Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politiker varnades för Reinfeldts affärspartner

Gui Minhais dotter skulle hotas till tystnad.
Fredrik Reinfeldt lever gott på de privata uppdrag han har.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Niclas Adler skrev 20 januari 2017 avtal med Sveriges tidigare statsminister, Fredrik Reinfeldt.
Foto: Jönköping university
Fredrik Reinfeldt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Gui Minhai med dottern Angela Gui.
Foto: PRIVAT

Fredrik Reinfeldts affärspartner Niclas Adler var med då fängslade Gui Minhais dotter upplevde att hon skulle hotas till tystnad.

Adlers karriär kantas av övertrasserade budgetar och revisorsanmärkningar.

Nu satsar Adler på bostäder, ett kärnvapenmuseum och en musikfestival i Norrköping, samtidigt som lokalpolitiker varnar för samarbete med honom.

”Man behöver tyvärr inte googla länge för att få fram en del frågetecken”, skriver Göran Färm, S, i ett mejl till kommunalrådet Reidar Svedahl, L.

Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt lever gott på de privata uppdrag han tar. Ett av uppdragen handlar om affärer med och i den kommunistiska diktaturen Kina.

Fredrik Reinfeldts affärspartner Niclas Adler är vd för bolaget AI NGTI AB som Reinfeldt ingick avtal med. 

Men flera frågetecken finns. 

I december förra året mejlade S-politikern Göran Färm kommunalrådet Reidar Svedahl, L, i Norrköping där Adler nyligen köpt ett nedlagt och aldrig använt kärnkraftverk med tillhörande mark.

”Jag påstår inte att vi inte ska ha med honom att göra, manar bara till viss extra försiktighet”, skrev Göran Färm i mejlet den 13 december förra året.

Reinfeldts Kina-affärer

Via ett avtal med ett svenskt investeringsbolag var Reinfeldt garanterad 2,5 procent av vinsten från svensk medicinteknik som skulle säljas till Kina. 

Enligt samma avtal, som Expressen har publicerat, sitter Fredrik Reinfeldt i en bolagsstyrelse för ett samriskbolag med bas i Hongkong, som via aktiemajoritet kontrolleras av den kinesiska kommunistiska regimen. 

Under resor i Kina med det svenska bolaget har Reinfeldt träffat flera av diktaturens högt uppsatta politiker och tjänstemän.

För sitt arbete har Fredrik Reinfeldt fått 1,5 närmare 1,5 miljoner kronor per år, enligt uppgift till Expressen.

Den 24-25 januari 2019 träffade Sveriges dåvarande Kina-ambassadör Anna Lindstedt den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter, Angela Gui, på hotell Sheraton i Stockholm. Angela Gui upplevde att två affärsmän under mötet försökte hota henne till tystnad. Hon träffade även en tredje affärsman, Niclas Adler, som då pratade med Angela Gui om en möjlig roll för henne som rådgivare av svensk medicinteknik i Kina.

Affärsman med stort Kina-nätverk

Niclas Adler är doktor i företagsekonomi från Handelshögskolan i Stockholm. Han är i dag aktiv i styrelsen för 33 svenska bolag. 

När man räknar in även avslutade styrelseuppdrag blir antalet bolagsstyrelser som han är eller har varit aktiv i 70 stycken. 

Och det har inte varit problemfritt. 

Enligt en revisorssynpunkt från 2016 påstås Adler ha lånat ut elva miljoner ur bolaget TLA:s kassa till andra, konkurshotade, bolag som Adler samtidigt var engagerad i, framgår det av årsredovisningen. 

”Det saknas styrelseprotokoll samt dokumenterade beslutsunderlag rörande dessa transaktioner”, skriver revisionsbyrån PWC.

Till sitt försvar säger Niclas Adler, enligt dokument som skickats till tingsrätten, att han bara skickade vidare pengar från Kina.

Gui Minhai med dottern Angela Gui.
Foto: PRIVAT

Samtidigt som Adler var ordförande för TLA var John Meewella vd för samma bolag. Meewella är affärsmannen som enligt vittnesmål uppträdde hotfullt mot Angela Gui på mötet på Sheraton i januari 2019. 

Meewella tog enligt anmärkningarna från revisionsbyrån ut större ersättning ur bolaget än han hade rätt till, under tiden då Adler var hans ordförande. 

Det finns fler exempel då verksamheter fått ekonomiska problem efter att Adler varit involverad.

Lämnade finansiella hål på högskola

Under Adlers tid som vd för Internationella Handelshögskolan i Jönköping 2010 noterade revisorerna flera avvikelser mot budget, enligt handlingar som Expressen tagit del av. 

”Liksom föregående år har vi noterat att projekt startas utan att dess finansiering är helt klar”, skriver revisionsbyrån Ernst & Young. 

Detta rapporterades då av P4 Jönköping, som även avslöjade att Niclas Adler mörkade själva revisionsrapporten för högskolans styrelse. 

Under sin tid som vd för Handelshögskolan i Jönköping träffade Adler den kinesiska affärsmannen Kevin Liu, som pekats ut som hjärnan bakom mötet med Angela Gui på hotell Sheraton i Stockholm.  

Enligt förundersökningsprotokollet som ligger till grund för åtalet mot Sveriges tidigare ambassadör i Peking, Anna Lindstedt, har Kevin Liu – trots flera falska identiteter – kunnat få visum till Sverige.

Den kinesiske affärsmannen Kevin Liu lämnar Sheraton och mötet med Angela Gui om hennes fängslade pappa.

”Kevin Liu träffade jag första gången under min tid som VD för JIBS (Handelshögskolan i Jönköping, reds anm) där han var engagerad av JIBS student rekryteringsteam för att rekrytera kinesiska studenter”, skriver Niclas Adler i ett mejl till Expressen. 

Kevin Lius falska identiteter

Migrationsverket mottog redan 2011 ett tips att Kevin Liu använder sig av flera olika identiteter: Lju Wofei, Lju Nanyu, Lju Ziwen och Kevin Liu. På grund av detta har han varit spärrad i Migrationsverkets system. 

Under en kortare period under början av 2010-talet var Niclas Adler adjungerad professor i entreprenörskap vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, en tjänst som finansierades av Tillväxtverket, enligt dokument från musikhögskolan. 

Även då uppger Adler att han samarbetade med Kevin Liu, ett samarbete som 2013 möjliggjorde att Kevin Liu fick visum till Sverige.

”Han var senare engagerad i ett projekt jag jobbade i under min tid som adjungerad professor vid KMH. Jag har inte några affärsrelationer till Kevin Liu”, skriver Adler till Expressen.

Anna Lindstedt, Sveriges förra ambassadör i Peking, med affärsmannen Kevin Liu och i framsätet affärsmannen John Meewella.
Foto: Privat

Adler samarbetade även med Kevin Liu 2014 för att rekrytera 100 kinesiska studenter till en internationell skola som skulle öppnas i det nedlagda fängelset Vita Briggen i Karlskrona. 

Planerna förverkligades aldrig. I strid med kommunens beslut hyrdes lokalerna i stället ut som studentbostäder.

Kinesiskt bolag investerar i Sverige

2014 var det börsnoterade life science-bolaget Karolinska Development i desperat behov av flera miljoner för att överleva. Då dök då det kinesiska jättebolaget Sino Pharmaceuticals upp med 63 miljoner kronor. 

För att föra ut pengar ur Kina var man tvungen att få ett godkännande.

– Det här beloppet betyder att det inte att det behövde skickas till Peking, utan kanske till en stad eller en provins. Det kan ha räckt med godkännande på kommunnivå, eller möjligen provinsnivå, förklarar Kina-experten Frederic Cho.

Dessutom krävdes då, precis som nu, ett godkännande från den kinesiska centralbanken, som till skillnad från den svenska Riksbanken inte är frikopplad från politiskt styre, utan lyder under kommunistpartiet.

Efter att Sino Biopharmaceutical 2014 gått in som största aktieägare i Karolinska Development föreslog det kinesiska bolaget Niclas Adler som ordförande. 

Men den 2 januari 2018 skickade Karolinska Development ut ett pressmeddelande att Niclas Adler lämnar styrelsen på grund av privata skäl. 

När Expressen i dag ställer frågor till styrelsen om varför han slutade får vi ett annat svar. 

