Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Politiker ville lägga ner BB i Sollefteå – fick utstå hot

Majoriteten av de politiker som röstade för nedläggningen av BB i Sollefteå har känt sig hotade, visar SVT:s "Uppdrag granskning". En av dem är Per Vahlberg, M. Foto: SVT

Nedlagda akut- och BB-mottagningar har debatterats hårt i Sverige.

I Västernorrland har det gått så långt att majoriteten av de politiker som röstade för nedläggningen av BB i Sollefteå känt sig hotade, visar SVT:s "Uppdrag granskning".

En politiker utsattes för grovt förtal av en kommunanställd – som fortfarande får jobba kvar.

Onsdagens "Uppdrag granskning" i SVT går igenom debatten om nedlagda akut- och BB-mottagningar i Sollefteå och Västernorrland. Programmet fokuserar på det hat och de hot som riktats mot inblandade landstingspolitiker i försök att få dem att ändra uppfattning i frågan.

Flera politiker i Västernorrland som "Uppdrag granskning" varit i kontakt med uppger att de utsatts för påtryckningar för att rösta emot sin egen uppfattning. Det handlar bland annat om hot via sms, brev, mejl och på Facebook. En person berättar om skrämmande telefonsamtal på natten, med budskapet:

– Jag vet var din mamma bor.

En annan politiker berättar att den knuffats utför en trappa, enligt "Uppdrag granskning".

 

LÄS MER: Födde baby akut på sjukhuset utan BB i Sollefteå

 

30 av 37 politiker utsatta

75 landstingspolitiker som varit med och fattat beslut om Sollefteå sjukhus svarar på "Uppdrag gransknings" enkät om hot. 37 av dem röstade för en nedläggning av Sollefteå BB. 30 av dem upplever att de utsatts för "obehagliga påtryckningar". 19 upplever att de utsatts för hat, 15 för hot – och två för fysiska påhopp.

BB Sollefteå Foto: GOOGLE MAPS / SKÄRMDUMP

Därutöver har sex politiker i landstingsfullmäktige slutat, tre har valt att inte gå till omval och tre överväger att sluta – just på grund av utsattheten, rapporterar "Uppdrag granskning".

 

LÄS MER: BB läggs ner – "det är ett svek mot oss kvinnor"

 

"Det är så fruktansvärt groteskt"

En av de som utsattes var den moderata landstingspolitikern Per Vahlberg. Sollefteå kommuns kommunstrateg Majed Safaee anklagade Per Vahlberg för allvarliga brott – Safaee skickade anonyma mejl till Vahlbergs partikolleger och spred falska uppgifter till medier.

– Det var så fruktansvärt groteskt. Det som påstods i mejlet, det jag anklagades för, det var ... ens värsta mardröm, säger Vahlberg i "Uppdrag granskning".

Sollefteå kommuns kommunstrateg Majed Safaee anklagade Per Vahlberg för allvarliga brott – Safaee skickade anonyma mejl till Vahlbergs partikolleger och spred falska uppgifter till medier. Foto: SVT

Brottet – grovt förtal – begicks under våren 2016. När Safaee spårats av polis erkände han och sommaren 2016 dömdes han till att betala 15 000 kronor i böter, och 5 000 kronor i skadestånd till Vahlberg.

 

LÄS MER: Första bilbebisen född efter att BB i Sollefteå lagts ner

 

"Kaotisk situation"

Vahlberg röstade för att lägga ner BB i Sollefteå, fyra dagar senare spreds förtalet – sen röstade han annorlunda.

– Jag kan inte säga att det var förtalet i sig. Men lever man under stress, press och har en ganska kaotisk situation … det är klart att det påverkar.

Vahlberg säger att han gjorde ett nytt val som var "enklare".

Vidare visar "Uppdrag gransknings" program att Sollefteå kommun, med hjälp av Safaee, la 85 000 kronor av kommunens pengar på materiel till kampanjen för att ha kvar Sollefteå BB. Ett brott, enligt kommunlagen.

 

LÄS MER: Sollefteå kommun bröt mot lagen för att stoppa nedskärningarna

 

Åsa Sjödén, kommunalråd i Sollefteå, försvarar kommunstrategen som dömdes för grovt förtal. Foto: SVT

"Har inte med sjukhusfrågan att göra"

Trots det jobbar Safaee kvar på Sollefteå kommun som kommunikationsstrateg. Kommundirektören och kommunalrådet försvarar honom. Åsa Sjödén, kommunalråd i Sollefteå, till "Uppdrag granskning":

– Han jobbar ju i huset, det är klart att vi har förtroende för våran medarbetare.

Safaee "beklagar" att "Uppdrag granskning" "vill göra politiska kopplingar". Sommaren 2016 sa Safaee till Örnsköldsviks Allehanda:

– Det här har absolut inte med sjukhusfrågan att göra.