"

Göran Hägglund, socialminister och partiledarePressekreteraren Hannah Ekeroos hos Göran Hägglund:

- Expressens valstuga har lyckats bli en samlingspunkt för många politiker från olika nivåer, ofta med stor publik. Kul att se en lyckad kombination mellan pappers­tidning och web-tv och interaktionen med Expressens läsare via Twitter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.