– Eftersom jag inte vet så kan jag inte utesluta något. Jag uppfattade att den största ägaren inte ville ha honom kvar, säger Hans Wigzell, nuvarande ordförande i Karolinska Development, och som även satt i styrelsen då. 

Planerar kärnvapenmuseum i Norrköping

Tio månader efter att Niclas Adler lämnat Karolinska Development dyker han upp som vd för bolaget Synthesis Group. Bolaget köper Marviken, ett nedlagt och aldrig använt kärnkraftverk vid kusten utanför Norrköping. Kraftverket användes som ett oljeeldat reservkraftverk och togs ur drift 2010.

Enligt dokument från Lantmäteriet betalade Adlers bolag Synthesis 16,5 miljoner kronor till Vattenfall för fastigheten, som i dag är intecknad för 23 miljoner kronor. 

Niclas Adler.
Foto: Jönköping university.

”Angående Synthesis så var bolaget den bästa köpare vi och våra mäklare kunde hitta”, skriver Markus Fischer, pressekreterare på Vattenfall, i ett mejl till Expressen.

Niclas Adler har i lokaltidningar sagt att bolaget ska bygga bostäder på marken, samt ett kärnkrafts- och kärnvapenmuseum i det gamla kraftverket. 

I augusti förra året gick Norrköpings kommunalråd Reidar Svedahl, L, ut på sin Facebook-sida med att den ”grymmaste musikhändelsen sen Bråvalla kommer att hända där i juli” med plats för 30 000 åskådare, skrev han efter en middag med bland annat kraftverkets ägare Niclas Adler, rapporterade Norrköpings Tidningar

När Expressen nu når Reidar Svedahl tycks planerna på en musikfestival ha ändrats.

”Mitt intryck är att de har stött på oväntade svårigheter”, skriver Reidar Svedahl i ett mejl.

I december förra året uppmanades Reidar Svedahl av S-politikern Göran Färm till försiktighet gällande Niclas Adler. 

”Man behöver tyvärr inte googla länge för att få fram en del frågetecken”, skriver han och bifogar fem länkar till det senaste decenniets nyhetsrapportering i olika lokalmedier, om Niclas Adler.

Varför skickade du det till Reidar Svedahl?

– Eftersom Reidar är den i kommunen som håller i de där kontakterna så tyckte jag att han skulle vara medveten om att det finns de här frågetecknen, säger Göran Färm.

Fick du någon respons från Reidar på ditt mejl?

– Nej, inte som jag minns i alla fall. 

Tyst om samarbetet med Reinfeldt

När det kommer till samarbetet med Fredrik Reinfeldt är Niclas Adler fåordig. 

”Jag förstår att ditt intresse primärt är kopplat till mötet jag hade med Angela Gui på Sheraton Stockholm. Så vill bara tydliggöra att Fredrik Reinfeldt, NGT, Karolinska Development eller Marviken inte hade något med detta att göra”, skriver han till Expressen.

Om affärssamarbetet med Reinfeldt, där bolaget AI NGTI skulle investera i svensk medicinteknik som skulle säljas till Kina, skriver han: 

”Jag tror mycket på att kombinera innovation och teknologi med tillväxtmarknader och tror specifikt på att de stora behoven som finns för hälso och sjukvård i Kina kan möjliggöra implementeringen av betydande innovationer som sedan i nästa steg kan bidra till en mer tillgänglig kvalitetsvård till lägre kostnad globalt. Denna övertygelse driver mitt engagemang i Kina.”

Fredrik Reinfeldt och Roberta Alenius.
Foto: /IBL / /IBL

Fredrik Reinfeldt har via sin sambo och styrelseledamot i Fredrik Reinfeldt AB, Roberta Alenius, sagt att samarbetet med Niclas Adler är avslutat. I övrigt svarar Reinfeldt inte på frågor om avtalen. 

”Liksom för andra konsultbolag är det viktigt att kunder till Fredrik Reinfeldt AB ska känna sig trygga i att detaljer i avtal eller affärsöverenskommelser inte lämnas ut till media. Detta är inget konstigt”, skriver Roberta Alenius. 

Fredrik Reinfeldt står fortfarande kvar som anlitad rådgivare på NGT Partners webbsida.

Så mycket tjänar Sveriges tidigare statsministrar i dag:

Reinfeldts, Perssons och Bildts företag omsätter miljoner,

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.