Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikern som misstänks ha planerat kidnappning

"HAN ÄR FÖRVIRRAD." Abdo Goriya häktades i går vid Attunda tingsrätt. "Han är väldigt förvirrad, eftersom hans syfte bara varit gott", säger Stockholmspolitikerns försvarare, tv-advokaten Clea Sangborn.
Foto: Magnus Jönsson
Här häktas en av Mona Sahlins viktigaste politiker i Stockholm.
Tillsammans med Syriens utvisade chargé d`affaire i Stockholm, misstänks toppolitikern Abdo Goriya, 53, ha planerat att kidnappa diplomatens dotter.
Expressen kan avslöja att den 18-åriga flickan suttit inspärrad i en vecka.
I mitten av april slog en ung pojke larm till skolledningen:
- Min flickvän är försvunnen! sa han.
Diplomatdotterns förhållande med pojken hade några dagar tidigare avslöjats av hennes föräldrar.
Pappan - Syriens chargé d`affaire i Stockholm - vägrade acceptera dotterns val av pojkvän.
Därför hölls hon inspärrad och förbjöds att gå till skolan, kan Expressen nu berätta.

Diplomaten avlyssnades

Pojkens larm blev starten på en hemlig och mycket känslig brottsutredning. Det beslutades omgående att diplomatens telefonsamtal skulle avlyssnas.
24 april tog den Socialdemokratiske toppolitikern Abdo Goriya kontakt med sin landsman, diplomaten. Uppdraget att medla i familjen fick han av organisationen Elektra, som arbetar mot hedersvåld.
Men medlingen gick över styr och Abdo Goriya började i stället diskutera olika möjligheter för diplomaten att föra dottern ut ur landet.
Politikern anhölls i slutet av förra veckan och greps av polis i närheten av sin bostad i Spånga i måndags morse. Attunda tingsrätt beslutade i går att häkta honom på sannolika skäl misstänkt för stämpling till människorov.

Nekar till allt

Han nekar till alla anklagelser.
- Det är några saker som talar till hans nackdel, helt klart är det så. Men hela bilden ger vid handen att han verkat i ett gott syfte, säger politikerns försvarare, den kända tv-advokaten Clea Sangborn.
Vad säger han själv om anklagelserna?
- Han är väldigt förvirrad, eftersom hans syfte bara varit gott. Det känns väldigt bekymrande för honom.
Vice chefsåklagare Katarina Lenter säger:
- Jag bedömer att bevisningen är stark, det är ett gott bevisläge.
Åtal ska vara väckt inom två veckor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.