Hotet från Sverigedemokraterna om att fälla regeringens budget i omröstningen den 3 december börjar bli allt mer akut. Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån
Hotet från Sverigedemokraterna om att fälla regeringens budget i omröstningen den 3 december börjar bli allt mer akut.  Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån

Stefan Löfvens plan mot SD: FP och C

Publicerad

NEW YORK. Stefan Löfven är nu tydligare med sina planer om Sverigedemokraterna väljer att fälla regeringens budget.

Han vill ha hjälp av både Folkpartiet och Centern.

– Jag tror att det kan bli aktuellt, säger han.

Hotet från Sverigedemokraterna om att fälla regeringens budget i omröstningen den 3 december börjar bli allt mer akut.

Om SD väljer att frångå praxis och aktivt rösta för alliansens skuggbudget skulle det innebära en regeringskris som i sin tur skulle kunna leda till nyval.

Men under sitt officiella besök i New York ,och en intervju med den internationella nyhetsbyrån Reuters, säger statsminister Stefan Löfven att han inte tänker ”avgå bara sådär” om regeringens budget inte går igenom.

Så här sade han under Reuters-intervjun.

"Låt mig vara klar om det där. Det behöver inte betyda att jag avgår bara sådär. Men jag kommer inte att administrera någon annans budget. Det finns andra sätt att hantera en sådan situation"

"Besvärlig situation"

Under ett besök på den svenska kafékedjan Fika sent i går kväll utvecklade han sent i går kväll sina planer.

– Det är ställt utom rimligt tvivel att det är en besvärlig situation men det behöver inte innebära per automatik att man avgår utan jag har ju möjlighet att ha samtal med andra partier också.

– Om vi alla menar allvar med att ta Sverige framåt där och inte ge Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande då får vi alla tänka till hur vi kan öppna upp en sådan situation.

– Vi får se vad det blir för situation, nu tänker jag ägna de här veckorna som är kvar åt att prata politik och inte bara taktik och spel.

• Vilket parti skulle vara närmast till hands att inleda ett sådant samarbete med?

– Det finns flera partier, det är politikens innehåll som är det viktiga. Först ska vi ha en diskussion vilka de politiska alternativen är – vad har vi lagt in i vår budget och vad alternativet i budgeten är.

– Det är det viktiga, se skillnaden på satsningen på jobb, sysselsättning, skola, välfärden. Det ska vi diskutera.

• Förs sådana diskussioner redan och i så fall med vilket parti?

– Nej, det gör det inte, men jag har sträckt ut en hand hela tiden, redan före valet. Jag var den som tog höjd för den situation och sa att vi behöver mer samarbete, och kommer sannolikt ha ett sådant behov efter valet eftersom vi kan få ett sådant här valresultat.

Stefan Löfven säger också att han även efter valet sträckte ut en hand till andra partier.

– Då var det inte aktuellt. Men jag tror att det kan bli aktuellt och jag är fortfarande beredd att göra det för att vi måste hitta lösningar som utvecklar Sverige och tar Sverige framåt.

– Det hjälper inte Sverige ett dugg att sitta i varsitt dike och säga ”jag har rätt” utan nu måste vi ta Sverige framåt.

• Annie Lööf var en av de som du sträckte ut en hand till. Är det aktuellt igen?

– Ja, de partier där vi kan hitta samförstånd och lösningar. Jag har sagt att de enda jag inte vill ha samarbete med är Sverigedemokraterna av den enkla anledning att deras värderingar är så långt från våra värderingar.

– Men vi har behov i vissa frågor att hitta lösningar, till exempel försvarsfrågan som måste ha en långsiktig lösning och när det gäller frågan av landsbygden ser jag definitivt Centerpartiet som en samarbetspartner. Där har vi en liknande historia tycker jag.

– När det gäller utveckling av näringslivet och jämställdhetsfrågan ser jag Folkpartiet som en naturlig samarbetspartner men även andra kan komma in där.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida