Miljöpartiet Maria Ferm är en av de som engagerat sig i utvisningen av Abrahim Jabateh, 18.
Miljöpartiet Maria Ferm är en av de som engagerat sig i utvisningen av Abrahim Jabateh, 18.

Politiker: Inhumant att utvisa "Ibbe",18

Publicerad

I måndags fick 18-åriga Abrahim Jabateh beskedet att han ska utvisas ur Sverige efter sex år i landet.

Nu vill Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen att fyra år i Sverige ska räcka för att få stanna – oavsett hur personen kommit hit.

– Jag tycker att det är upprörande, det här visar så tydligt att vi inte har det barnperspektiv som vi måste ha, säger hon.

Beslutet att utvisa 18-årige Ibrahim Jabateh till Liberia där han föddes kom 2009, när han bott i Sverige i tre år.

Det har tagit nära fyra år för polisen att verkställa.

Det är för lång tid, menar Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen.

– Från Vänsterpartiet har vi sagt så att om en person inte har kunnat utvisas efter fyra års tid så måste man få permanent uppehållstillstånd, säger hon.

"Inte barnets fel"

Anledningen till att Abrahim Jabateh utvisas är att han som tolvåring fått ett uppehållstillstånd på felaktiga grunder: Den släkting som redan bodde i Sverige och sade sig vara Abrahims far var i själva verket hans farbror.

Det spelar ingen roll, menar Christina Höj Larsen som menar att migrationsverket måste ha ett "större barnperspektiv" i sina beslut.

– Det är inte det här barnets fel att han har hamnat i den här situationen, säger hon och tillägger:

– Väldigt, väldigt många kommer till Sverige med ogiltiga papper. Varför då? Jo, för att det inte finns några lagliga sätt att komma till Sverige. Speciellt inte för barn, som varken kan få arbetstillstånd eller asylvisum.

Kräver lagförändring

Christina Höj Larsen beskriver utvisningen som "inhuman och orättvis och liksom sin motsvarighet i Miljöpartiet Maria Ferm efterlyser hon nu att FN:s barnkonvention görs till svensk lag.

Förslaget är under utredning efter att Socialdemokraterna lyft det i riksdagen.

Ytterligare en lagändring är på väg, efter att Miljöpartiet och regeringen kommit överens om en att ändra en formulering i utlänningslagen från att det krävs "synnerligen ömmande omständigheter" för att ett barn ska få stanna till "särskilt ömmande".

Det vidare begreppet ska göra det lättare för barn och deras familjer att få stanna i landet och träder i kraft från och med 1 juli nästa år.

– I dag kan barn vara födda och uppvuxna i Sverige och ändå inte anses ha tillräcklig anknytning för att få stanna. Det är definitivt en brist, säger Maria Ferm.

Blir lättare att omprövas

Samtidigt införs en lättnad för barn när det gäller bedömning av verkställighetshinder, alltså ansökan om att få migrationsverkets beslut omprövat om omständigheterna förändrats.

Att det som i Ibrahim Jabatehs fall gått fyra år sedan beslutet verkställdes och att anknytningen till landet blivit starkare sedan beslutet är en sådan sak som kan åberopas.

Men enligt migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson är dagens lagtext restriktiv.

– Det är alldeles för få som får stanna på grund av anknytning eller anpassning till landet. Och det tycker jag är tragiskt, säger Maria Ferm.

"Hjärta och hjärna"

Gunnar Axén är moderat riksdagsledamot och ordförande i socialförsäkringsutskottet. Han är inte insatt i det specifika fallet men uttalar sig generellt om uppehållstillstånd.

– En person som kommer hit och får uppehållstillstånd på felaktiga grunder, och det uppehållstillståndet blir tillbakadraget, kan knappast räkna den tiden som en tid som man har anknytning till Sverige, säger han.

Han menar att det är viktigt för trovärdigheten i svensk migrationspolitik "att vi har både hjärta och hjärna".

– Jag förstår människor som uttrycker sympatier för personer som man lärt känna, att de ska få stanna i Sverige, men migrationspolitiken kan inte bara styras av hjärta utan vi måste också ha hjärnan med. Ska vi långsiktigt kunna slå vakt om en generös svensk flyktingpolitik då måste också de fall där man får ett nej respekteras och leda till konsekvensen att man återvänder från Sverige, säger Gunnar Axén.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag