Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiker jämförde Greta med nazistpropaganda

Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Den norske politikern Ole Jacob Johansen jämförde Greta Thunberg med nazisternas propaganda under andra världskriget – vilket möttes av kritik från andra politiker, även internt.

Nu ber politikern om ursäkt.

– Inlägget borde inte ha publicerats och jag ber om ursäkt, säger Ole Jacob Johansen till TV2.

Under onsdagen publicerade den norske politikern Ole Jacob Johansen, gruppledare för Fremskrittspartiet, FRP, ett bildmontage där han jämför Greta Thunberg med 1940-talets nazistpropaganda.

”Tekniken för att manipulera massorna förändras aldrig”, skrev Ole Jacob Johansen intill bilden på Facebook.

Bildmontaget visar Greta Thunberg ihop med miljöpartisten Lan Marie Berg på en bild. En annan bild jämför den svenska 16-åringen med en flicka, med flätor, från ungdomsorganisationen Hitlerjugend som återkommande användes i nazisternas propagandamaterial. 

Ytterligare en bild föreställer SS-chefen Heinrich Himmlers dotter Gudrun Burwitz, även hon med flätor, som sitter i pappas knä.

Ole Jacob Johansens inlägg på Facebook.
Foto: Skärmdump

Utspelet om Greta Thunberg har skapat starka reaktioner i Norge det senaste dygnet.

– Det här är en ny bottennivå för Fremskrittspartiet, men det visar att strejken fungerar. Skolstrejkarna ska vara stolta över att de skapar chockvågor ända in bland regeringspartierna. Det visar ju bara att makten är rädda för dem, säger miljöpartisten Lan Marie Berg, som alltså syns i bildmontaget, till norska TV2.

”Blir skrämda av barn”

Greta Thunberg har det senaste året uppmärksammats världen över för sitt engagemang för miljöfrågor och den pågående skolstrejken utanför riksdagshuset i Stockholm.

Hon har hyllats av allt från forskare och experter till kändisar och politiker, samt på kort tid fått över 1 miljon följare i sociala medier.

Nyligen blev Greta Thunberg även en av de hundratals personer som årligen nomineras till Nobels fredspris.

– Fremskrittspartiet har inte förstått allvaret med klimatförändringarna när de blir mer skrämda av strejkande barn än klimatkonsekvenser som torka, översvämningar, brist på rent vatten, förlust av djurarter och insektsdöd. Jag hoppas att fler vuxna inser att vi inte längre kan fortsätta så här, säger miljöpartisten Lan Marie Berg till TV2.

Une Aina Bastholm, nationell talesperson för Miljöpartiet i Norge, kräver att Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen tar avstånd från utspelet om Greta Thunberg.

– Det här ska inte en partiledare acceptera. Jag anser att Siv Jensen måste komma på banan. Vi kräver att ledningen för Fremskrittspartiet tar avstånd från sammankopplingen med nazister och nedskräpningen av debatten, säger hon till TV2, och fortsätter:

– Jag förstår inte vad som är vitsen med att vara partiledare om man inte reagerar på det här. Är det bra att ha en offentlig debatt där man jämför människor med nazister? 

Kritiseras av partikolleger

Efter kritiken raderade Ole Jacob Johansen bildmontaget på Greta Thunberg.

Sylvi Listhaug, tidigare invandrings- och integrationsminister i Norge, samt vice ordförande för Fremskrittspartiet, säger att bildmontaget är ”oacceptabelt”.

– Det här är inte bra. Jag är glad att han insåg att det var oacceptabelt, tog bort bilden och städade upp. Inget kan jämföras med mordet på sex miljoner judar och nazisternas grymheter. Det gäller alla politiska diskussioner, säger Sylvi Listhaug till TV2.

Miljöpartisten Lan Marie Berg är kritisk till att Greta Thunberg används i den här typen av sammanhang.

– De unga bör lyssnas på, inte bespottas. Att degradera Greta Thunberg till någon som har blivit manipulerad är en grov underskattning av henne som en global förebild och alla andra engagerade barn och unga, säger hon till TV2.

Ole Jacob Johansen själv säger att han förstår kritiken mot bildmontaget.

– Poängen var att visa att barn hur utnyttjas i propagandasyfte. Men jag förstår att bilden kan ge olämpliga associationer, vilket inte var min intention, säger politikern till TV2, och förklarar vidare:

– Därför raderades inlägget. Det var min egen bedömning. Inlägget borde inte ha publicerats och jag ber om ursäkt om någon känner sig förolämpad. Som valda representanter har vi ett ansvar för en anständig debatt.

Demonstrationer i Oslo

Under fredagen demonstrerar skolbarn utanför stortinget, den norska riksdagen i Oslo, med anledning av Greta Thunbergs pågående skolstrejk.

På flera plakat framförs kritik mot den norska oljepolitiken. 

https://twitter.com/MinaWeydahl/status/1109000579739725824
https://twitter.com/syklemil/status/1109009100048879616

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug säger att det är viktigt att kunna kritisera den här typen av demonstrationer.

– Det är bra att ungdomar deltar, men det är inte bra att de skolkar från skolan. Så jag tyket att det är viktigt att ungdomarna också blir insatta i vad vi faktiskt gör för att begränsa klimatutsläppen, och vilka allvarliga konsekvenser en nedstängning av oljenäringen skulle ha för vår välfärd och för världen eftersom det kommer innebära ökat växthusgasutsläpp, säger hon till TV2.

Expressen har varit i kontakt med Greta Thunberg och hennes familj som har avstått från att kommentera utspelet i Norge. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.