Riksdagsledamoten Per Bill (M) KU-anmäler Stefan Löfven. Foto: Mikael SjöbergRiksdagsledamoten Per Bill (M) KU-anmäler Stefan Löfven. Foto: Mikael Sjöberg
Riksdagsledamoten Per Bill (M) KU-anmäler Stefan Löfven. Foto: Mikael Sjöberg
Stefan Löfven anmäls för hur rekryteringen av Alice Bah Kuhnke gick till. Foto: Anna-Karin NilssonStefan Löfven anmäls för hur rekryteringen av Alice Bah Kuhnke gick till. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven anmäls för hur rekryteringen av Alice Bah Kuhnke gick till. Foto: Anna-Karin Nilsson
Alice Bah Kuhnke. Foto: Lisa MattissonAlice Bah Kuhnke. Foto: Lisa Mattisson
Alice Bah Kuhnke. Foto: Lisa Mattisson

Löfven KU-anmäls för  Bah Kuhnke-värvning

Publicerad

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin frågade i september Alice Bah Kuhnke om hon ville bli kulturminister - och hon svarade ja.

Det kan vara ett brott mot regeringsformen, hävdar Moderaterna - eftersom ansvaret för att utse statsråd ligger hos statsministern.

- Detta kan inte delegeras, konstaterar riksdagsledamoten Per Bill (M), som nu KU-anmäler Stefan Löfven.

I slutet av september blev Alice Bah Kuhnke, som då var på semester på Mallorca, uppringd av Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

- Jag lyssnade av telefonsvararen och då var det Gustav Fridolin, vår utbildningsminister i dag. Jag ringde upp och han sa att han ville träffa mig för han ville ha ett möte, har Alice Bah Kuhnke berättat för Expressen.

Dagen därpå träffades de och hon fick frågan om hon ville bli kulturminister.

I en intervju i DI Weekend hävdar Alice Bah Kuhnke att språkröret ville ha ett svar innan hon lämnade rummet. Och det fick han.

Moderaterna menar att detta kan vara ett brott mot regeringsformen som säger att ansvaret för att utse statsråd ligger hos statsministern.

- Detta kan inte delegeras, konstaterar Per Bill, tidigare vice ordförande i konstitutionsutskottet.

Därför lämnar han nu in en anmälan mot Stefan Löfven till konstitutionsutskottet.

KU granskade 2007 Fredrik Reinfeldts sätt att bilda regering. Ledamöterna från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig då och konstaterade bland annat följande:

"En förutsättning för att statsministern ska kunna leva upp till sitt ansvar är vidare självklart att utnämningarna föregås av personlig kontakt och samtal med samtliga tilltänkta statsråd."

"Det tycks inte som om Stefan Löfven har efterlevt detta", skriver Per Bill i sin anmälan, och fortsätter:

"Jag anser att konstitutionsutskottet bör granska om Stefan Löfven har levt upp till de krav som regeringsformen måste anses ställa på möjlighet för statsministern att i praktiken kunna påverka vilka som blir statsråd i hans regering."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida