Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politikern Bo Hammar har avlidit på sjukhus

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vänsterpolitikern Bo Hammar har avlidit efter en tids sjukdom.
Foto: Weine Lexius
Bo Hammar var partisekreterare och internationell sekreterare i Vänsterpartiet under åren 1978–1985. Han satt kvar i riksdagen för Vänsterpartiet fram till 1991.
Foto: Romanian Communism Online Photo Collection
Bo Hammar var tidigare gift med Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.
Foto: Pontus Lundahl

Den tidigare vänsterpolitikern Bo Hammar är död.

Han avled efter en tids sjukdom på sjukhus i början av december. 

– Vi blev jätteledsna jag och mina småsyskon, vi var bestörta eftersom vi hade hoppats att han skulle komma hem från sjukhuset, säger hans son Tet Hammar. 

Bo Hammar var partisekreterare och internationell sekreterare i Vänsterpartiet under åren 1978–1985. Han satt även i riksdagen för Vänsterpartiet och var ledamot i konstitutionsutskottet under 1985–1991. 

Förra måndagen, den 5 december, dog han på sjukhus i sviterna av sjukdom berättar hans son Tet Hammar.

– Det var ganska oväntat, han var visserligen sjuk men det var oväntat att han skulle gå bort just då, säger han. 

"Vi blev jätteledsna"

Bara timmar innan bortgången hade han träffat sin pappa på sjukhuset för att prata om att han snart skulle få åka hem.

– Han var sjuk men vi trodde ändå att han skulle leva något år till, säger Tet Hammar och fortsätter: 

– Vi blev jätteledsna jag och mina småsyskon, vi var bestörta eftersom vi hade hoppats att han skulle komma hem den veckan. Vi hade planerat för hemgång med hemtjänst. 

Tet Hammar riktar ett tack från familjens sida till Vänsterpartiet som skickat sina kondoleanser. 

– Vi tyckte jättemycket om honom, han var väldigt sjuk sista tiden och vi är väldigt glada och rörda över att Vänsterpartiet har hört av sig och bryr sig, säger han.

Var tidigare gift med Ylva Johansson

Efter sin tid i riksdagen lämnade han partiet 1991. Bo Hammar var även verksam som journalist och författare. 1992 kom han ut med boken "Ett långt farväl till kommunismen". 

 - Bo Hammar var en del av en viktig och nödvändig förändring av Vänsterpartiet. Han hade en rad framstående positioner i partiet tills han lämnade det. Han kom att kritisera partiets internationella kontakter. I efterhand visar det sig att mycket av den kritiken var riktig, vilket har bekräftats av Vänsterpartiets utveckling, och på senare år närmade sig Bo Hammar partiet igen. Vi hade nära kontakt och kommer att sakna honom, säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler. 

Bo Hammar var tidigare gift med Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson. Hon har själv lagt upp en bild på dödsannonsen, som på söndagen publiceras i DN, på Instagram. 

– Bosse min tidigare kärlek och make har gått bort och det är oändligt sorgligt. Våra gemensamma barn, Kim och Lotten har förlorat en älskad pappa, skriver Ylva Johansson på Instagram. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.