LADDAR OM. Expressen möter Jonas Sjöstedt på Göteborgs centralstation. Vänsterledaren var där strax före nyår för att besöka sin mamma. Foto: Robin Aron Foto: Robin Aron
LADDAR OM. Expressen möter Jonas Sjöstedt på Göteborgs centralstation. Vänsterledaren var där strax före nyår för att besöka sin mamma. Foto: Robin Aron Foto: Robin Aron

"Skulle S svika kan de glömma att förhandla"

Publicerad

GÖTEBORG. Jonas Sjöstedt, V, var taggad för nyval.

Nu laddar han om för tuffa budgetförhandlingar med regeringen.

I en länge intervju med Expressen berättar Vänster- ledaren om sin kritik mot regeringen i flera frågor, om sitt starkaste förhandlingskort och om ultimatumet mot Stefan Löfven.

- Skulle de svika vinstöverenskommelsen då kan de glömma att förhandla budgeten med oss. Jag tror inte att jag kan vara tydligare än så, säger han.

Vad innebär det att Vänsterpartiet inte är med i överenskommelsen?

- Jag ser ingen nackdel i det. Den politiska krisen löses upp, det ser ut som att vi kommer att få ett betydande politiskt inflytande och vi kommer att kunna förhandla om statsbudgeten. Samtidigt är vi inte bundna av överenskommelsen. För mig är det viktigt att kunna rösta nej till en borgerlig statsminister.

Är du också beredd att fälla en borgerlig budget?

- Vi brukar göra så när vi lägger fram budgetar att vi lägger ett eget budgetförslag. Och när det fallit lägger vi ner vår röst. Det har varit det normala. Tiderna kan ändras men vi har inte pratat om att göra något annat.

"Rena matematiken"

Vilket är ditt starkaste kort inför budgetförhandlingarna med statsministern och regeringspartierna?

- Det är bara tillsammans med Vänsterpartiet som man är större än alliansen. Det är den rena matematiken. Det är bara med oss man kan vara säker på att kunna styra under mandatperioden ut. Det andra som är tydligt är att många av de saker i budgeten som Socialdemokraterna och Miljöpartisterna var mest stolta över när det väl hettade till var sådant som vi hade fått dem att godta. Gratis medicin för barn, höjt underhållsstöd till ensam- stående föräldrar.

Förre utrikes- ministern Carl Bildt för i sin blogg ett resonemang som går ut på att Stefan Löfven inte längre behöver er - överenskommelsen gör att en rödgrön budget släpps igenom oavsett. Är du orolig för att det ska bli så?

- Det vore dåligt om det blev så. Framför allt eftersom innehållet i budgeten kommer att bli ett annat. De som får betala priset för det är de som jobbar i äldreomsorgen och de som behöver den. Det är de som vill ha bra fackliga rättigheter och ett mer rättvist land. Det är sämre.

Men har du pratat med statsministern om det här?

- Nej, det enda vi har talat om är att vi förbereder oss för att samarbeta om budgeten under mandatperioden. Det är där vi är i dag och det är ett bra läge.

Vilka försäkringar har du fått från Stefan Löfven om att er överenskommelse om vinsterna i välfärden ska gälla?

- Han har upprepat ganska nyligen att överenskommelsen ligger fast. Och både MP och S vet att om inte den håller då faller hela grunden för att samarbeta om grunden med oss.

Kommit överens

Du är säker på att det inte blir någon uppgörelse mellan regeringen och alliansen om vinsterna?

- Skulle de svika vinst- överenskommelsen då kan de glömma att förhandla budgeten med oss. Jag tror inte att jag kan vara tydligare än så.

Vad skulle det få för konsekvenser nu när det finns en decemberöverenskommelse? Behöver Stefan Löfven er?

- Ja, läget i dag är att vi precis pratat med varandra och kommit överens om att förhandla om budgeten. Saker kan ändras i framtiden. Det gör det ibland, det ser man under den här hösten. Det är det enda jag kan utgå från. Det enda jag kan tala för är mitt eget parti. Och när vi sagt att vi är beredda att förhandla då är vi det. Då tänker vi inte ändra det utan vi står fast vid det.

"Helt olika politik"

S och MP sa inför det nu inställda nyvalet att man gick till val som enskilda partier och inte som regering. Hur ser du på det?

- Jag kan förstå att man lösgör sig lite inför ett val. Det jag har svårare att förstå är att man inte ser tydlig skillnad på att regera med Vänsterpartiet och med borgerliga partier. Det är helt olika politik. Där har jag lite svårare med förståelsen. Jag har sett uttalanden om att, jag tror det var Åsa Romson, som inte kunde säga om det var bäst att regera med V eller FP. Varje person som är insatta i frågor som kärnkrafts- och klimat- frågan ser att det är en jätteskillnad.

Du har ofta upprepat att Vänsterpartiet i vissa frågor kommer att vara ett oppositionsparti. I vilka frågor kommer du aldrig att stötta regeringen om de behåller de ståndpunkter de har nu?

Jonas Sjöstedt med Expressens Hanna Jakobson.Foto: Robin Aron

- Regeringen är en stor besvikelse i klimatarbetet, vilka klimatmål man har och hur man agerat i EU. Vi skulle vilja ha ett effektivt stopp mot vapenexport i länder i konflikt. Det har man ännu inte kommit fram till från regeringen. När det gäller frihandelsavtalet mellan EU och USA, som kanske är den största stridsfrågan inom EU, menar jag att regeringen har fegat. Man borde säga nej till ett avtal som innebär att företag kan stämma stater. Det finns områden jag tycker regeringen är otillräckliga så som arbetsrätten. Som bemanningsföretagen som ersätter trygga jobb. Vi vill ta bort anställningsformen allmän visstid. Vi tycker att man borde gå längre när det gäller föräldraförsäkringen för att driva på när det gäller jämställda löner.

"Stora utmaningar"

Hur tycker du att dagens flyktingmottagande fungerar?

- Det finns stora utmaningar. Framför allt när det är så många som är på flykt. Vi har lagt flera förslag om förbättring och det kommer vi att fortsätta göra. Men vi kommer aldrig att tumma på att ha en human flyktingpolitik.

Sett till Sverigedemokraternas valresultat och partiets opinionssiffror den senaste tiden - har ni andra partier pratat för lite om migration och integration?

- Nej. Vi har pratat väldigt mycket om det. Men det har varit för mycket diskussion på SD:s villkor. SD har ingen politik för att göra det bättre för dem som kommer till Sverige. Jag skulle säga att SD:s politik underblåser den rasism som gör det så svårt för många i Sverige i dag. Deras sätt att argumentera om att den och den inte är svensk är något som gör att fler människor i Sverige känner sig utsatta. Och att fler kränks, blir retade på skolgården, eller att kvinnor med slöja som blir attackerad på bussen.

Den 25 januari är det nyval i Grekland. Grekiska vänsterpartiet Syriza kan ta makten. Partiet vill skriva ner landets statsskuld vilket har fått börsen att reagera negativt på flera håll. På Twitter önskar du dem lycka till och skriver: "De sätter grekernas välfärd före EU:s och bankernas diktat." Ser du inga negativa konsekvenser om landet skriver ner sin skuld?

- Det är helt nödvändigt. Det inser alla ekonomer. Grekland kommer aldrig att kunna betala sin skuld. Frågan är om man ska ha en politik som går ut på att rädda banker eller om man ska ha en politik som går ut på att grekiska folket ska få hopp, framtidstro och arbete. Den politik som högern i Grekland bedrivit ihop med EU har varit en fullständig katastrof för grekerna. Runt 60 procent av unga greker är utan arbete.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida