Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikerna som SD vill utesluta ur riksdagen

Kent Ekeroth vill porta riksdagsledamöter med dubbelt medborgarskap som Abir Al-Sahlani och Hanif Bali.

Riksdagsledamoten Hanif Bali har både iranskt och svenskt medborgarskap. Han sitter bredvid Sverigedemokraten Kent Ekeroth i riksdagen.

– Det här är inte det första förslaget som Sverigedemokraterna lägger i riksdagen som direkt påverkar mig, säger han.

Kent Ekeroth och Thoralf Alfsson vill porta riksdagsledamöter med dubbelt medborgarskap.

Expressen.se har talat med Hanif Bali, M, och Abir Al-Sahlani, C, som är medborgare i Sverige och Iran respektive Irak.

– Man kan inte säga upp ett iranskt medborgarskap. Vi flydde från Iran när jag var nio månader gammal, men inte ens mina barn kommer att kunna säga upp sitt iranska medborgarskap. Det är något högst ofrivilligt i mitt fall, och man blir extra ledsen när något man inte kan välja själv ska hindra mig från mitt politiska engagemang och min vilja att göra Sverige bättre, säger Hanif Bali.

"Det är vidrigt"

Abir Al-Sahlani är också upprörd över förslaget, som hon anser ligga i linje med Sverigedemokraternas politik.

– Jag tycker att det är vidrigt att någon tänker att min lojalitet skulle brista för att jag har två medborgarskap. jag röstar utifrån min partifärg och ideologi, det är där min lojalitet ligger.

Hanif Bali som sitter bredvid Kent Ekeroth i riksdagen säger att detta inte är det första SD-förslaget som direkt påverkar honom.

– De vill ju till exempel förbjuda ensamkommande flyktingbarn till exempel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.