Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politikerna kritiska till Eliassons utspel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Beatrice Ask är en av de politiker som kritiserar Dan Eliasson.
Foto: Christian Örnberg
"Jag kräver inte att han ska be om ursäkt men jag tycker inte att han ska ägna sig åt sådant", säger Liberalernas Roger Haddad.
Foto: Riksdagen / RIKSDAGEN
SD:s Adam Marttinen: "Jag tycker att han framgent kanske kan utföra sitt uppdrag på ett bättre sätt"
Foto: Sven Lindwall

Rikspolischefen Dan Eliassons uttalande om att han avgår om Jimmie Åkesson blir statsminister har kritiserats från flera håll.

Leif GW Persson såväl som flera av partiernas rättspolitiska talespersoner menar att uttalandet är problematiskt.

– Jag kräver inte att han ska be om ursäkt men jag tycker inte att han ska ägna sig åt sådant, utan sköta sitt uppdrag, säger Liberalernas Roger Haddad.

Almedalsveckan i Visby på Gotland har nu tagit slut och ett flertal debatter blossade upp under veckan. En av dem rör ett uttalande som rikspolischefen Dan Eliasson gjorde i Expressen tv den 5 juli.

Under intervjun kom Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna på tal. Dan Eliasson säger då "om Jimmie Åkesson kräver min avgång så ser jag det som en merit". På följdfrågan om det i så fall innebär att han kommer avgå som rikspolischef om Jimmie Åkesson blir statsminister svarar han: "Ja, med största sannolikhet".

Uttalandet kritiserades redan under Almedalsveckan av bland annat Jimmie Åkesson. Men även partikollegan, Adam Marttinen, som är Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson anser att uttalandet är problematiskt.

– Det skapar ett trovärdighetsproblem, för polismyndighetens neutralitet gentemot olika politiska uppfattningar eller politiska tillhörigheter, säger han.

Fått kritik från flera håll

Dan Eliassons uttalande kritiserades bland annat av närpolischefen Anders Karlsson. Uttalandet kommenterades också av debattörer och statsvetare. En annan av dem som kommenterade Dan Eliassons uttalande var Expressens krönikör Leif GW Persson.

– Jag såg att Leif GW Persson menade på att han skulle be om ursäkt och fortsättningsvis hålla tyst om sådana här saker. Men det är klart att en ursäkt alltid kan vara någon typ av bevis på insikt. Men jag tycker att han framgent kanske kan utföra sitt uppdrag på ett bättre sätt, säger Sverigedemokraternas rättpolitiske talesperson Adam Marttinen.

Dan Eliasson
Foto: Sven Lindwall

Men det är inte bara av Sverigedemokraterna som Dan Eliasson fått motta kritik. Även Moderaternas rättspolitiske talesperson och tidigare justitieminister Beatrice Ask är kritisk.

– Den svenska modellen är ju den att vi har självständiga och professionella myndigheter, och politiken är åtskild ifrån det. Det är en väldigt bra modell, säger hon.

"Inte hans uppgift"

Även hon är inne på att uttalandet kan skapa ett trovärdighetsproblem.

– Det är ju just detta att jag tycker att man ska ha en åtskillnad mellan myndigheter och politiken. Därför det är det som ligger i självständiga och oberoende myndigheter. De ska skydda alla medborgare och de ska fungera oavsett vad vi har för regering, säger hon.

Beatrice Ask får medhåll av allianskollegan Roger Haddad. Han är rättspolitisk talesperson för Liberalerna.

– Jag tycker inte att en generaldirektör eller rikspolischef ska ägna sig åt politiska ställningstaganden överhuvudtaget. Och definitivt inte kommentera enskilda politiska företrädare. Det är inte hans uppgift eller roll, säger han och fortsätter:

– Rikspolischefen hävdar ju att han har yttrandefrihet och det har han, men han intervjuades i en situation som just innehavare av ämbetet rikspolischef. Och då tycker jag att han gick för långt helt enkelt.

Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson anser även han att rikspolischefens uttalande innebär en viss problematik. Han menar att det kan påverka förtroendet för polisen och dess ledning.

– Att en myndighetschef bör förhålla sig politiskt neutral i sina uttalanden och i sitt agerande gäller alla myndigheter, men blir särskilt angeläget för polisen som har till uppgift att försvara vår demokrati och exempelvis bevaka att yttrandefriheten respekteras. Då är det olämpligt att lämna den typen av kommentarer om ett politiskt parti som är demokratiskt valt, skriver han i ett meddelande till Expressen.

"Tycker att det är olämpligt"

Även Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin är inne på en liknande linje när det gäller rikspolischefens uttalande.

– Jag tycker att det är olämpligt av polischefen att ta politisk ställning. Samtidigt så delar jag i stort hans uppfattning, om Jimmie Åkesson skulle bli statsminister så har vi mycket stora problem i vårt land. De har ju en väldigt, väldigt annorlunda politik än alla andra partier på många områden. Det är nog många myndighetschefer som inte skulle kunna känna att de skulle kunna göra ett fullgott arbete och inte skulle vilja utföra arbete som skulle åläggas dem i sådana fall, säger han.

När Expressen söker Dan Eliasson meddelar polisens kommunikationsstrateg att han inte har möjlighet att ge en kommentar. Han hänvisar i stället till det veckobrev Dan Eliasson skrev gällande Almedalsveckan, där han kommenterar sitt uttalande:

– Jag har fått både hejarop och en hel del kritik, men jag står för det jag en gång gjort offentligt. Att bära ansvaret som myndighetschef och hamna i konflikt med mina grundläggande värderingar, att inte gå ihop med uppdragsgivaren, det är inte farbar väg för mig, skriver han i brevet.

Inrikesminister Anders Ygemans pressekreterare hänvisar till tidigare intervjuer där inrikesministern kommenterat rikspolischefens uttalande. Han deltog bland annat i Expressens eftersnack.

– Han har varit tydlig med den åsikten redan innan han blev polischef, sade han då.

Anders Ygemans pressekreterare framhåller också att man har ett fortsatt förtroende för myndighetschefer så länge inget annat meddelas.

Expressen har sökt Vänsterpartiets och Miljöpartiets rättspolitiska talespersoner men de har avböjt att kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.