Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikernas aktion – mot sextrakasserier

Isabella Lövin efter att vittnesmål lästs upp.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Me too. Kampanjen på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vittnesmål efter vittnesmål från politiker lästes upp i Bankhallen i riksdagen. 

– Det är så viktigt att de här berättelserna kommer fram i ljuset, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, en av uppläsarna, till TT.

Bransch efter bransch har publicerat upprop med vittnesmål om trakasserier och övergrepp. Under hashtaggen #imaktenskorridorer publicerade politikerna sina metoo-vittnesmål i SvD. 

"Ministern lyssnade väldigt vänligt på min långa känslomässiga berättelse, kom med kloka ord. Jag kände mig lugn och trygg och bekräftad. Då kom det, så klart: ”Kom och sitt här, närmre!” Ok. Då kom det, så klart: händerna på min kropp. Smekningar. Inte som när man stryker en ledsen vän på ryggen, utan som när man med glimtigt leende smeker nån man vill ligga med", löd ett. 

"Försökte hålla glad stämning trots att jag var rädd"

Ett annat:

"Jag var 20 år och en dubbelt så gammal politiker hörde av sig till mig och frågade om jag ville följa med på efterfest i ett av de häftigare politiska högkvarteren. När jag kom dit var det bara han och jag där. Efter ett tag började han gå på mig fysiskt, kramas och hångla. Jag sa nej, knuffade bort honom och sprang vidare runt i huset. Försökte hålla glad stämning trots att jag kände att jag var rädd. Vi var helt själva där med undantag för vakterna som patrullerade.”

Paula Bieler (SD) efter att hon läst vittnesmål.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under torsdagen lästes anonyma vittnesmål från politiker upp i Bankhallen i riksdagen. 

– Det är så viktigt att de här berättelserna kommer fram i ljuset. Och det finns också en sådan positiv kraft i det, för det betyder att tiden när tafsandet kunnat pågå i korridorerna och kulisserna nu är över, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, en av uppläsarna, till TT.


LÄS OCKSÅ: Här samlas berättelserna om trakasserier inom politiken 


Ebba Busch Thor deltog

Flera vittnesmål vittnar om en tystnadskultur inom partierna – där förövarna har kunnat fortsätta medan kvinnorna har lämnat sina poster inom politiken. 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, riksdagsledamoten Paula Bieler (SD) var ytterligare två av flera politiker som deltog i uppläsningen.

Tidigare har hundratals skådespelare gjort ett liknande arrangemang när de samlades på teatrar runtom i Sverige för att läsa upp anonyma vittnesmål som förekommit inom sin bransch. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.