Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikern stöttade kvinna som kidnappat 8-årig son

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet.
Elias, 8, hölls gömd i fem månader.Foto: SVT

En mamma som kidnappade och gömde sin åttaårige son fick hjälp av en barnrättsgrupp och en politiker.

Det berättar SVT:s ”Dokument inifrån” i nya avsnittet av serien ”Att rädda ett barn”.

Men gruppen säger att man hade kontakt med kvinnan utan att veta var hon befann sig.

SVT skildrar i dokumentärserien ”Att rädda ett barn” en pappas dramatiska jakt på sin son Elias, 8, som mamman Anna förde bort och gömde under fem månader – sedan hon förlorat en vårdnadstvist mot pappan.

Enligt programmets producent Bo-Göran Bodin samarbetade gruppen Barns rättsskydd (Bry) med mamman och ”spred grundlösa anklagelser” mot pappan som beskylldes för pedofili och misshandel. Också en kommunalpolitiker i Stockholm gav stöd till mamman, enligt andra delen i serien. 

Bo-Göran Bodin, producent på ”Dokument inifrån”.Foto: SVT

Greps och dömdes

Till slut greps Anna och dömdes för grov egenmäktighet med barn och grovt förtal. Påföljden blev villkorligt straff och dagsböter. Domen har överklagats. 

Anna och Elias är inte personernas riktiga namn, utan de namn som används i programmet. 

– Vi är på flykt. Jag har hjälp från Bry som lyfter vårt ärende, säger Anna i en podd som återges i tv-dokumentären.

Hon har i flera år anklagat Elias pappa för att ha misshandlat sonen och för att ha begått sexuella övergrepp mot honom. Men specialister har inte kunnat bekräfta detta. Fem förundersökningar har lagts ned utan åtgärd liksom en rad utredningar av socialtjänsten.

– Hon får styrka av att veta att vi kämpar och att det händer något, säger Agneta Bravélius, Brys grundare och generalsekreterare, i programmet.

Agneta Bravélius leder gruppen Barns rättsskydd (Bry).Foto: VIKTORIA DAVIDSSON

Deltar i möte

Bo-Göran Bodin, mångårig och ofta prisbelönad undersökande journalist, deltar i och spelar in ett möte med Bry. Han visar att gruppen kommunicerar med Anna när hon håller sig gömd och är eftersökt av polisen.

– Vi vill inte veta var hon är, vi har kontakten. Vi måste vara försiktiga så vi inte anklagas för skyddande av brottsling, säger en av deltagarna i mötet.

Bry som når 250 000 på nätet uppmanar sina följare att mejla stöd för Anna och protester till socialtjänsten, enligt programmet.

Bo-Göran Bodin spårar mamman och pojken till ett skyddat boende för utsatta kvinnor i Norrlands inland. Där togs de emot under oklara omständigheter trots att polisen sökte efter dem. När man på boendet fick klart för sig att polisen var inkopplad slussades Anna och Elias vidare till ett annat gömställe.

Gillrar fälla

I andra avsnittet av tre, ”En ny mäktig fiende”, berättar SVT om hur pappan letar efter pojken. Med hjälp av datakunniga bekanta gillrar han en fälla i form av en hemsida med blogg – och hoppas att mamman eller någon som hjälper henne ska klicka på länken och därmed röja sig. Det ger resultat ett par gånger, men polisen kommer alltid för sent till platsen där mamman befunnit sig.

– Det dyker upp spår här och där, men det tar alldeles för lång tid, säger pappan i programmet.

Samtidigt försöker Anna och Bry hitta någon som kan få kommunen att genomföra ett så kallat akut omhändertagande av Elias, alltså flytta vårdnaden från pappan till mamman. 

Politiker engagerar sig

En kommunpolitiker i Stockholm engagerar sig – i programmet återges inspelade telefonsamtal mellan politikern i Stockholm och mamman i gömstället – men planerna rinner ut i sanden.

– Vårt ställningstagande i det här fallet baserar sig på fakta. Det finns ett 20-tal dokument från läkare som har träffat pojken och sett skadorna, har Agneta Bravélius på Bry tidigare sagt till Expressen. 

– Människor är så utnyttjade och fullständigt grundlurade i det här ärendet, säger advokat Mari Schaub, som är åttaårige Elias särskilda företrädare, i dokumentären.

Dokument inifrån: Att rädda ett barn” visas i SVT1 klockan 20.00 på onsdagskvällen och i SVT Play.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.