Politiker: Inhumant att utvisa "Ibbe",18

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Miljöpartiet Maria Ferm är en av de som engagerat sig i utvisningen av Abrahim Jabateh, 18.

I måndags fick 18-åriga Abrahim Jabateh beskedet att han ska utvisas ur Sverige efter sex år i landet.

Nu vill Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen att fyra år i Sverige ska räcka för att få stanna – oavsett hur personen kommit hit.

– Jag tycker att det är upprörande, det här visar så tydligt att vi inte har det barnperspektiv som vi måste ha, säger hon.

Beslutet att utvisa 18-årige Ibrahim Jabateh till Liberia där han föddes kom 2009, när han bott i Sverige i tre år.

Det har tagit nära fyra år för polisen att verkställa.

Det är för lång tid, menar Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen.

– Från Vänsterpartiet har vi sagt så att om en person inte har kunnat utvisas efter fyra års tid så måste man få permanent uppehållstillstånd, säger hon.

"Inte barnets fel"

Anledningen till att Abrahim Jabateh utvisas är att han som tolvåring fått ett uppehållstillstånd på felaktiga grunder: Den släkting som redan bodde i Sverige och sade sig vara Abrahims far var i själva verket hans farbror.

Det spelar ingen roll, menar Christina Höj Larsen som menar att migrationsverket måste ha ett "större barnperspektiv" i sina beslut.

– Det är inte det här barnets fel att han har hamnat i den här situationen, säger hon och tillägger:

– Väldigt, väldigt många kommer till Sverige med ogiltiga papper. Varför då? Jo, för att det inte finns några lagliga sätt att komma till Sverige. Speciellt inte för barn, som varken kan få arbetstillstånd eller asylvisum.

Kräver lagförändring

Christina Höj Larsen beskriver utvisningen som "inhuman och orättvis och liksom sin motsvarighet i Miljöpartiet Maria Ferm efterlyser hon nu att FN:s barnkonvention görs till svensk lag.

Förslaget är under utredning efter att Socialdemokraterna lyft det i riksdagen.

Ytterligare en lagändring är på väg, efter att Miljöpartiet och regeringen kommit överens om en att ändra en formulering i utlänningslagen från att det krävs "synnerligen ömmande omständigheter" för att ett barn ska få stanna till "särskilt ömmande".

Det vidare begreppet ska göra det lättare för barn och deras familjer att få stanna i landet och träder i kraft från och med 1 juli nästa år.

– I dag kan barn vara födda och uppvuxna i Sverige och ändå inte anses ha tillräcklig anknytning för att få stanna. Det är definitivt en brist, säger Maria Ferm.

Blir lättare att omprövas

Samtidigt införs en lättnad för barn när det gäller bedömning av verkställighetshinder, alltså ansökan om att få migrationsverkets beslut omprövat om omständigheterna förändrats.

Att det som i Ibrahim Jabatehs fall gått fyra år sedan beslutet verkställdes och att anknytningen till landet blivit starkare sedan beslutet är en sådan sak som kan åberopas.

Men enligt migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson är dagens lagtext restriktiv.

– Det är alldeles för få som får stanna på grund av anknytning eller anpassning till landet. Och det tycker jag är tragiskt, säger Maria Ferm.

"Hjärta och hjärna"

Gunnar Axén är moderat riksdagsledamot och ordförande i socialförsäkringsutskottet. Han är inte insatt i det specifika fallet men uttalar sig generellt om uppehållstillstånd.

– En person som kommer hit och får uppehållstillstånd på felaktiga grunder, och det uppehållstillståndet blir tillbakadraget, kan knappast räkna den tiden som en tid som man har anknytning till Sverige, säger han.

Han menar att det är viktigt för trovärdigheten i svensk migrationspolitik "att vi har både hjärta och hjärna".

– Jag förstår människor som uttrycker sympatier för personer som man lärt känna, att de ska få stanna i Sverige, men migrationspolitiken kan inte bara styras av hjärta utan vi måste också ha hjärnan med. Ska vi långsiktigt kunna slå vakt om en generös svensk flyktingpolitik då måste också de fall där man får ett nej respekteras och leda till konsekvensen att man återvänder från Sverige, säger Gunnar Axén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.