Gabrielle Giffords sköts i huvudet under dådet, här på parkeringen där ett politiskt möte hölls. Foto: AP
Gabrielle Giffords sköts i huvudet under dådet, här på parkeringen där ett politiskt möte hölls. Foto: AP

Politiker skjuten i skottdrama i USA - fem döda

Publicerad
Uppdaterad
Kongressledamoten Gabrielle Giffords var ute för att möta sina väljare utanför ett shoppingcenter i Arizona.
Då sköts hon i huvudet - och kulan gick rakt genom hjärnan.
- Hon har opererats, jag är optimistisk, säger akutläkaren Peter Rhee.
Fem personer - varav en nioårig flicka - uppges ha dött i samband med attentatet.
Demokraten Gabrielle Giffords, 40, som är medlem i USA-kongressens representanthus, hade meddelat på sin hemsida att hon skulle hålla ett politiskt möte med direkt dialog med väljarna. Hon skulle berätta för väljarna i sitt hemdistrikt vad som var på gång i Washington.
Platsen var vid en parkeringsplats utanför ett shoppingcenter i konservativa Tucson, Arizona.
Då slog gärningsmannen till.
En man, 22 år, rusade plötsligt fram och började skjuta.

Sköts i huvudet

Giffords sköts i huvudet och fördes till sjukhus för operation. Enligt de första rapporterna hade Giffords omkommit av skottet, men senare kom uppgifter från sjukhuset att hennes tillstånd var kritiskt.
– Kulan gick rakt genom hennes hjärna. Hon har genomgått operation, och jag är optimistisk. Vi vet mer inom 24 timmar, säger akutläkaren Peter Rhee.
Enligt AP sköts fem personer till döds och 18 personer, däribland personer ur Giffords stab, skadades i samband med attentatet.
Enligt Fox News är domaren John Roll en av dödsoffren.
– Och ett barn, en nioårig flicka, dog på sjukhuset. Fem personer vårdas för kritiska skador, säger Peter Rhee.

Tacklades ner

Hundratals lördagsshoppare ska ha varit närvarande under attentatet.
Mannen flydde efter att ha skjutit hejdlöst men kunde gripas efter att ha tacklats ner, enligt TT.
TT skriver vidare att Gabrielle Giffords hade rätt till säkerhetsvakter, men enligt vad källor sagt till CNN hade hon inget skydd. Enligt Giffords presentation på hennes hemsida är hon anhängare till vapeninnehav och har själv länge haft skjutvapen.
Hon började arbeta i kongressen i januari 2007 och har engagerat sig i frågor som immigrationsreform, stamcellforskning, alternativa energikällor och högre minimilön, rapporterar Reuters.
Gabrielle Giffords gifte sig nyligen med astronauten Mark Kelly.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag