Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politikern pekas ut – skrattar: ”Bannlyst”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Yevheniy Murayev.
Foto: ....... / Wikimedia
Brittiska utrikesministern Liz Truss.
Foto: JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK / JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Storbritannien uppger att Ryssland vill installera en pro-rysk president i Ukraina.

En person som pekats ut som tänkbar kandidat är Yevheniy Murayev – som nu starkt tillbakavisar de brittiska uppgifterna, skriver The Guardian.

– Ni har gjort min kväll. Det verkar råda förvirring på det brittiska utrikesdepartementet, säger han skrattande till tidningen.

Det var sent på lördagskvällen som Storbritannien kom med den allvarliga anklagelsen att Rysslands president Vladimir Putin planerade en kupp, med målet att få en pro-rysk ledare vald i Ukraina. 

En kandidat som pekas ut av britterna är den forne parlamentsledamoten Yevheniy Murayev.

– Det är inte logiskt. Jag är bannlyst från Ryssland och inte bara det, pengarna från min pappas firma har blivit konfiskerade där, säger Yevheniy Murayev till The Guardian.

Vid sidan av Murayev pekar britterna ut fyra andra ukrainska ex-politiker som ska ha kontaktats av rysk underrättelsetjänst. 

Enligt The Guardian rör det sig dock inte om en rysk operation i Ukraina – utan de fyra personerna ska samtliga leva i exil i Moskva.

Britterna kritiseras

Rysslands utrikesdepartement har på Facebook avfärdat anklagelserna.

”Vi uppmanar det brittiska utrikesdepartementet att sluta upp med provokationerna, sluta sprid nonsens”, säger de i uttalandet.

Vasyl Filipchuk, som tidigare arbetat som talesperson för Ukrainas utrikesdepartement, har i sin tur sagt att britternas anklagelser är ”löjliga”. 

Enligt honom skulle det bli svårt för Ryssland att få till ett ledarskifte i Ukraina även om man skulle rigga ett val.

– Det här scenariot skulle bara fungera genom en fullständig invasion som tar över Kiev. Staden skulle decimeras, marken skulle brinna och miljoner människor skulle fly, säger han till tidningen.

Rysslandsexperten: ”Putin verkar ha bestämt sig”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.