Foto: Johan Nilsson / Scanpix
 Foto: Johan Nilsson / Scanpix

Politiken: SAS är bara veckor från konkurs

Publicerad

SAS är betydligt närmare en konkurs än vad som varit känt.

Om SAS inte får igenom sparplanen hos fackförbunden kan bolagets överlevnad räknas i bara några få veckor, skriver danska tidningen Politiken.

I dag börjar förhandlingarna med flera av fackförbunden.

SAS har tidigare sagt att om sparplanen inte går igenom så klarar sig bolaget till sommaren. Men konkursen ligger mycket närmare än så, enligt källor till danska tidningen Politiken.

– Det stämmer att det inte finns pengar i kassan till att klara oss året ut, säger en centralt placerad SAS-källa till tidningen.

Om facken ger tummen ner kan SAS tvingas ställa in alla flygningar och avskeda 15 000 anställda på ett bräde.

I dag klockan 12.30 träffar ledningen de åtta fackförbunden för flyg- och kabinpersonalen (två svenska, fyra norska, och två danska) för att börja förhandlingarna om ett nytt avtal.

Samtidigt frågar sig Svensk Pilotförening i ett öppet brev till finansmarknadsminister Peter Norman om svenska staten, som delägare i SAS, kräver att bolaget avviker från den svenska modellen med förhandlingar, skriver Svenska Dagbladet.

I brevet undrar Svensk Pilotförening om regeringen har krävt att förbundets medlemmar utan förhandlingar ska skriva under avtalet som innebär kraftigt sänkta löner samt sämre villkor för pensioner och tjänstgöring.

I måndags sade SAS ledning att facken har en vecka på sig att godta sänkta löner och sämre villkor. Annars tryter tålamodet bland långivare och ägare.

– Om avtalen inte går igenom så kommer bankerna att frysa kreditfaciliteterna. Utan krediten är det omöjligt att driva flygbolaget, säger SAS-analytikern Lars Heindorff, till Politiken.

Enligt källor till Politiken har SAS redan utarbetat en detaljerad nödplan på flera hundra sidor hur man på kort tid ska hantera konkursen. Det finns också planer på hur strandade passagerare ska hanteras, liksom väntade köer på de skandinaviska flygplatserna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag