EU-parlamentarikerna Eva-Britt Svensson (V) och Olle Schmidt (FP) är mycket kritiska till löneförhöjningarna. EU-minister Cecilia Malmström menar dock att Sverige inte kunnat stoppa de nya reglerna. Foto: Scanpix
EU-parlamentarikerna Eva-Britt Svensson (V) och Olle Schmidt (FP) är mycket kritiska till löneförhöjningarna. EU-minister Cecilia Malmström menar dock att Sverige inte kunnat stoppa de nya reglerna. Foto: Scanpix

Politiker får sin lön höjd - med 58 procent

Publicerad
Finanskrisen härjar och alltfler blir arbetslösa.
Då höjs lönen för svenska EU-parlamentariker - med 58 procent.
- Det är helt orimligt, säger Olle Schmidt, EU-parlamentariker för Folkpartiet.
Svenska EU-parlamentariker kan räkna med ett ordentligt tillskott i plånboken.
I sommar höjs arvodena ordentligt.
Enligt dagens regler får de svenska parlamentsledamöterna lika mycket som en riksdagsman – 54 500 kronor i månaden.
Men nu har systemet ändrats.

58 procents ökning

Enligt de nya reglerna ska arvodet vara drygt en tredjedel av grundlönen för en EU-domare, skriver Riksdag & Departement.
I reda pengar innebär 86 000 kronor – i månaden.
En löneökning på 58 procent.
Det nya lönesystemet träder i kraft den 14 juli i år.
Just nu har Sverige 19 ledamöter i EU-parlamentet.
Eva-Britt Svensson är EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.
Hon är mycket kritisk till lönerna.
– Jag tycker att redan det lönesystem som vi har i dag är horribelt. Jag tycker inte att man ska berika sig på politiskt arbete, säger Eva-Britt Svensson till Riksdag & Departement.

"Helt orimligt"

Olle Schmidt, EU-parlamentariker för Folkpartiet, säger till Rapport:
– Det är helt orimligt och jag beklagar att vi behöver ha detta. Vi ska inte ha ett högre arvode än en svensk riksdagsledamot, säger han.
Lönerna betalas nu av medlemsländerna själva, men i och med det nya systemet kommer de från EU i stället
Cecilia Malmström, EU-minister, säger till Rapport att Sverige inte kunnat stoppa de nya reglerna.
Hon betonar samtidigt att de svenska EU-parlamentariker måste betala svensk skatt ovanpå EU-skatten.
– Alla länder gör inte så, men det tycker vi är rimligt, säger Malmström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag