Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politikermördaren ska ha planerat dådet i en vecka

Sir David Amess, 69, knivhöggs till döds under ett valkretsmöte i metodistkyrkan i Belfair på fredagen.
Foto: S MEDDLE/ITV/SHUTTERSTOCK / S MEDDLE/ITV/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Misstänkt för mordet är den 25-åriga Ali Harbi Ali, en brittisk medborgare med somaliskt ursprung. Enligt källor till Daily Mail hade den misstänkte mannen planerat attacken i mer än en vecka.
Foto: NICK ANSELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Under lördagen lade den brittiska premiärministern Boris Johnson blommor vid platsen tillsammans med Labourledaren Sir Keir Starmer och inrikesministern Priti Patel.
Foto: ANDREW PARSONS / AVALON / STELLA PICTURES/ANDREW PARSONS / AVALON AVALON
Sir David Amess efterlämnar fru och fem barn.
Foto: PENELOPE BARRITT/SHUTTERSTOCK / PENELOPE BARRITT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

25-årige Ali Harbi Ali är misstänkt för mordet på den brittiske politikern Sir David Amess.

Den konservativa parlamentsledamoten knivhöggs med omkring 17 hugg och polisen misstänker terrorbrott.  

Enligt källor till Daily Mail hade den misstänkte mannen planerat attacken i mer än en vecka. 

Sir David Amess, 69, knivhöggs till döds under ett valkretsmöte i metodistkyrkan i Belfair på fredagen. Totalt höggs han uppemot 17 gånger. 

– Efter att mannen hade knivhuggit David väntade han på polisen. Det var definitivt planerat, han visste att han skulle göra det, sa politikern Daniel Nelson till The Sun på fredagen.

Scotland Yard, Högkvarteret för Londonpolisen slog även fast sent under fredagen att attacken mot Sir David Amess betraktades som ett terrordåd.

Misstänkt för mordet är den 25-åriga Ali Harbi Ali, en brittisk medborgare med somaliskt ursprung.

Ali Harbi Ali är även son till en tidigare kommunikationsrådgivare till Somalias premiärminister och beskrivs som något av en ensamvarg, skriver Daily Mail.

– Jag är väldigt traumatiserad. Det är inte något som jag förväntade mig eller någonsin drömt om, säger Harbi Ali Kullane, pappa till den misstänkte gärningsmannen, till The Sunday Times.

Källor: Hade planerat attacken

Enligt The Guardian hade Ali Harbi Ali tidigare deltagit i ett program för att förhindra radikalisering, dock under en relativt kort tid.

Nu uppger poliskällor för Daily Mail att Ali Harbi Ali hade planerat attacken i mer än en vecka.

Innan attacken ska han ha åkt till Essex med tåg för att utföra dådet. 

Under lördagen lade den brittiska premiärministern Boris Johnson blommor vid platsen tillsammans med Labourledaren Sir Keir Starmer och inrikesministern Priti Patel.

– David var en man som trodde på sitt land och dess framtid, vi har förlorat en hedervärd person i allmänhetens tjänst, sa Boris Johnson i fredags.

Sir David Amess började sin politiska karriär inom parlamentet 1983 och har arbetat som parlamentsledamot för Southend West sedan 1997. Bara några veckor innan attacken var hela familjen samlad när hans 31-åriga dotter Alex gifte sig.

Han efterlämnar fru och fem barn.

Boris om den mördade toppolitikern: ”Vi har förlorat en utmärkt politiker”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.