Politiker vill förbjuda folk att lukta snus

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Slut på snusklukt. I alla fall om om den rödgröna majoriteten i Uppland får bestämma.
Foto: Nils Petter Nilsson
Jonas Sjöstedt tycker att de rödgröna som föreslagit att snuslukt ska fördbjudas borde tänka om.
Foto: Pelle T Nilsson/Small Media

SNUS. Att snusa på jobbet ska inte vara förbjudet för landstingsanställda i Uppland – så länge det inte luktar. Förslaget har väckt reaktioner och nu backar Socialdemokraterna i länet.

– Om man försöker förbjuda och reglera allt man inte tycker om så får vi ett outhärdligt samhälle, menar vänsterledaren Jonas Sjöstedt, som efterlyser sunt förnuft och säger att rödgröna i Uppsala läns landsting bör tänka om.

Och tänkt om har Socialdemokraterna i länet gjort.

– Så som det är formulerat är det olyckligt. Det är inget vi kommer att ställa oss bakom. I det beredande organet har det olyckligtvis varit så att den här formuleringen inte har vållat några större diskussioner, säger Vivianne Macdisi, socialdemokratiskt landstingsråd, till TT:

Enligt ett utskottsförslag skulle rökförbudet i landstingets lokaler utvidgas till att också omfatta snuslukt. Inte heller patienter eller besökare ska tillåtas lukta snus, och även busschaufförer i kollektivtrafiken ska omfattas.

– Formuleringen är att man inte ska utsätta andra för rök- och snuslukt, säger landstingsråd Sören Bergqvist (V).

Rökning och snusning borde ha förbjudits för länge sen – av hälsoskäl, säger Ulf Ellervik, professor i kemivid Lunds universitet. Att förbjuda en specifik lukt är däremot svårare.

– Då får man förbjuda matlagningslukt, parfym eller varför inte koriander? Vårt luktsinne är extremt individuellt.

Ny formulering

Att snuslukt alltid upplevs som störande är inte säkert. Ellervik drar en parallell tillämnetisovaleriansyra som luktar fotsvett – något de flesta ogillar:

– Exakt samma ämne finns i emmentalerost. Helt plötsligt uppskattar du lukten, eller hur?

Landstingstyrelsen i Uppsala kommer att ta ställning till förslaget och förändra formuleringen som gäller snuslukt i landstingets verksamhet, uppger Vivianne Macdisi.

– Jag kan inte i dag svara på hur formuleringen ska se ut, säger landstingsrådet.


Läs också: Ann-Charlotte Marteus om snusförbudet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.