Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiker rasar mot elit- skolan efter skandalen

Miljöpartiet och Moderaternas skolpolitiska talespersoner, Jabar Amin respektive Tomas Tobé, säger att Lundsbergs tillstånd kan vara hotat efter nollningen där två elever brännskadades.

Nio elever på Lundsberg misstänks för att ha brännskadat en annan elev med ett strykjärn under en nollning.

Miljöpartiets och Moderaternas skolpolitiska talespersoner säger nu att skolans tillstånd kan vara hotat om de inte kan erbjuda sina elever en trygg miljö.

Samtidigt säger Jabar Amin (MP) att Moderaterna och regeringen bär ett stort ansvar.

– Moderaterna hycklar. Det här har pågått i många år och vi har påpekat att regeringen måste göra något, säger han.

Efter nya skandalen: Bör Lundsbergs skola finnas kvar?

Under måndagen uppdagades det att en nollning på privatskolan Lundsberg spårat ur under helgen.

– Det är fruktansvärt det som inträffat. Det är fullkomligt oacceptabelt att en så här förnedrande nollningskultur nu har kunnat eskalera till vad som tros vara en misshandel, säger Moderaternas skolpolitiska talesperson Tomas Tobé.

Han menar att skolledningen omedelbart måste agera för att visa ledarskap i situationen.

– Nu har vi haft ett antal händelser på Lundsberg och min förhoppning var att de hade kommit tillrätta med den här kulturen, men efter i dag blir det uppenbart att det finns väldigt mycket mer att göra för att det här ska vara en trygg skola för alla elever, säger han.

Kan riskera sitt tillstånd

Skolinspektionen och regeringen kommer nu att utkräva ett tydligt ansvar från ledningen på skolan.

– Är det så att Skolinspektionen uppfattar att det saknas befogenheter så är jag öppen för att vi ska göra skärpningar i skollagen, säger han och fortsätter:

– Om en skola återkommande visar att de inte kan erbjuda sina elever en trygg miljö så riskerar de i förlängningen sitt tillstånd att kunna bedriva skola i Sverige, säger han.

"Stäng internatskolorna"

Även Miljöpartiets talesperson i skolfrågor, Jabar Amin, anser att det som skett på Lundsberg är helt oacceptabelt.

– Det kan inte fortsätta som det har gjort på den här skolan. Vi kan inte utsätta eleverna för det som har hänt där, säger han och menar att alla politiker bär ansvar:

– Och Moderaterna och regeringen har ett enormt ansvar då de innehar statsministerposten. Att rasa mot det här är hyckleri, säger han.

Han menar att Miljöpartiet flera gånger har kontaktat regeringen om de privata internatskolorna. Miljöpartiet vill att de ska stängas i sin nuvarande form.

– Jag tycker att vi seriöst måste överväga att förstatliga dessa privata internatskolor. Alla dessa skandaler visar att de inte kan sköta en skola, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.