Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikerna reser över hela världen i höst

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Veronica Palm, (S).
Foto: Christian Örnberg

Nästan alla världsdelar har fått besök när riksdagens utskott gjort sina studieresor i höst.

September är månaden då utskotten gör sina längre resor: USA, Sydamerika, Kina och Australien är några av resmålen.

På tisdag öppnar riksdagen sina dörrar efter sommaruppehållet. För att inte krocka med voteringar och debatter lägger de flesta utskotten sina längre studieresor till början av september.

- Vi har lärt oss otroligt mycket. Det starkaste intrycket var när vi besökte favelorna i Rio de Janeiro. Det är mycket som vi kan ta med oss hem tillbaka till Sverige, säger Barbro Westerholm (FP), som reste med social­utskottet till bland annat Rio de Janeiro i Brasilien och Buenos Aires i Argentina.

1. Civilutskottet

Till: USA, Washington DC och New York.

När: 4-13 september

Gjorde: Studerade frågor om bostäder och samhällsplanering. Ledamöterna träffade personal från den svenska ambassaden, besökte amerikanska konsumentmyndigheten Federal Trade Commission och besökte Skanska-projekt. Med på resan var bland annat Veronica Palm (S)

Antal deltagare: 8

Kostnad: 395 000 kronor

2. Utbildningsutskottet

Till: Kina, Peking, Shanghai, Hangzhou.

När: 4-13 september.

Gjorde: Resan började med ett möte med det kinesiska utbildningsdepartementet och därefter en guidad tur på Himmelska fridens torg. Syftet med resan var att få en bred bild av det kinesiska utbildningssystemet och det pågående reformarbetet av utbildnings- och forskningsområdet i Kina.

Antal deltagare: 17.

Kostnad: 700 000 kronor.

3. Socialutskottet

Till: Brasilien, Argentina, Chile, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Santiago de Chile

När: 28 augusti-7 september

Gjorde: En studieresa med bredd. Studerade allt i från sociala förhållanden till antibiotikaresistens och spridandet av hiv/aids. Med på resan var bland annat Margareta B Kjellin (M), Barbro Westerholm (FP) och Lena Hallengren (S).

Antal deltagare: 21

Kostnad: 875 000 kronor

4. Finansutskottet

Till: Portugal, Lissabon.

När: 9-12 september.

Gjorde: Ett besök i i det krisdrabbade Portugal. Gruppen träffade bland annat statssekreteraren för finansfrågor, Maria Luís Albuquerque. Därefter träffade svenskarna representanter för premiärministerns kansli. Sista dagen bjöd det svenska finansutskottet sina portugisiska kollegor på lunch i parlamentets restaurang.

Antal deltagare: 7.

Kostnad: 60 000 kronor.

5. Civilutskottet

Till: Kanada, Vancouver och Ottawa.

När: 3-12 september.

Gjorde: Syftet med resan var enligt riksdagens hemsida att bland annat studera konsumentskydd, familjedomstolar och överskuldsättning i Kanada. Några av punkterna på schemat var besök på justitiedepartementet och en träff med den kanadensiska myndigheten Mortgage and Housing Corporation som arbetar med bland annat bolåneförsäkringar.

Antal deltagare: 10.

Kostnad: 380 000 kronor.

6. Skatteutskottet

Till: Australien, Sydney och Canberra.

När: 6-16 september.

Gjorde: Resan hade två syften. Det ena var att skaffa och dela med sig av kunskaper gällande skatter på koldioxid och gruvverksamhet. Resans andra syfte var att ta upp den dubbelbeskattning som finns mellan Australien och Sverige. Enligt Henrik von Sydow (M), som också ansvarade för resan, hämmar dubbelbeskattningen export till och investeringar.

Antal deltagare: 7.

Kostnad: 300 000-350 000 kronor.

7. Försvarsutskottet

Till: Indien och Japan, New Delhi, Tokyo.

När: 4-13 september.

Gjorde: Syftet med resan var att göra en omvärldsanalys av Asien. I New Delhi och Tokyo träffade de svenska deltagarna parlamentariker och diskuterade bland annat kärnkraft. I Indien diskuterade man även indiskt intresse för svensk försvarsindustri. Det fördes en generell diskussion om det svenska militärflygplanet jas.

Antal deltagare: 9.

Kostnad: 398 000 kronor.

Antalet deltagare gäller politiker. Även tjänstemän har följt med på resorna, men de finns inte med i riksdagens sammanfattning. Kostnaden är den beräknade kostnaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.