Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Politiker vill utreda tredje juridiskt kön

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är positivt inställda till att utreda frågan om att införa ett tredje kön. På bild: Stefan Löfven. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

En majoritet av partierna i riksdagen är positiva till att utreda frågan om att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige, visar en rundringning som Sveriges Radios Ekot har gjort.

En statlig utredare föreslog nyligen att en utredning av frågan ska göras. Om det blev verklighet skulle det, enligt förslaget, innebära ett rättsligt erkännande av icke-binära, det vill säga personer som inte definierar sig enligt könskategorierna kvinna eller man. Även könsneutrala personnummer skulle införas. Utredningen är under året ute på remiss.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är positiva. Alliansen är splittrad i frågan. Liberalerna och Centerpartiet säger ja till en utredning, medan Kristdemokraterna och Moderaterna säger nej.

Sverigedemokraterna säger att de kan tänka sig en utredning, men vill utreda om man överhuvudtaget ska ha juridiskt kön.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!