Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiker kräver hyra för att rädda pensionärerna

Ahmed Abdirahman kommenterar läget under krisen från Järvaområdet.
Benjamin Dousa, M. Stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista och avgående ordförande för Muf, samt tillträdande vd för tankesmedjan Timbro.
Foto: BJÖRN LINDGREN / TT NYHETSBYRÅN
Finansborgarråd Anna König Jerlmyr, M.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Rinkebys invånare har drabbats hårt av coronaviruset.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN
Tensta, en av förorterna vid Järvafältet norr om Stockholm.
Foto: ALI LORESTANI / TT NYHETSBYRAN

Äldre och personer i riskgrupper erbjöds nedgångna evakueringslägenheter – för 5 000 kronor i månaden. 

Men intresset för politikernas räddningsaktion i Järvaområdets trångbodda förorter blev svalt.

Två tredjedelar av evakueringslägenheterna står tomma. För dyrt för en pensionär, enligt kritiken.

– Vi kan inte ge skattefinansierat gratis boende på ett sätt som strider mot lagstiftningen, säger, Benjamin Dousa, M.

Först när smittan härjat fritt i Järvaområdets trångbodda förorter i två månader kunde äldre som tillhör en riskgrupp flytta in i evakueringsboenden. 

– Jag känner mig trygg med att det ska finnas till alla som behöver, sa finansborgarrådet Anna König Jerlmyr, M, till DN den 15 april

Andelen döda i covid-19 i Rinkeby-Kista var då och är fortfarande högst i Stockholm, där coronaviruset fått hårdast fäste i Sverige.

Ordförande i stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista, Benjamin Dousa, M, (även avgående ordförande för Moderata Ungdomsförbundet, Muf, och tillträdande vd för Timbro) hyllade den egna insatsen. 

Benjamin Dousa, avgående ordförande MUF, och ordförande för stadsdelsnämnden i Kista-Rinkeby, tillträder som vd för tankesmedjan Timbro i höst.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Vi i stadsdelen gör allt för att hindra smittspridningen, och vi gör betydligt mer än som krävs, sa han till lokaltidningen Mitti. 

Totalt fanns 16 lägenheter. Fler lägenheter kunde erbjudas om efterfrågan blev stor. 

Det blev den inte.

Hårda krav på pensionärer i riskgrupp

Politikernas krav för att låta en pensionär bo i evakueringslägenhet var att de skulle flyttas från ett flergenerationshem, de skulle alltså bo tillsammans med exempelvis barn och barnbarn. 

Dessutom skulle pensionärerna, som hittills delat boende och då även hyra med flera andra, på egen hand betala en hyra på runt 5 000 kronor i månaden, för en nedgången spartanskt möblerad lägenhet i ett hus som snart ska renoveras.

Andra i riskgrupper erbjöds också boende i evakueringslägenhet. 

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr, M, och äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner, KD, på pressträff om läget i Stockholm, den 8 maj.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

När de äldre väl flyttat in skulle de leva i karantän och inte träffa vare sig släkt eller bekanta.

Bara sex personer flyttade in. 

Två tredjedelar av lägenheterna står fortsatt tomma.

– Pensionärerna har inga inkomster, de har inte sparat kapital på banken. De har inte råd att betala hyra och då blir de kvar hos barnbarnen, säger Kahim Ahmed, C, och samhällsvägledare. 

Bland just svensksomalier i Järvaområdet har förlusterna varit ofattbara, och politikernas åtgärder långsamma.

Kahim Ahmed känner personligen tolv personer som dött i covid-19 i Järvaområdet. 

Kahin Ahmed.
Foto: Privat

Dousa: ”Vi kan inte bryta mot lagen”

Men Benjamin Dousa förstår inte kritiken. Han menar att det hade varit värre om efterfrågan på evakueringsboenden varit så stor att inte alla som ville hade fått flytta in.

– Vi har mött den efterfrågan som kommit. Jag skäms inte för det vi gjort. Vi gjorde det snabbare än alla andra. Ytterst är det Folkhälsomyndigheten som är ansvarig för smittspridningen och inte en enskild stadsdel, säger han.

Är åtgärden är en framgång?

– Vi har ledig kapacitet. Något ännu värre hade varit om det var tre gånger så många som sökte och vi tvingades säga nej. 

Han säger vidare att de hade brutit mot lagen om hyran hade varit gratis och att bidragsansökningar kan hanteras skyndsamt om de som temporärt flyttar in i en evakueringslägenhet inte har råd med hyran.

– Vi kan inte ge skattefinansierat gratis boende på ett sätt som strider mot lagstiftningen

Hade man kunnat rädda liv om hyran var gratis?

– Det är helt omöjligt att spekulera i. 

Politikerna dröjde två månader

Evakueringsboendet, ett servicehus i Akalla som skulle renoveras, ligger mittemot Akalla ungdomsgårds krossade fönsterrutor och i samma hus som vårdcentralen.

Mottagningstältet utanför vårdcentralen är stängt och försett med en lapp: ”INGEN PROVTAGNING FÖR CORONAVIRUS UTFÖRS HÄR”. 

Redan för sju veckor sedan avslöjade Expressen politikernas och Smittskydd Stockholms bristande åtgärder i de trångbodda förorterna runt Järvafältet. 

Trots larm från sjukvården tog det närmare två veckor innan politikerna vaknade och insåg att Järvaområdet var särskilt hårt drabbat av coronaviruset.

Tältet utanför vårdcentralen i Akalla är inte till för coronatestning.

Granskningen ledde till två debattartiklar från partiledare, en från Nyamko Sabinu, L, och en betydligt mer uppmärksammad och debatterad från Ebba Busch, KD, som i debattartikeln hänvisade till Expressens uppgifter om dödstal.

Den mediala diskussionen kom efter Ebba Buschs debattartikel att handla om bilden av förorten, i stället för att handla om hur man kunde rädda de liv som fortfarande gick att rädda.

Men det dröjde ända till slutet av april, innan de borgerliga partierna plus Miljöpartiet i Stockholms stad fattat beslut om evakueringsboenden och äldre riskgrupper i flergenerationsboenden faktiskt kunde flytta in i.

Då hade smittan härjat fritt i de trångbodda lägenheterna i Rinkeby och Tensta i två månader.

Coronaviruset har fått ovanligt stort fäste i området kring Järvafältet i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.