Vänsterpolitikern Bo Hammar har avlidit efter en tids sjukdom. Foto: Weine LexiusVänsterpolitikern Bo Hammar har avlidit efter en tids sjukdom. Foto: Weine Lexius
Vänsterpolitikern Bo Hammar har avlidit efter en tids sjukdom.  Foto: Weine Lexius
Bo Hammar var partisekreterare och internationell sekreterare i Vänsterpartiet under åren 1978–1985. Han satt kvar i riksdagen för Vänsterpartiet fram till 1991. Foto: Romanian Communism Online Photo CollectionBo Hammar var partisekreterare och internationell sekreterare i Vänsterpartiet under åren 1978–1985. Han satt kvar i riksdagen för Vänsterpartiet fram till 1991. Foto: Romanian Communism Online Photo Collection
Bo Hammar var partisekreterare och internationell sekreterare i Vänsterpartiet under åren 1978–1985. Han satt kvar i riksdagen för Vänsterpartiet fram till 1991. Foto: Romanian Communism Online Photo Collection
Bo Hammar var tidigare gift med Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson. Foto: Pontus LundahlBo Hammar var tidigare gift med Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson. Foto: Pontus Lundahl
Bo Hammar var tidigare gift med Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson. Foto: Pontus Lundahl

Politikern Bo Hammar har avlidit på sjukhus

Publicerad

Den tidigare vänsterpolitikern Bo Hammar är död.

Han avled efter en tids sjukdom på sjukhus i början av december.

– Vi blev jätteledsna jag och mina småsyskon, vi var bestörta eftersom vi hade hoppats att han skulle komma hem från sjukhuset, säger hans son Tet Hammar.

Bo Hammar var partisekreterare och internationell sekreterare i Vänsterpartiet under åren 1978–1985. Han satt även i riksdagen för Vänsterpartiet och var ledamot i konstitutionsutskottet under 1985–1991.

Förra måndagen, den 5 december, dog han på sjukhus i sviterna av sjukdom berättar hans son Tet Hammar.

– Det var ganska oväntat, han var visserligen sjuk men det var oväntat att han skulle gå bort just då, säger han.

"Vi blev jätteledsna"

Bara timmar innan bortgången hade han träffat sin pappa på sjukhuset för att prata om att han snart skulle få åka hem.

– Han var sjuk men vi trodde ändå att han skulle leva något år till, säger Tet Hammar och fortsätter:

– Vi blev jätteledsna jag och mina småsyskon, vi var bestörta eftersom vi hade hoppats att han skulle komma hem den veckan. Vi hade planerat för hemgång med hemtjänst.

Tet Hammar riktar ett tack från familjens sida till Vänsterpartiet som skickat sina kondoleanser.

– Vi tyckte jättemycket om honom, han var väldigt sjuk sista tiden och vi är väldigt glada och rörda över att Vänsterpartiet har hört av sig och bryr sig, säger han.

Var tidigare gift med Ylva Johansson

Efter sin tid i riksdagen lämnade han partiet 1991. Bo Hammar var även verksam som journalist och författare. 1992 kom han ut med boken "Ett långt farväl till kommunismen".

- Bo Hammar var en del av en viktig och nödvändig förändring av Vänsterpartiet. Han hade en rad framstående positioner i partiet tills han lämnade det. Han kom att kritisera partiets internationella kontakter. I efterhand visar det sig att mycket av den kritiken var riktig, vilket har bekräftats av Vänsterpartiets utveckling, och på senare år närmade sig Bo Hammar partiet igen. Vi hade nära kontakt och kommer att sakna honom, säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.

Bo Hammar var tidigare gift med Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson. Hon har själv lagt upp en bild på dödsannonsen, som på söndagen publiceras i DN, på Instagram.

– Bosse min tidigare kärlek och make har gått bort och det är oändligt sorgligt. Våra gemensamma barn, Kim och Lotten har förlorat en älskad pappa, skriver Ylva Johansson på Instagram.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag