KUNGEN VISSTE INGET. Enligt regeringsformen ska statschefen hållas underrättad om rikets angelägenheter av statsministern – så blev det inte med nyvalet. Foto: David Sica
KUNGEN VISSTE INGET. Enligt regeringsformen ska statschefen hållas underrättad om rikets angelägenheter av statsministern – så blev det inte med nyvalet. Foto: David Sica

Statsministern lurade kungen inför jultalet

Publicerad

Redan dagen före julafton var regeringen och allianspartierna överens om att det hemliga avtalet, den så kallade decemberöverenskommelsen, skulle avslöjas på en presskonferens den 27 december.

Men statsminister Stefan Löfven, som i dag landar med regeringsflygplanet i Brasilien, struntade i att informera kungen, kan Expressen i dag avslöja.

Carl XVI Gustaf lurades därför att spekulera kring ett "extra val i mars" i sitt jultal – trots att han, enligt regeringsformen, "ska hållas underrättad om rikets angelägenheter av statsministern."

På eftermiddagen den 23 december var partierna överens om att det skulle hållas en gemensam presskonferens efter julhelgen, den 27 december, bekräftar flera uppgiftslämnare för Expressen.

Då var huvuddragen i decemberöverenskommelsen – uppgörelsen mellan regeringspartierna och alliansen – klara och det enda som egentligen återstod var partiledarnas möte på S-kansliet i riksdagen, där det skulle bestämmas vem som skulle säga vad på presskonferensen.

"Det var ingen tvekan"

– Formuleringarna i överenskommelsen hade bollats fram och tillbaka, och det var ingen tvekan om att Löfven skulle dra tillbaka beskedet om extravalet, säger en uppgiftslämnare som var med och planerade presskonferensen.

Först två dagar senare skulle kungen traditionsenligt hålla sitt jultal i Sveriges radio och i Sveriges Television. Men partiledarna struntade i att informera honom – trots att det tydligt framgår av regeringsformen, kapitel 5, paragraf 3, att "statschefen ska hållas underrättad om rikets angelägenheter av statsministern".

Klockan 8.52 den 27 december kunde Expressen avslöja på nätet att regeringen gjort upp med allianspartierna – och att extravalet ställts in.

Samma morgon fick kungen veta.

– Hovet informerades när överenskommelsen var klar, innan det offentliggjordes för allmänheten. På morgonen den 27:e, bekräftar statsministerns pressekreterare Erik Nises.

När Carl XVI Gustaf höll sitt jultal till svenska folket visste han därför ingenting om de hemliga förhandlingarna som i praktiken redan avslutats.

Landar i Brasilien

Kungen spekulerade därför - felaktigt - i att "vi kanske ska ha ett extra val i mars".

Han konstaterade samtidigt att "den parlamentariska framtiden kan te sig osäker" - och sa:

- Det är min förhoppning och övertygelse att denna ovanliga situation kommer att lösa sig till det bästa för Sverige.

Enligt hovets informationschef Margareta Thorgren har hovet och därmed statschefen informerats enligt reglerna på "ett korrekt sätt".

- Kungens tal sändes på juldagen, det vill säga innan uppgörelsen, säger hon.

Men då hade förhandlingarna mellan regeringen och allianspartierna pågått i tio dygn och datum för presskonferensen var alltså redan bestämt.

Statsminister Stefan Löfven landar i dag med regeringsflygplanet i Brasilien. Under förmiddagen har han möte med Brasiliens expresident Luiz "Lula" Da Silva och i eftermiddag närvarar han vid nyvalda Dilma Rousseffs installationsceremoni i huvudstaden Brasilia.

Löfven ville i går inte kommentera den uteblivna informationen till kungen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida