Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven KU-anmäls för  Bah Kuhnke-värvning

Riksdagsledamoten Per Bill (M) KU-anmäler Stefan Löfven. Foto: Mikael Sjöberg
Stefan Löfven anmäls för hur rekryteringen av Alice Bah Kuhnke gick till. Foto: Anna-Karin Nilsson
Alice Bah Kuhnke. Foto: Lisa Mattisson

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin frågade i september Alice Bah Kuhnke om hon ville bli kulturminister - och hon svarade ja.

Det kan vara ett brott mot regeringsformen, hävdar Moderaterna - eftersom ansvaret för att utse statsråd ligger hos statsministern.

- Detta kan inte delegeras, konstaterar riksdagsledamoten Per Bill (M), som nu KU-anmäler Stefan Löfven.

I slutet av september blev Alice Bah Kuhnke, som då var på semester på Mallorca, uppringd av Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

- Jag lyssnade av telefonsvararen och då var det Gustav Fridolin, vår utbildningsminister i dag. Jag ringde upp och han sa att han ville träffa mig för han ville ha ett möte, har Alice Bah Kuhnke berättat för Expressen.

Dagen därpå träffades de och hon fick frågan om hon ville bli kulturminister.

I en intervju i DI Weekend hävdar Alice Bah Kuhnke att språkröret ville ha ett svar innan hon lämnade rummet. Och det fick han.

Moderaterna menar att detta kan vara ett brott mot regeringsformen som säger att ansvaret för att utse statsråd ligger hos statsministern.

- Detta kan inte delegeras, konstaterar Per Bill, tidigare vice ordförande i konstitutionsutskottet.

Därför lämnar han nu in en anmälan mot Stefan Löfven till konstitutionsutskottet.

KU granskade 2007 Fredrik Reinfeldts sätt att bilda regering. Ledamöterna från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig då och konstaterade bland annat följande:

"En förutsättning för att statsministern ska kunna leva upp till sitt ansvar är vidare självklart att utnämningarna föregås av personlig kontakt och samtal med samtliga tilltänkta statsråd."

"Det tycks inte som om Stefan Löfven har efterlevt detta", skriver Per Bill i sin anmälan, och fortsätter:

"Jag anser att konstitutionsutskottet bör granska om Stefan Löfven har levt upp till de krav som regeringsformen måste anses ställa på möjlighet för statsministern att i praktiken kunna påverka vilka som blir statsråd i hans regering."