Nu förtydligar Magdalena Andersson vad hon menar med tomma lador: Att det kommer ut mer från ladan än den kommer in. "I min tolkning är ladorna tomma. Det ser inte bättre ut än i höstas - tvärtom", säger hon. Foto: Henrik Montgomery / Tt
Nu förtydligar Magdalena Andersson vad hon menar med tomma lador: Att det kommer ut mer från ladan än den kommer in. "I min tolkning är ladorna tomma. Det ser inte bättre ut än i höstas - tvärtom", säger hon. Foto: Henrik Montgomery / Tt

Regeringens prognos: "Ladorna är tomma"

Publicerad

Oljeprisfallet räcker inte för rädda den globala tillväxten enligt Internationella valutafonden, IMF.

- I min tolkning är ladorna tomma. Det ser inte bättre ut än i höstas - tvärtom, säger Magdalena Andersson.

Internationella valutafonden sänker sin globala tillväxtprognos för både 2015 och 2016.

Samtidigt presenterar Magdalena Andersson (S) regeringens nya prognos över det ekonomiska läget.

Arbetslösheten förväntas sjunka långsammare än regeringen trodde

Finansministern räknar med att den svaga återhämtningen i världen och Europa kommer att märkas i Sverige.

- Vi har återhämtning de kommande åren i Sverige, om en svag. Återhämtningen bedöms bli långsammare än vad vi trodde i höstas.

- Den internationella upphämtningen är svagare än väntat. Vi ser också en låg privatkonsumtion. Vi har också en annan finanspolitik än vad regeringen föreslog i höstas.

Arbetslösheten förväntas sjunka långsammare än regeringen trodde i höstas.

- Jämviktsarbetslösheten har reviderats upp.

"Finns en del strukturproblem"

Magdalena Andersson räknar också med en turbulent valutamarknad.

- USA går ganska bra. Det är möjligt att vi får se en räntehöjning i USA, men vi har att vänta en expansiv penningpolitik i Europa.

Enligt IMF stärker oljeprisfallet världsekonomin, men inte tillräckligt för att kompensera bristen på investeringar

- Det har varit ett prisfall på olja på 50 procent sedan i juni, säger Magdalena Andersson.

- Det finns en del strukturproblem i Europa som kvarstår, med hög skuldsättning i hushållen.

Ekonomistyrningsverket varnade förra veckan för att marginalerna i de svenska statsfinanserna är små och underskott i statsbudgeten till 2018.

I höstas räknade finansdepartementet med en bnp-tillväxt i år på 3,0 procent och en ytterligare svag ökning 2016. Först 2017 bedömdes statsbudgeten vara balans.

- Men jag kommer inte lansera något stort sparpaket i närtid. Däremot måste vi finansiera alla reformer, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Anderssons uttalande om att ladorna var tomma när alliansen lämnade över makten till den rödgröna har varit föremål för en intensiv debatt.

Nu förtydligar Magdalena Andersson vad hon menar med tomma lador: Att det kommer ut mer från ladan än den kommer in.

- I min tolkning är ladorna tomma. Det ser inte bättre ut än i höstas - tvärtom, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida