En våg av attacken har riktats mot poliser och mot politiker. Foto: Martina Huber
En våg av attacken har riktats mot poliser och mot politiker. Foto: Martina Huber

Politiker måltavla för hackerattack

Publicerad
Uppdaterad
Poliser och politiker har varit måltavlor för en hackerattack, uppger polisen för Expressen.se.
Hittills har åtminstone ett antal poliser klickat på en mejllänk som har öppnat deras dator för förövarna.
- Det är sannolikt svenskar som ligger bakom, säger Anders Ahlqvist vid polisens IT-brottssektion till Expressen.se.
De första mejlen kom för cirka två veckor sedan. En våg har riktats mot poliser och en mot politiker, uppger Anders Ahlqvist, biträdande chef vid IT-brottssektionenpå Rikskriminalpolisen, för Expressen.se.
– Mycket tyder på att svenskar ligger bakom. Det handlar om hur mejlen är formulerade bland annat. Vi har ännu ingen misstänkt gärningsman men det finns gott om spår att jobba med, säger Ahlqvist.

Blir lockad

Mejlen är formulerade på ett sätt som gör mottagaren nyfiken på att klicka på en
medföljande länk.
– Det står att man finns med på en webbsida i ett ofördelaktigt sammanhang och därmed blir man naturligtvis lockad att besöka sidan för att se vad det är för någonting. Man förespeglar att om man går in på sidan kan man se till att bli borttagen, berättar Anders Ahlqvist.
Bland annat påstår mejlskrivaren att personen står listad som rasist eller pedofil på en webbsida.

Hur många mejl har skickats ut?
– Det vet jag inte och jag har ingen exakt siffra på hur många som har drabbats. Men jag vet att det finns konkreta fall där man har råkat ut för intrång.
Hittills känner Anders Ahlqvist endast till att poliser över hela landet har drabbats men av utformningen på den efterföljande hemsidan, där den skadliga koden finns, har man förstått att politiker också har fått liknande mejl.
– Man kan se på sajtnamnen att den andra gruppen uppenbarligen är politiker, säger Ahlqvist, som dock inte vet vilka politiker som har drabbats.

Kommit över innehåll

När personen har klickat på länken har hackaren eller gruppen bakom kunnat stjäla inloggningsuppgifter till användarens internetkonton, genom att logga personens knapptryckningar. Mycket tyder även på att man har kommit över innehållet på deras hårddiskar.
– Lyckligtvis är det den kategorin av poliser som har gott säkerhetstänk, vad vi känner till i dag. Det finns ingenting som tyder på att sekretessbelagda uppgifter har kommit ut. Det handlar mer om privata uppgifter och det är illa nog.
Brandväggar och antivirusprogram har inte kunnat stoppa attackerna, helt enkelt eftersom de inte har hunnit uppdateras mot det nya säkerhetshotet.

Kan var någon annan

Polisen varnar nu allmänheten för mejlen. Den här gången är det poliser och politiker, menar Anders Ahlqvist – nästa gång är det någon annan grupp i samhället.
– Klicka inte på några länkar. Om du inte har bett om en länk och inte känner till avsändaren så tryck inte på länken, du vet inte vad som finns i andra änden.
Misstänker ni att någon kriminell organisation kan ligga bakom?
– Det är för tidigt att spekulera. Det kan vara allt från någon gruppering som finner intresse i att göra det här eller någon enskild som är teknikintresserad som har byggt det.
Brottsrubriceringen är dataintrång och straffvärdet är max två års fängelse.

ar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag