Regeringen höjer flera skatter, meddelade finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund under en presskonferens på fredagen. Foto: Henrik Montgomery/TTRegeringen höjer flera skatter, meddelade finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund under en presskonferens på fredagen. Foto: Henrik Montgomery/TT
Regeringen höjer flera skatter, meddelade finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund under en presskonferens på fredagen. Foto: Henrik Montgomery/TT
Centerpartiets partieldare Annie Lööf skriver på Twitter: "När nu Socialdemokraterna styr landet återinförs traditionen av att bryta vallöften och höja skatter på jobb, företag och landsbygd." Foto: Pelle T NilssonCenterpartiets partieldare Annie Lööf skriver på Twitter: "När nu Socialdemokraterna styr landet återinförs traditionen av att bryta vallöften och höja skatter på jobb, företag och landsbygd." Foto: Pelle T Nilsson
Centerpartiets partieldare Annie Lööf skriver på Twitter:
"När nu Socialdemokraterna styr landet återinförs traditionen av att bryta vallöften och höja skatter på jobb, företag och landsbygd." Foto: Pelle T Nilsson

Regeringen höjer bensinskatten

Publicerad

Höjd bensinskatt och rot och rutavdragen sänks.

Regeringen höjder också skatten på ungdomsjobb.

Det meddelade finansminister Magdalena Andersson, S, och finansmarknadsminister Per Bolund, MP, på fredagen.

"Nu sviks vallöften ett efter ett och statsministern står i tv och säger att det inte spelar någon roll. Det är beklagligt att det är förklaringen som lurade väljare får", säger Centerledaren Annie Lööf i en kommentar.

Under en presskonferens meddelade regeringen på fredagseftermiddagen att man avser höja fler skatter i höstbudgeten:

• Energiskatten på bensin och diesel höjs.

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund, MP, kommer det i genomsnitt öka månadskostnaden för en familj med cirka 50 kronor.

• Rutavdraget kommer att halveras till 25 000 kronor per person nästa år. Läxhjälp tas bort redan i år.

• Rotavdraget sänks från 50 till 30 procent men taket ligger kvar på 50 000 kronor per person och år.

• Sparande blir dyrare

Slopar sänkt arbetsgivaravgift för unga

För att få in pengar kommer regeringen att ta det första steget för att slopa den sänkta arbetsgivaravgiften för unga den 1 augusti i år. Det kommer att ge cirka 5,5 miljarder kronor, enligt regeringen. Ytterligare steg tas nästa år och 2017 ger slopandet cirka 18 miljarder kronor i skatteintäkter.

– Det har visat sig vara en ineffektiv och dyr åtgärd för att skapa jobb, säger Andersson.

Regeringen planerar att låta flera av förändringarna träda i kraft till årsskiftet 2015/2016.

"Vi måste börja laga revorna"

De ökade skatteintäkterna ska gå till skolan, klimatet och välfärden.

– Vi måste börja laga revorna i välfärden, säger finansministern.

Det är andra gången denna vecka som regeringen bryter ett vallöfte - genom att höja bensinskatten. I en ekonomidebatt före valet i höstas lovade Magdalena Andersson att inte höja bensinskatten.

– Det är jättedyrt att tanka bensin som det är, vi ser inget behov av att höja bensinskatten. Däremot vill vi införa en miljöbilsbudget, sa hon den 17 augusti.

"Oljepriset har sjunkit"

Nu låter det annorlunda från finansministern:

– Oljepriset har sjunkit med 50 procent, det är det ena som har hänt. Det andra är att vi sitter i regering med Miljöpartiet.

Fredagens skatteutspel får oppositionen att se rött.

Skuggfinansministern Ulf Kristersson, M, reagerar med oro.

– Det är ännu ett brott mot det Socialdemokraterna sa före valet att de inte skulle göra efter valet. Det kommer ett sådant brott om dagen för närvarande. För det andra blir det ännu dyrare att anställa och ännu dyrare att transportera och det får konsekvenser för företags konkurrenskraft i Sverige, säger Kristersson.

Centerledaren Annie Lööf skriver på Twitter:

"När nu Socialdemokraterna styr landet återinförs traditionen av att bryta vallöften och höja skatter på jobb, företag och landsbygd."

I en skriftlig kommentar skriver hon vidare:

– Nu sviks vallöften ett efter ett och statsministern står i tv och säger att det inte spelar någon roll. Det är beklagligt att det är förklaringen som lurade väljare får.

"Hon sviker ytterligare ett löfte"

Moderaternas Niklas Wykman, gruppledare i skatteutskottet:

– Magdalena Andersson sviker nu ytterligare ett löfte. Inga vanliga inkomsttagare skulle få höjd skatt, nu vet vi att det blir en miljon som får höjd skatt. Överskottsmålet skulle vara kvar men ska nu överges. ROT skulle vara oförändrat, men försämras nu. Magdalena Andersson lovade att inte höja bensinskatten, men genomför nu en rejäl höjning. Det är löftessvek och jobbsvek som skadar förtroendet för Sveriges ekonomi, säger han.

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed säger i en skriftlig kommentar:

– Det finns uppenbarligen två Socialdemokratiska partier i Sverige. Det finns (s)-före valet och (s)-efter valet. De Socialdemokrater som fanns före valet skulle behålla ROT, efter valet begränsas det kraftigt. Före valet skulle bensinskatten inte höjas, efter valet är det inga som helst problem att göra det. Löftesbrotten staplas på varandra. Ingen har röstat på (s)-efter valet men ändå är det de som sitter i regering tillsammans med Miljöpartiet.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt:

– Synnerligen olämpligt att straffbeskatta alla som bor och verkar på landsbygden genom att chockhöja bensinskatten.

Svensk Handels vd säger att de redan fått reaktioner från företagare.

- Beskedet från handelns företag är solklart - höjda arbetsgivaravgifter kommer att bromsa handelns fart som jobbskapare åt Sveriges unga. Vill vi skapa fler jobb åt unga ska vi inte göra det dyrare att anställa dem, säger hon.

Vill införa bankskatt

Regeringen vill också införa en bankskatt men utreder just nu hur det ska gå till eftersom den plan man haft strider mot EU-regler.

Men något besked om förändringar av inkomstskatten kunde regeringen inte lämna besked om under fredagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida