Politikerna åt middag med högerextrema Grå Vargarna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
S-riksdagsledamoten Sultan Kayhan deltog i middagen i Rinkeby i fredags.
Även kommunpolitikern Bo Sundin (M) fanns på plats när Mevlana-moskén arrangerade en middag på Rinkeby torg.
Foto: -
Yalcin Selek, som enligt Palmecentret representerar MHP och Grå Vargarna, på middagen i Rinkeby i fredags.

S-riksdagsledamoten Sultan Kayhan och M-politikern Bo Sundin deltog i fredags i en Ramadanmiddag, arrangerad av den kontroversiella Mevlanamoskén i Rinkeby.

Några meter bort satt mannen som pekas ut som ordförande för den högerextrema organisationen Grå vargarna – Yalcin Selek.

– Förfärligt och oroväckande, säger svensk-kurdiske författaren och samhällsdebattören Kurdo Baksi.

– Jag var där för att en partikamrat berättade för mig om eventet, säger Sultan Kayhan.

I januari i år berättade den svensk-turkiska webbtidningen Isvec Gündemi att ett 70-tal barn i Mevlana-moskén i Rinkeby har bett för turkiska styrkor som krigar mot kurder.

– Dessa böner är inte bara krigshets utan fungerar även som arena för att radikalisera barn och legitimera mord på kurder. Mot bakgrund av att den svenska staten lägger ner miljontals kronor för att bekämpa Daesh och andra extremistiska organisationer blir det konstigt att en moské som får skattemedel blir arena för våldsbaserad jihadistisk/selafistisk propaganda, säger den svensk-kurdiske författaren och samhällsdebattören Kurdo Baksi.

Författaren och debattören Kurdo Baksi är mycket kritisk till politikerna som deltog i Ramadanmiddagen i Rinkeby.

Baksi: "Mevlana-moskén är islamistisk"

I fredags var Mevlana-moskén en av arrangörerna när cirka 500 personer samlades på Rinkeby torg för en Ramadanmiddag. 

– Det gör mig minst sagt förbannad. Mevlana-moskén är i mina ögon en islamistisk moské med en ledning och förening som öppet visar sitt hat mot icke-muslimer. Särskilt har moskén på Ankara-regimens order spridit hat mot kurder, assyrier, syrianer armenier och aleviter i Rinkeby.

Socialdemokraternas riksdagsledamot Sultan Kayhan och Moderaternas kommunfullmäktigeledamot i Stockholm, Bo Sundin, deltog båda i middagen.

– Det skickar felaktiga signaler som kan kosta vårt samhälle mycket. När svenska politiker deltar i en sådan middag förstärker det Erdogan i Turkiet och islamister i vårt land. Politikerna som deltog i middagen har säkert läst om Mevlana-moskén tidigare men för att värva röster har de tagit risker, fortsätter Kurdo Baksi. 

Expressen har tagit del av filmer och bilder som visar att även Yalcin Selek deltog i middagen. 

Turkisk nyhetsbyrå pekar ut Yalcin Selek

Yalcin Selek, som enligt Palmecentret representerar MHP och Grå Vargarna, på middagen i Rinkeby i fredags.
Foto: PRIVAT

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency, AA, är Yalcin Selek i dag svensk ordförande för det högerextrema partiet MHP och ungdomsförbundet Grå Vargarna. 

– Yalcin Selek är mycket betydelsefull i Grå Vargarnas värld såväl i Sverige som i resten av Europa. Han är officiell representant för Grå vargarna, något som han själv säger i turkiska medier. Men i svenska medier förnekar han sin position, säger Kurdo Baksi. 

– Selek är den starkaste personen inom Grå vargarna i Sverige. Han sköter nyrekrytering av medlemmar och ordnar ultranationalistiska konserter i flera europeiska länder, senast i Al-Azhar-skolan i Vällingby och i en bröllopslokal i Köpenhamn.

Palmecentret: "Han är partiets representant i Sverige"

Anna Sundström, generalsekreterare för Palmecentret i Stockholm, känner väl till Yalcin Seleks engagemang i Grå Vargarnas moderparti MHP.

– Han är väldigt nära kopplad till dem och representerar det partiet här i Sverige. Grå Vargarna är en ultranationalistisk högerextrem organisation som är en del av MHP, ett parti som står bakom den antidemokratiska utveckling som har vi sett i Turkiet. 

Enligt Sundström arbetar organisationen i Sverige bland annat med att samla stöd för president Recep Tayyip Erdogan inför det turkiska presidentvalet den 24 juni – ett val som kan påverka utvecklingen i hela Europa.

– Väldigt mycket står på spel i det valet. Går man ännu mer mot diktatur, där antidemokratiska krafter fortsätter att vinna mark – eller ser vi att oppositionen lyckas att konkurrera mot Erdogan?

Den turkiska tidningen Hürriyet skriver om fredagens Ramadanmiddag i Rinkeby.

Kurdiska riksförbundets ordförande Keya Izol är kritisk till att flera svenska politiker deltog i middagen med Yalcin Selek.

– Det är helt fel naturligtvis. Grå Vargarna är en rörelse som gång på gång visat att de är fascister och som använder antidemokratiska metoder. Det känns inte rätt att en riksdagsledamot ska delta i en middag med dem. 

Expressen talade under måndagen med S-riksdagsledamoten Sultan Kayhan. Hon krävde då att få frågorna via mejl. 

Expressens frågade:

Varför deltog du under den här middagen?

Vem var det som bjöd in dig?

Under middagen deltog också Yalcin Selek, ordförande för MHP/Grå vargarna i Sverige (enligt turkiska Hürriyet). Vad tänker du om det?

Talade du med Yalcin Selek, och i så fall om vad?

Hur reagerade du när du förstod att Yalcin Selek var där?

Hur ser du på att Mevlanamoskén i Rinkeby var en av arrangörerna?

S-riksdagsledamoten: "Det hade inte gått att kontrollera"

S-riksdagsledamoten Sultan Kayhan.
Foto: RIKSDAGEN

Strax före klockan 16 kom svaret: 

"Jag var i fredags på ett för allmänheten öppet arrangemang, däribland representanter från andra svenska riksdagspartier var närvarande och jag var där för att en partikamrat berättade för mig om eventet. Om det skulle ha varit en medlem i någon extremistisk organisation där samtidigt så är det olyckligt, men inget jag varit medveten om. Det hade inte heller gått att kontrollera med tanke på att det var drygt fem hundra personer på platsen och vem som helst kunde gå förbi och ta en tallrik. Personen Yalcin Selek kände jag överhuvud taget inte till."

M-politikern Bo Sundin reagerade inte heller över att Selek deltog på fredagens middag.

– Jag tänkte inte på det. Jag känner ju inte honom, så jag reagerade inte speciellt. Jag satt med sådana som jag känner. 

Bo Sundin säger att "väldigt många samfund" i år hade gått samman och arrangerade middagen tillsammans. 

M-politikern: "Vi ska värna om våra rättigheter"

Bo Sundin (M), fullmäktigeledamot i Stockholm.
Foto: MODERATERNA

– Det var väl därför det var så stort, och då kan det kanske dyka upp personer som kan vara ifrågasatta från något håll. 

I det här fallet handlar det om en person som beskrivs som Grå Vargarnas ordförande i Sverige?

– Rent generellt tycker jag att vi ska värna om våra rättigheter och skyldigheter i Sverige. De krafterna som finns i Turkiet är långt i från det som vi vill ha i Sverige, så det är inte bra om det är så. Men jag vet inte vem han är. Jag tror inte att jag såg eller pratade med honom.  

I april 2016 kunde Expressen avslöja att den dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan deltagit i en middag och firat ramadan med företrädare för just Grå Vargarna – en organisation som har anklagats för terrorism och för att vara skyldiga till hundratals mord. 

– Som gäst på en tillställning kan jag inte kontrollera vilka andra som är närvarande utan det måste organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för, förklarade Kaplan.

Men bara fyra dygn senare avgick Mehmet Kaplan

”Baksi har hittat på”

Expressen har sökt Yalcin Selek, men hittills utan resultat. Yusuf Tuncer, ordförande för Mevlanamoskén, menar att de inte ligger bakom Seleks inbjudan.

– Jag har bara bjudit in svenska politiker, säger han. Jag känner inte till den här killen.

Vidare menar Yusuf Tuncer att Kurdo Baksi riktar obefogad kritik mot Mevlanamoskén.

– Kurdo Baksi har bara hittat på, han är välkommen till vår moské för att se hur vi arbetar. Han kallar oss för terrorister, men vi har inte gjort något illa i svenska samhället. Alla känner oss i Rinkeby, vi har funnits där i 30 år. Barnen har bett för att gud ska hjälpa våra soldater, ingenting annat.  Kriget mellan turkiska militären och kurderna har inte med oss att göra. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.