Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiker kastar tårgas – stoppar omröstning i Kosovo

Politikerna fick lämna omröstningen på grund av tårgas.
Foto: VISAR KRYEZIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En oppositionspolitiker i Kosovo har kastat tårgas i parlamentet, skriver Independent

Syftet är att stoppa en votering om gränsavtalet mellan Kosovo och Montenegro.

Ledamöterna i Kosovos parlament tvingades lämna kammaren precis när en votering om gränsavtalet skulle inledas, rapporterar Independent. En oppositionspolitiker utlöste tre behållare med gas och bilder visar hur ledamöterna får utrymma den gasfyllda salen.

Talmannen avbröt omröstningen i väntan på att kammaren skulle vädras ur, enligt Reuters.

Liknande protester tidigare

Parlamentet med 120 platser behövde två tredjedelar av rösterna för att godkänna avtalet. Oppositionspartiet som politikern tillhör menar att avtalet innebär att Kosovo skulle förlora 20 000 tunnland av sitt territorium, skriver Independent.

Tidigare försök att ratificera avtalet i parlamentet har lett till liknande protester med tårgas och sammandrabbningar med polis, rapporterar Reuters.

Krav från EU

Det föreslagna landavtalet är ett krav från EU för att Kosovos befolkning ska få rätt att resa inom Schengen utan visa. Montenegro har redan godkänt avtalet.

Kosovo deklarerade självständighet från Serbien år 2008  – Serbien har dock inte erkänt självständigheten – och hoppas kunna bli en del av EU i framtiden.

Landets grannar på Balkan, Serbien, Albanien, Montenegro, Makedonien och Bosnien, har alla visum tillgång till Schengenområdet sedan 2010, enligt Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.