Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfven slår
nu tillbaka mot SD

SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson. Foto: Claudio Bresciani / TT

SD har fortfarande inte bestämt sig för om de ska fälla eller släppa fram Stefan Löfvens budget.

Nu slår Stefan Löfven tillbaka mot de inom SD som vill fälla regeringens budgetförslag.

- Det är de som får ta ansvar för den situationen. Det som är viktigt nu fram till röstningen är att diskutera vad som faktiskt står på spel.

- Nu ska vi prata politik och inte bara taktik och spel.

Stefan Löfvens budgetförslag hänger löst.

Den 3 december röstar riksdagen om budgeten - och väljer Sverigedemokraterna att frångå praxis och aktivt rösta för alliansens skuggbudget skulle det innebära en regeringskris som skulle kunna leda till nyval.

SD har ännu inte bestämt hur de ska agera.

Den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson har tidigare sagt att han ska föra samtal med distrikten och med partilednigen och i tisdags mötte Karlsson och partisekreteraren Björn Söder partiets distriktsordföranden.

Sydsvenskan berättade om mötet på sin sajt under torsdagskvällen och berättade att när de samlade ordförandena fick frågan om partiet klarar ett nyval blev svaret - ja.

Magnus Olsson, SD-kommunalråd i Malmö, säger till Sydsvenskan att många av hans medlemmar vill att SD ska utnyttja sin vågmästarroll.

– De tongångar jag hör är att folk säger: "Stå på er!"

Enligt tidningen är trycket på Mattias Karlsson nu hårt.

– De flesta tycker att vi ska sätta hårt mot hårt, säger en källa med god insyn i partiet till tidningen.

"Börjat luta åt något håll"

Enligt Svenska Dagbladet är SD nära ett officiellt beslut i frågan.

– Det är nu lyft i hela partiapparaten och gruppen har börjat landa i frågan. De flesta har nog börjat luta åt något håll, även jag, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt i Svenska Dagbladet.

Nu slår Stefan Löfven tillbaka om taktikspelet.

• Det finns nu en majoritet inom SD som vill rösta ner budgeten. Hur orolig är du för nyval?

- Det är de som får ta ansvar för den situationen. Det som är viktigt nu fram till röstningen är att diskutera vad som faktiskt står på spel.

- Det SD i så fall gör är att de säger nej till sänkning av skatten för pensionärerna. Nej till satsningen på jämställdhet, nej till satsningen mot arbetslöshet där ungdomar inte får några arbeten, de säger nej till satsningen på sjukvård, nej till satsningen på äldreomsorgen.

- Det är det steget de tar och det är den diskussionen som nu ska föras. Nu ska vi prata politik och inte bara taktik och spel.

• På vilket sätt kan du stå emot om SD röstar emot?

- Jag har sagt förut att jag inte tänker administrera någon annans budget och det står jag för. Vad det får för konsekvenser det får vi se, men fram till 3 december vill jag prata politik.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!