Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politikern var vän med mördade gängmannen

Mannen sköts ihjäl i lokalpolitikern Beata Milewczyks bil.
Vid 17-tiden sköts en man i 25-årsåldern till döds med flera skott när han satt i en bil i stadsdelen Ronna i Södertälje.
Foto: JANNE AKESSON/SWEPIX
Beata Milewczyk.
Foto: Region Stockholm

På tisdagen mördades en gängkriminell man när han satt i den lokala SD-politikern Beata Milewczyks bil.

Nu berättar Beata Milewczyk för Länstidningen Södertälje att hon känt honom sedan han var barn.

– Vi var fortfarande goda vänner, säger hon till LT.

Hans utpekade kopplingar till Södertäljenätverket, som är allmänt kända, säger hon sig inte ha haft en aning om.

Nu öppnar SD ett uteslutningsärende mot Milewczyk.

”Det finns en hel del obesvarade frågor gällande omständigheterna och inte minst omdömet hos personen ifråga”, skriver pressekreteraren Ludvig Grufman i en kommentar.

Vid 17-tiden på tisdagen sköts en man i 25-årsåldern till döds med flera skott när han satt i en bil i stadsdelen Ronna i Södertälje.

Mannen var dömd för flera brott och hade enligt uppgifter i polisutredningar en central roll i Södertäljenätverkets yngre fraktion.

Under kvällen kunde Expressen avslöja att den beskjutna bilen, en Audi S8, tillhör en politiker med uppdrag i både kommunen och regionen.

Politikern, Beata Milewczyk, skrev via sms att vi skulle återkomma på onsdagen och har därefter inte besvarat Expressens kontaktförsök.

Till Länstidningen Södertälje säger Milewczyk att hon känt mannen sedan han var barn och att de länge bodde nära varandra. 

– Vi var fortfarande goda vänner, säger hon till LT.

Politikern: Ingen aning om gängkoppling

Polisen har sedan flera år kopplat honom till Södertäljenätverket – kopplingar som varit allmänt kända – men Beata Milewczyk säger att hon inte hade någon ”aning om” hans koppling till ett kriminellt gäng. 

Audin som stod skriven på henne hade hon och mannen finansierat tillsammans, uppger hon för LT. De ska ha bestämt att bilen skulle säljas. Han hade hittat en köpare och hon skulle ha träffat honom på onsdagen.

Nu kommenterar Sverigedemokraterna händelsen genom sin pressekreterare Ludvig Grufman.

”De uppgifter som framkommit kring ärendet är anmärkningsvärda och något vi ser mycket allvarligt på. Det finns en hel del obesvarade frågor gällande omständigheterna och inte minst omdömet hos personen i fråga. 

Med anledning av detta har partiet därför beslutat att öppna ett utredningsärende hos partiets medlemsutskott.”

Gruppledaren: En omdömesfråga

SD:s gruppledare i Södertälje, Andreas Birgersson, har tidigare kommenterat händelsen för Expressen:

– Det är en omdömesfråga kring det som har skett, en person med de här kopplingarna har kunnat använda bilen. Och då får vi ju se om det påverkar förtroendet eller så. Men det är rena spekulationer som det ser ut just nu.


En man sköts till döds i en bil Södertälje på tisdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.