Patrik Liljeglöd (V) berättade själv om överfallet på en presskonferens. Foto: SVT Nyheter DalarnaPatrik Liljeglöd (V) berättade själv om överfallet på en presskonferens. Foto: SVT Nyheter Dalarna
Patrik Liljeglöd (V) berättade själv om överfallet på en presskonferens. Foto: SVT Nyheter Dalarna
Polisen uppger för TT att en förundersökning pågår. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSENPolisen uppger för TT att en förundersökning pågår. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Polisen uppger för TT att en förundersökning pågår. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Politiker misstänks ha våldtagits under knivhot

Publicerad

Patrik Liljeglöd, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Dalarna, ska i somras ha blivit våldtagen under knivhot. 

Han berättade själv om händelsen i dag på en presskonferens och skriver om händelsen på sin Facebook.

– På vägen hem angreps jag av en för mig okänd man beväpnad med kniv, säger han.

Patrik Liljeglöd, 38, berättade om händelsen – som inträffade utomhus i juli i – under en presskonferens på torsdagen där flera lokala medier närvarade. 

– Jag blev bryskt behandlad och under knivhot också våldtagen under förevändning att jag var en kvinnlig Vänstergenitalie, att sådana som oss gillar sånt här och slutligen att jag var en förrädare, säger Patrik Liljeglöd.

Liljeglöd: "Tydlig koppling till mig som politiker"

Han menar att brottet hade en tydlig koppling till honom som politisk engagerad. Liljeglöd är förutom distriktsordförande i Dalarna kommunpolitiker i Falun där han är gruppledare i kommunfullmäktige.

– De få ord och meningar som mannen yttrade hade tydlig koppling till mig som politiskt engagerad och därför berör det oss alla, säger Liljeglöd och fortsätter:

– Jag söker inte heller er medkänsla eller empati, utan jag står här därför jag i min djupt rotade övertygelse om att demokratin ska vara okränkbar del av vårt samhälle, känner att jag måste.

Polisen utreder misstänkta våldtäkten

Liljeglöd vill genom att berätta om händelsen uppmana andra att reflektera över säkerheten i samhället och demokratiska värderingar.

– Inget är viktigare än demokrati, människor dör för rätten till demokrati var dag och den rättighet som vi ärvt genom våra föräldrars kamp, måste vi fortsätta kämpa för, sa han under presskonferensen.

Stefan Dangardt, presskommunikatör hos polisen, uppger för TT att en förundersökning pågår och att tekniker har genomfört en brottsplatsundersökning. De väntar nu på analyssvar från Nationellt forensiskt centrum.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag