"SD är liksom den svenska politikens IS"

Publicerad

Förre S-ledarens rådgivare Daniel Suhonen är oerhört kritisk till SD och liknar dem vid "den svenska politikens IS".

Sverigedemokraternas Martin Kinnunen kallar uttalandet "horribelt".

– Det är i grunden kränkande mot alla de som har fått sätta livet till på grund av vad den här terrorgruppen sysslat med, säger han.

Daniel Suhonen, chef på den fackliga tankesmedjan Katalys gick till angrepp mot SD när han gästade Expressens tv-studio.

– De skadar väldigt mycket naturligtvis. De utmanar och de är liksom den svenska politikens IS, säger han om att SD röstade på alliansens budget och därmed lyckades fälla regeringen.

Suhonen utvecklar sedan sitt resonemang:

– Jag menar inte i våldsamhetsläget här, utan jag menar att kopplingen är att de utmanar och de går över gränsen, säger han och fortsätter.

– Det andra är att en massa människor kanske tror att de är häftiga och att de står upp för någonting, säger Suhonen.

"Kränkande mot offren"

Martin Kinnunen, pressansvarig för Sverigedemokraterna, är väldigt kritisk till Suhonens liknelse.

– Det är ett horribelt uttalande. Man förstår ju att socialdemokrater är bittra över att det inte blev som de hade tänkt sig med regeringsmakten, säger han och ser uttalandet som kränkande för flera människor.

– Att göra sådana här jämförelser det är inte bara kränkande mot vårt parti och våra väljare, utan det är i grunden kränkande mot alla de som har fått sätta livet till på grund av vad den här terrorgruppen sysslat med, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida