På en pressträff på fredagsmorgonen vägrade statsminister Stefan Löfven (S) konsekvent att kalla Kina för en diktatur – trots att ordet finns i landets egen konstitution. Foto: Sven LindwallPå en pressträff på fredagsmorgonen vägrade statsminister Stefan Löfven (S) konsekvent att kalla Kina för en diktatur – trots att ordet finns i landets egen konstitution. Foto: Sven Lindwall
På en pressträff på fredagsmorgonen vägrade statsminister Stefan Löfven (S) konsekvent att kalla Kina för en diktatur – trots att ordet finns i landets egen konstitution. Foto: Sven Lindwall
"Här finns inte fria val och här finns inte tillräckligt med yttrandefrihet och så vidare, men nu vill jag prata först med premiärministern och presidenten. Och sen ska jag återkomma om hur vi har tagit upp det", säger Stefan Löfven till Expressen. Foto: Sven Lindwall"Här finns inte fria val och här finns inte tillräckligt med yttrandefrihet och så vidare, men nu vill jag prata först med premiärministern och presidenten. Och sen ska jag återkomma om hur vi har tagit upp det", säger Stefan Löfven till Expressen. Foto: Sven Lindwall
"Här finns inte fria val och här finns inte tillräckligt med yttrandefrihet och så vidare, men nu vill jag prata först med premiärministern och presidenten. Och sen ska jag återkomma om hur vi har tagit upp det", säger Stefan Löfven till Expressen. Foto: Sven Lindwall
Löfvens första punkt på programmet i Peking var ett PR-jippo i den svenska ambassadens trädgård. Här hälsar Löfven på Volvo cars Kinachef Lars Danielson, med svenska ambassadören Lars Fredén i bakgrunden. Foto: Sven LindwallLöfvens första punkt på programmet i Peking var ett PR-jippo i den svenska ambassadens trädgård. Här hälsar Löfven på Volvo cars Kinachef Lars Danielson, med svenska ambassadören Lars Fredén i bakgrunden. Foto: Sven Lindwall
Löfvens första punkt på programmet i Peking var ett PR-jippo i den svenska ambassadens trädgård. Här hälsar Löfven på Volvo cars Kinachef Lars Danielson, med svenska ambassadören Lars Fredén i bakgrunden. Foto: Sven Lindwall
Stefan Löfven besökte svenska ambassaden i Peking på fredagen. Här med svenska ambassadören Lars Fredén. Foto: Sven LindwallStefan Löfven besökte svenska ambassaden i Peking på fredagen. Här med svenska ambassadören Lars Fredén. Foto: Sven Lindwall
Stefan Löfven besökte svenska ambassaden i Peking på fredagen. Här med svenska ambassadören Lars Fredén. Foto: Sven Lindwall
Stefan Löfven träffar kinas premiärminister Li Keqiang i folkets stora sal. Foto: Sven LindwallStefan Löfven träffar kinas premiärminister Li Keqiang i folkets stora sal. Foto: Sven Lindwall
Stefan Löfven träffar kinas premiärminister Li Keqiang i folkets stora sal. Foto: Sven Lindwall
Strax efter klockan tio svensk tid på fredagen kom Stefan Löfven ut från mötet i Folkets stora sal i Peking. Han vägrade då berätta vad han sagt till en av världens mäktigaste män – Kinas premiärminister Li Keqjang – om mänskliga rättigheter. Foto: Sven LindwallStrax efter klockan tio svensk tid på fredagen kom Stefan Löfven ut från mötet i Folkets stora sal i Peking. Han vägrade då berätta vad han sagt till en av världens mäktigaste män – Kinas premiärminister Li Keqjang – om mänskliga rättigheter. Foto: Sven Lindwall
Strax efter klockan tio svensk tid på fredagen kom Stefan Löfven ut från mötet i Folkets stora sal i Peking. Han vägrade då berätta vad han sagt till en av världens mäktigaste män – Kinas premiärminister Li Keqjang – om mänskliga rättigheter. Foto: Sven Lindwall

Löfven om Kina: Jag väljer vilket ord jag vill

Publicerad

PEKING. Strax efter klockan tio svensk tid kom Stefan Löfven ut från mötet i Folkets stora sal i Peking.

Han vägrade då berätta vad han sagt till en av världens mäktigaste män - Kinas premiärminister Li Keqjang - om mänskliga rättigheter.

Inför mötet ville han inte kalla Kina för en diktatur, trots att ordet finns i landets egen konstitution.

Frågorna om hur regeringen ser på Kina gjorde Stefan Löfven irriterad när han mötte pressen på Sveriges ambassad i Peking tidigt i morse, svensk tid.

– Du får välja vilket ord du vill, jag väljer vilket ord jag vill, sa statsministern till SVT:s journalist Lars Moberg.

Du vill inte säga diktatur?

– Det är en enpartistat.

Ville inte berätta

Efter den diplomatiska krisen med Saudiarabien ville statsministern inte riskera någonting.

Därför valde han också att inte berätta hur han tänkt ta upp mänskliga rättigheter i sina samtal med premiärministern och presidenten.

På fredagseftermiddagen tog Kinas premiärminister Li Keqjang emot den svenske statsministern i 45 minuter i Folkets stora sal i Peking. Presidenten möter Löfven först i morgon under den stora konferensen Boao Forum for Asia på ön Hainan i södra Kina.

Expressen bad inför mötet statsministern redogöra för vilka som är de största bristerna med Kinas system utifrån mänskliga rättigheter. Svaret:

– Här finns inte fria val och här finns inte tillräckligt med yttrandefrihet och så vidare, men nu vill jag prata först med premiärministern och presidenten. Och sen ska jag återkomma om hur vi har tagit upp det.

Men du kommer att ta upp de brister du ser?

– De mänskliga rättigheterna och de brister som vi ser, ja. Men vi ska prata nu först med premiärministern och sen presidenten.

Hur allvarligt tycker du det är att det här landet avrättade över tusen personer förra året?

– Vi själva tycker inte om dödsstraffet, och det ger vi uttryck för både här och på andra ställen. Det är inget som vi står upp för. Vi tycker att dödsstraff är fel och det har vi stått upp för många gånger.

Så det kommer du att ta upp med presidenten?

– Jag kommer som sagt att berätta efter att jag har träffat premiärministern och presidenten, vad vi har pratat om. Jag vill prata med dom först, sen ska jag prata med media.

"Jag har läst mycket om även proletariatets diktatur"

Efter mötet på fredagseftermiddagen, lokal tid, var han lika förtegen.

Hur reagerade premiärministern när du tog upp Kinas dödsstraff?

– Ja, eftersom jag nu ska berätta i morgon, när jag har pratat med presidenten, vad jag pratat om – så ska jag berätta då vilka frågor jag tog upp.

Stefan Löfven, i Kinas konstitution sägs det att landet är en demokratisk diktatur. Vad säger du om den beskrivningen?

– Du, sedan jag började i SSU har jag läst mycket om även proletariatets diktatur, och det finns massor av olika benämningar. Det är så att vi ändå säger att för vår del har vi inget behov av att sätta olika etiketter på olika länder, utan vi tar upp – precis som jag har gjort nu – och diskuterar mänskliga rättigheter med landet i fråga, men är väldigt mån om att vi ska ha en bra relation.

Stefan Löfven reser under fredagskvällen till Hainan med det svenska regeringsplanet. I morgon håller han tal under öppningsceremonin där ett stort antal asiatiska stats- och regeringschefer deltar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida