Miljöminister Åsa Romson. Foto: Lisa MattissonMiljöminister Åsa Romson. Foto: Lisa Mattisson
Miljöminister Åsa Romson. Foto: Lisa Mattisson
Fakturan för middagen.Fakturan för middagen.
Fakturan för middagen.
Reglerna kring representation.Reglerna kring representation.
Reglerna kring representation.

MP-topparnas nota gick till skattebetalarna

Publicerad

Trerätters med vin – för ett arbetsmöte.

Här är restaurangnotan som vice statsminister Åsa Romson och hennes tre kollegor skickade till skattebetalarna.

Men trots att regeringskansliets regler säger nej till internrepresentation vid arbetsmöten godkändes allt - utom vinet.

I slutet på 2014 hade Miljöminister och vice statsminister Åsa Romson ett arbetsmöte med tre personer från miljödepartementet.

Mötet gällde planering av det strategiska miljöarbetet.

Med på mötet var statssekreterare Göran Enander, samordnande statssekreterare Yvonne Ruwaida och miljödepartementets stabschef Emilia Hagberg.

Under mötet valde Romson och hennes departementskollegor att beställa en trerätters middag från restaurang Sabis för 650 kronor vardera.

Till detta valde man att dricka en flaska vin för 350 kronor. Totalt landade notan för arbetsmötet på 2 950 kronor.

Måltiden åt sällskapet i gästmatsalen i Rosenbad.

Men ingen av personerna ville stå för notan – den skickades direkt vidare till regeringskansliets förvaltningsavdelning.

Trots att regeringskansliets regler säger nej till internrepresentation vid arbetsmöten.

Godkändes ändå

Så här står det i regeringskansliets regler under rubriken 4.3.4 Interna utbildningar och konferenser:

”Intern representation bör däremot inte användas för att täcka kostnader för måltider i samband med arbetsmöten”.

Men förvaltningsavdelningen godkände ändå matkostnaderna på 2 600 kronor. Vinet sa man dock nej till.

”Vinet ska betalas privat av Göran Enander (50 procent) och Åsa Romson (50 procent). 175 kronor kommer att dras på respektives lön i december 2014”, står det på fakturan.

Samordnande statssekreterare Yvonne Ruwaida som var med på middagen har tidigare handlat för stora summor på riksdagens kreditkort.

Aftonbladet avslöjade 2001 att Ruwaida hade handlat för 275 000 kronor på riksdagens kreditkort utan att redovisa dessa kostnader - bland annat hade hon åkt taxi för 70 000 kronor under ett år.

"Vi har gjort fel"

Statssekreterare Göran Enander, som för 2013 hade en årsinkomst på 1 097 300 kronor, var 2006 generaldirektör för Skogsstyrelsen men fick under sin period avgå med omedelbar verkan för att Skogsstyrelsens ekonomi var så misskött.

När Expressen söker miljöminister Åsa Romson för en kommentar låter hennes pressekreterare Karl-Johan Bondesson meddela att hon befinner sig i ett flygplan på väg mot Bryssel.

På måndagskvällen kontaktar dock miljöpartiets stabschef Emilia Hagberg - som också var med på middagen - Expressen.

Hagberg säger nu att middagen inte var rätt redovisad.

– Vi har gjort fel. Vi kommer att betala tillbaka pengarna. Var och en av oss får stå för sina kostnader, säger Emilia Hagberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida