Efter avslöjandet om att moderatpolitikern ringt till en sexlinje för homosexuella från sin tjänstemobil har kommunens it-experter hittat nära 4 000 sexsamtal till.
Efter avslöjandet om att moderatpolitikern ringt till en sexlinje för homosexuella från sin tjänstemobil har kommunens it-experter hittat nära 4 000 sexsamtal till.

Politikern ringde mer än 4 000 sexsamtal

Publicerad
Uppdaterad
Toppmoderaten sexchattade med sin tjänstemobil - för 41 000 kronor av skattebetalarnas pengar.
Själv nekar han.
- Jag är utsatt för lögner och smutskastning, säger han till Expressen.
Kommunens it-experter trodde inte sina ögon. Sammanlagt 4 438 samtal till 19 olika sexlinjer i Sverige och utomlands från tjänstemobilen har kostat skattebetalarna 41 087 kronor de senaste åren. - Det är helt otroligt, säger kommunens säkerhetschef.

Skyllde på sambon

Det var när Expressen för tre veckor sedan publicerade de första uppgifterna om moderatens sexchattande som kommunens IT-avdelning inledde en utredning. Då gällde det 647 samtal till en träffpunkt för homosexuella. - Min sambo måste ha lånat telefonen, sa moderaten då. Nu visar det sig att moderatens tjänstemobil gått varm ända sedan 1997, med upp till 36 sexsamtal om dagen. Och nu har kommunen fått nog - och polisanmäler moderaten för olovligt brukande, ett brott som kan ge fängelse. Moderaten nekar. - Jag har betalat in 75 000 kronor för privata samtal från tjänstemobilen ända sedan 1998. Därmed har skattebetalarna inte betalat ett öre för mina privata samtal, säger han till Expressen. Kommundirektören är skeptisk. - Han kan ju börja med att visa upp kvittona.

Rensat sin dator

I samband med utredningen beslagtogs moderatens dator. Men hårddisken var - tom. "Detta kräver särskild IT-kompetens samt särskilda programvaror" skriver kommunens säkerhetsstrateg i utredningen. - Jag vet inget om det. Men mina partikamrater som lämnade in datorn kanske gick in i hårdisken för att ta bort hemliga partidokument, säger moderaten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag