Politiker vill utreda tredje juridiskt kön

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är positivt inställda till att utreda frågan om att införa ett tredje kön. På bild: Stefan Löfven.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

En majoritet av partierna i riksdagen är positiva till att utreda frågan om att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige, visar en rundringning som Sveriges Radios Ekot har gjort.

En statlig utredare föreslog nyligen att en utredning av frågan ska göras. Om det blev verklighet skulle det, enligt förslaget, innebära ett rättsligt erkännande av icke-binära, det vill säga personer som inte definierar sig enligt könskategorierna kvinna eller man. Även könsneutrala personnummer skulle införas. Utredningen är under året ute på remiss.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är positiva. Alliansen är splittrad i frågan. Liberalerna och Centerpartiet säger ja till en utredning, medan Kristdemokraterna och Moderaterna säger nej.

Sverigedemokraterna säger att de kan tänka sig en utredning, men vill utreda om man överhuvudtaget ska ha juridiskt kön.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.