Grekiska vänsterpartiet Syriza bedriver praktiskt solidaritetsarbete och partiledaren besökte bland annat ett center som samlar in och delar ut mat och mediciner.
Grekiska vänsterpartiet Syriza bedriver praktiskt solidaritetsarbete och partiledaren besökte bland annat ett center som samlar in och delar ut mat och mediciner.

Sjöstedt i Aten – ger partiet Syriza sitt stöd

Publicerad

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har spenderat två dagar i Aten för att stödja det grekiska vänsterpartiet Syriza.

Sjöstedt besökte bland annat ett center som samlar in och delar ut mat och mediciner.

– Jag träffat många vanliga aktivister och aktiva ute i förorter och jag har träffat läkare och sjuksköterskor, säger han

På lördagskvällen landade Jonas Sjöstedt i Sverige efter ett två dagar lång besök i valspurtens Aten. Han har varit på plats på inbjudan från grekiska vänsterpartiet Syrzia och åkte ner för att stödja partiet.

Under besöket har partiledaren bland annat besökt valmöten och paritets ideella solidaritetsarbetet.

– Det är ett viktigt arbete, många saknar mat och får inte rätt sjukvåd, säger Jonas Sjöstedt.

– Det är intressant och se deras arbete eftersom det ser ut att gå väldigt bra vänstern för i grekland.

Bland de ledande

Syrzia ligger bland de ledande inför valet på söndag. Och Jonas Sjöstedt tror att det är just solidaritetsarbetet är viktigt för Syrizas förtroende som parti.

– Det är avgörande för att människor ska lita på Syriza. Maktpartier har tidigare varit korrumperade, det är viktigt att de inte skor sig utan gör tvärtom utan bygger upp förtroende. De har också en tydlig kritik mot EU:s nedskärningspolitik.

Under sitt besök har Sjöstedt passat på att både träffa både politiker och civila. Bland andra träffade han Syrizas partiledare.

– Jag har träffat många, i dag träffade jag Alexis Tsipras, vi åt lunch på samma ställe. Och så har jag träffat många vanliga aktivister och aktiva ute i förorter, läkare och sjuksköterskor.

• Hur är stämningen i landet?

– Det är en ganska allvarlig. Krisen präglar samhället med hög arbetslöshet, men vänstern är optimistisk.

• Vad hoppas du valet ska utmynna i?

– Jag hoppas att vänstern får majoritet, det finns en liten chans, så att man kan förhandla fram bättre villkor och få fler i arbete.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida