Miljöminister Åsa Romson. Foto: Linn Malmén / Tt
Miljöminister Åsa Romson. Foto: Linn Malmén / Tt

Romson: "Dags att sluta sura över SD"

Publicerad

Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar i Karlstad inleddes med ett tal av språkröret Åsa Romson.

Hon avslöjade då att regeringen vill återinföra klimatsamarbetet mellan stat och kommuner.

Hon kritiserade även Sverigedemokraterna inför den kommande budgetomröstningen i riksdagen.

– Deras mål är att begränsa de grönas inflytande i politiken. Men det är dags att sluta sura över SD:s valresultat och ta på oss arbetsskorna, säger Åsa Romson.

Under helgen träffas miljöpartister från hela landet i Karlstad för partiets kommun- och landstingsdagar. Mötet inleddes på lördagsförmiddagen med ett tal av miljöminister Åsa Romson. Hon möttes av stående ovationer när hon klev upp på scenen.

– Vi har inte varit sysslolösa det senaste halvåret. Supervalåret 2014 – som vi har kämpat och hoppats, inledde Åsa Romson sitt tal.

Hon konstaterade sedan att partiet backade i riksdagsvalet.

– Det kändes tungt efter supersuccén i Europaparlamentsvalet.

Ska bli enklare

Hon valde även att ta upp Sverigedemokraternas valframgång och besvikelsen över att MP inte blev tredje största parti.

– Deras mål är att begränsa de grönas inflytande i politiken. Men det är dags att sluta sura över SD:s valresultat. Det är dags att ta på oss arbetsskorna. Rollen som brobryggare är viktigare än någonsin.

En stor del av talet handlade givetvis om klimat och Åsa Romson presenterade då nyheten att regeringen vill återinföra klimatsamarbetet mellan stat och kommuner.

Det innebär att kommuner ska kunna söka pengar för klimatprojekt

– Vi vill att det ska bli enklare att bli miljövän i Sverige. I regeringens budget visar vi en tydlig ambition att vi vill ställa om Sverige i gröna satsningar. .

Hon konstaterade också att partiet är ovant att regera, men att det är positivt.

– Det är en ny situation men i bland är det ganska nyttigt med andra erfarenheter. Jag är glad att vi bestämde oss för att ta chansen. Det är som att bestämma sig för att åka på backpacking i okända länder.

Hoppas bli inspirationsforum

Under en presskonferens efter talet berättade Åsa Romson mer om den satsning som regeringen gör på klimatområdet.

I regeringens budgetproposition föreslås ett särkskilt stöd som ska gå till klimatinvesteringar i kommuner och regioner.

Totalt satsar regeringen 2 miljarder kronor på fyra år.

– Vi hoppas att det ska bli en inspirationsforum för att öka de svenska klimatambitionerna, säger Åsa Romson.

Satsningen finns sedan tidigare med i regeringens budget, men nu har man tagit ytterligare ett steg.

Tänkbara åtgärder som kan innefattas av projektet är bland annat stöd till laddstolpar.

– Projekt som minskar utsläppen ska premieras, säger Romson.

– Vi ger förutsättningar för lokala klimatinvesteringar där vi från staten går in med medfinansiering till de projekt där vi tillsammans, kommuner och staten, kan stärka klimatinvesteringar i vardagliga projekt.

Det kan handla om laddstolar till elbilar eller projekt där man kan separera biologiskt avfall i maten till att göra biogas.

Enligt Romson är förhoppningen att kommuner ska kunna börja söka pengar till sommaren. Hur mycket koldioxidutsläppen kan komma att minska är ännu oklart, men Romson hoppas att de ska minska med minst elva miljoner ton som andra statliga projekt lett till.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida