Nyamko Sabunis svar efter kritiken: Ingen kändisfest

Liberalernas partiledare är en av gästerna på Micael Bindefelds exklusiva födelsedagsfest i Tel Aviv
”Det hade varit problematiskt om det var en kändisfest, men det är det inte. Micael är en god och nära vän sedan mer än 20 år”, säger L-ledaren Nyamko Sabuni.
Foto: MIRIAM ALSTER
Festen i Tel Aviv.
Foto: SVEN LINDWALL

TEL AVIV/STOCKHOLM. Sångframträdanden, spontandanser, jubel, applåder och strandhäng – Micael Bindefelds 60-årsfirande pågår för fullt i Tel Aviv.

Samtidigt har de tre partiledarna på plats mötts av hård kritik. 

Särskilda åklagarkammaren ska nu titta på om något mutbrott har begåtts i samband med festen. 

– Det hade varit problematiskt om det var en kändisfest, men det är det inte. Micael är en god och nära vän sedan mer än 20 år, säger L-ledaren Nyamko Sabuni. 

När Micael Bindefeld fyller 60 år går det inte obemärkt förbi. I fem dagar firar festfixaren sin födelsedag i Israel – och med sig har han bjudit 140 personer. 

Bland gästerna som flögs ner i ett chartrat privatplan fanns artister, skådespelare, finanspampar – och politiker. 

Samtidigt som regeringen presenterade sin höstbudget satt KD-ledaren Ebba Busch Thor på privatplanet ner till Tel Aviv. Och på torsdagen anslöt även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Liberalernas dito Nyamko Sabuni. 

Politikerna har mött hård kritik för att de låtit sig bjudas med på festresan mitt under budgetförhandlingar och samtal om gängkriminalitet. 

Nyamko Sabuni på stranden i Tel Aviv.
Foto: MIRIAM ALSTER
Nyamko Sabuni på stranden i Tel Aviv.
Foto: MIRIAM ALSTER
Nyamko Sabuni, Ebba Busch Thor, Emma Wiklund.
Foto: MIRIAM ALSTER

På stranden i Tel Aviv svarar Nyamko Sabuni på kritiken: 

– När jag firar mina födelsedagar och bjuder mina vänner, tar jag inte betalt. När Micael firar och bjuder in sina vänner, då tar han inte betalt.

Om att experter sagt att resan bör utredas av åklagare säger Nyamko Sabuni att de bara kommenterar journalisternas sätt att porträttera det som händer. 

– Ni kallar det kändisfest. Det här är faktiskt ett privat kalas för Mikael som bjuder in sina vänner. Några råkar vara kändisar, några råkar vara politiker. Men det är faktiskt 140 personer här och jag lovar, det är inte 140 kändisar.

– Det hade varit problematiskt om det var en kändisfest, men det är det inte. Micael är en god och nära vän sedan mer än 20 år.

Kan du lida politisk skada av det här?

– Nej, jag tror att vi har kloka medborgare som kan se skillnad på en privat fest och en kändisfest. Jag är god och nära vän till Micael, jag skulle aldrig åka på en kändisfest.

Micael Bindefelds stora 60-årsfirande i Tel Aviv i Israel fortsatte på fredagen

Särskilda åklagarkammaren undersöker festen 

Juridikprofessorn Claes Sandgren är tidigare ledamot i Internationella juristkommissionen i Genève och har även varit ordförande för Institutet mot mutor. Han har sagt till Expressen att politikernas agerande kan ses som olämpligt och att en åklagare bör titta på fallet. 

– Man får ju självklart bjuda en vän på en resa. Men det finns en grupp som kan vara känslig och det är personer i offentlig tjänst. Det är bara dem som man ska titta på. De är i farozonen, har juristprofessorn sagt. 

Också Olle Lundin, expert på mutor och korruption och professor i förvaltningsrätt i Uppsala, har sagt till Dagens Nyheter att en åklagare bör utreda om det här kan bedömas som ett mutbrott. 

Nu har Särskilda åklagarkammaren fått in flera anmälningar från privatpersoner om festen som de ska kolla på. 

– Jag kommer nästa vecka titta närmare på innehållet, säger Anders Jakobsson, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren. 

Anders Jakobsson har själv ännu inte sett anmälningarna men säger att det ofta sker att de får in anmälningar från privatpersoner efter medierapportering. Särskilda åklagarkammaren är skyldig att titta på alla anmälningar som kommer in. 

– För att det ska vara ett mutbrott måste det finnas ett tydligt tjänstesamband mellan tjänsten och den gåva som man har fått. Är man kompisar och vänner då är det aldrig ett mutbrott. Men hur det ser ut i det här fallet det vet inte jag. 

Gästerna besökte klagomuren i Jerusalem på torsdagen.
Foto: YUVAL COHEN HAROUNOFF
Ulf Kristersson deltar i festligheterna med hustrun Birgitta Ed.
Foto: YUVAL COHEN HAROUNOFF
Festgästerna vid stranden i Tel Aviv.
Foto: MIRIAM ALSTER
Lena Philipsson och Pernilla Wahlgren i solstolar på stranden.
Foto: MIRIAM ALSTER
Camilla Läckberg och Carola Häggkvist.
Foto: YUVAL COHEN HAROUNOFF
Bindefeld har flugit ner kändiseliten till Israel.
Foto: YUVAL COHEN HAROUNOFF
Ebba Busch Thor och Micael Bindefeld efter ankomsten till Tel Aviv.
Foto: MIRIAM ALSTER
De celebra gästerna plockades upp med buss i Stockholm och flögs till den hemliga destinationen.
Foto: SVEN LINDWALL
1 / 8

Ebba Busch Thor satt vid honnörsbordet 

På torsdagskvällen var det fest med arabiskt tema. På bilder i sociala medier syns hur kändisarna och politikerna festar tillsammans under en stor middag där sångframträdanden avlöste varandra. 

Sarah Dawn Finer sjöng, flera grupper gjorde spexframträdanden och till slut reste sig huvudpersonen Bindefeld själv upp och anslöt sig till de inhyrda dansarna – till publikens stora jubel. Kvar vid honnörsbordet satt bland annat KD-ledaren Ebba Busch Thor och hurrade fram honom. 

Vid honnörsbordet satt även Lena Philipsson och finanspampen Mats Qviberg. 

Även M-ledaren Ulf Kristersson fångades på Camilla Läckbergs Instagram, placerad vid ett bord längre bort.

Busch Thor och Kristersson också bjudna 

Micael Bindefeld har berättat han bjuder alla gäster på resan och uppehälle. Men han säger att han inte längre har koll på vad hela kalaset kostar. 

– Det har jag filtrerat bort. Jag har ingen koll på det längre, jag har hållit på så länge med det här. Man vet inte hur livet ser ut, när man är 60 vet man inte om man har ett år kvar eller 30. Jag känner att jag är på en plats i livet där jag vill göra härliga saker, jag har en familj och ett arbete som jag älskar. Jag älskar Israel och vill visa upp det på mitt sätt för dem jag tycker om.

Till Aftonbladet säger han att han inte tagit del av kritiken mot politikerna som valt att följa med. 

– Jag firar bara min födelsedag. Men jag har inte läst någonting. Jag har lagt upp några enskilda bilder själv på mitt eget Instagram, men i övrigt har jag bestämt mig för att inte läsa någonting. Jag bryr mig egentligen inte om vad som skrivs. Jag vill bara ha skitkul själv och kunna slappna av för en gång skull och ha det helt fantastiskt tillsammans med min familj och mina vänner.

Centerledaren Annie Lööf var också bjuden till festen, men har meddelat att hon har tackat nej till att medverka. 

Under en av Micael Bindefelds bilder på Instagram gratulerar hon dock på håll: ”Stort och varmt grattis Micke!”. 

Det exklusiva firandet fortsätter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.