Stefan Löfven, som just nu är i Kina, kommenterar nu den diplomatiska krisen med Saudiarabien. Här en bild från Löfvens besök på svenska ambassaden i Peking. Foto: Sven Lindwall
Stefan Löfven, som just nu är i Kina, kommenterar nu den diplomatiska krisen med Saudiarabien. Här en bild från Löfvens besök på svenska ambassaden i Peking. Foto: Sven Lindwall

Stefan Löfven: Vi har aldrig kritiserat islam

Publicerad

BOAO, HAINAN. Sverige har inte bett Saudiarabien om ursäkt.

Det var beskedet från statsminister Stefan Löfven när han kommenterade de senaste diplomatiska turerna för Expressen under sitt besök i Kina.

– Vi har förklarat att vi beklagar om det är någonting som har uppfattats som att vi kritiserat islam, vilket vi aldrig har gjort.

Efter mötet med Kinas president Xi Jinping på den sydkinesiska ön Boao mötte Expressen statsminister Stefan Löfven för en intervju.

Han kommenterade då bland annat de senaste turerna kring den diplomatiska krisen med Saudiarabien. Enligt statsministern är de diplomatiska relationerna nu reparerade.

Men uppgifterna som i går publicerades av flera medier i Arabvärlden om att Sverige skulle ha bett om ursäkt för Margot Wallströms tidigare uttalanden är felaktiga, enligt Löfven.

Har Sverige bett Saudiarabien om ursäkt?

– Nej. Vi har förklarat att vi beklagar om det är någonting som har uppfattats som att vi kritiserat islam, vilket vi aldrig har gjort. Vi har den största respekt för religionen islam, och likaså om det är någonting som uppfattats som en förolämpning mot Saudiarabien. Det har självfallet inte varit åsikten.

Kan du se att det har förekommit sådana missförstånd?

– Det har ju varit inte minst skriverier och sociala medier om att vi skulle ha kritiserat islam, vilket vi aldrig någonsin har gjort, och vi tänker inte göra det heller. Vi har den största respekt för den religionen. Men den typen av spekulationer har förekommit.

Tror du att Saudiarabien har tagit intryck av vad Sverige har sagt om att sluta tortera bloggare och avrätta människor?

– Den frågan ska självfallet ställas till dem, men vi står upp för de mänskliga rättigheterna. Det är oerhört viktigt för oss att göra det. Och samtidigt står vi också upp för att vi vill utveckla samarbetet med Saudiarabien. Vi har nämnt ett antal områden som vi kan se framför oss, exempelvis hälsa, miljöteknik och investeringar där. Så vi har bra möjligheter till samarbete.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida