Stefan Löfven mötte på tisdagen Norges statsminister Erna Solberg. Foto: Pedersen, Terje
Stefan Löfven mötte på tisdagen Norges statsminister Erna Solberg. Foto: Pedersen, Terje

Löfven undvek de känsliga frågorna

Publicerad

OSLO. Sverigedemokraternas politik blir nu verklighet i Norge - men Stefan Löfven undvek att ta upp de känsliga frågorna när han mötte sin statsministerkollega Erna Solberg.

Norge räknar nästa år med att ta emot 11 000 asylsökande - bara drygt en tiondel av antalet som väntas till Sverige - och den här veckan införs där ett tiggeriförbud.

– Vi behöver inte diskutera alla frågor, sa Stefan Löfven till Expressen efter statsministermötet.

Stefan Löfven besöker under tisdagen och onsdagen sina statsministerkollegor i Norge och Danmark. Skälet är att han vill fördjupa samarbetet med grannländerna.

Men Expressen kan i dag berätta att flera viktiga politiska frågor finns på "svarta listan". De är helt enkelt för kontroversiella:

• Så sent som i går infördes ett tiggeriförbud i den första norska kommunen, Arendal. Den som tigger på gatorna där riskerar böter på 2 000 norska kronor. Den norska regeringen - med Höyre och Fremskrittspartiet som drivande - vill införa ett nationellt tiggerförbud redan nästa år. Ett krav som de delar med Sverigedemokraterna.

I Danmark är det redan förbjudet med tiggeri.

– Nej, vi har inte diskuterat det. Vi behöver inte diskutera alla frågor, sa Stefan Löfven till Expressen på tisdagseftermiddagen, efter mötet med Erna Solberg.

– Men det går inte att förbjuda fattigdom.

Försvarade förbudet mot tiggeri

Erna Solberg å sin sida försvarade beslutet med att tiggeriet kan kopplas till människohandel och kriminalitet.

– Jag respekterar att vi gör olika val i olika länder. Men Stortinget har sagt att vi ska införa ett förbud, och vi har nu öppnat möjligheten för kommunerna att fatta egna beslut.

• Flyktingpolitiken är också ett känsligt ämne på Löfvens rundresa. Enligt Migrationsverkets senaste prognos väntas cirka 95 000 asylsökande till Sverige nästa år. Den siffran är ett planeringsunderlag, det Migrationsverkets prognos för 2015 säger är att antalet asylsökande väntas bli mellan 80 000 och 105 000 asylsökande.

I Norge är motsvarande siffra 11 000. I Danmark handlar det om ännu färre.

Samma argument som Sverigedemokraterna

Norges statsminister använder samma argument som Sverigedemokraterna när hon försvarar de siffrorna.

– En grundläggande fråga som man måste ställa sig är hur mycket pengar man ska använda för att hämta människor till Norge framför hur många fler vi kan hjälpa i närområdet med samma pengar, säger Erna Solberg till Expressen.

Stefan Löfven kommenterar - med ett skratt:

– Vi har valt ut olika sätt att hantera det.

– Länderna fattar sina beslut om asylpolitiken, och vi måste stå för vår politik och därmed se till att det finns resurser så att vi klarar det här. Vi vet att det är en anspänning på kort sikt, men i det långa loppet finns det stora vinstmöjligheter.

Du inledde med att säga att det är viktigt att utveckla samarbetet mellan Sverige och Norge. Men när det gäller asylpolitiken finns ingen möjlighet till samarbete?

– Nej, men omfattas av internationella konventioner och de reglerna följer vi. När människor kommer till Sverige måste vi se till att det fungerar där.

Tar Norge sitt ansvar när det gäller asylsökande?

– Dom har sina beslut vad gäller att hantera asylregler och kvotflyktingar.

Den norska prognosen säger att de kommer att ta emot 11 000 under nästa år. Nästan lika många som Sverige tog emot bara under september månad. Är det rimligt?

– Jag tänker inte jämföra med andra länder. Vi har våra beslut att hantera, och vi vet att det kommer att kräva en ansträngning i början. Det förnekar inte jag heller. Men det som är viktigt för mig är att migrationspolitiken och integrationen fungerar så bra som möjligt, och att vi får in människor i jobb så snabbt som möjligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida