Lars Leijonborg. Foto: Sven LindwallLars Leijonborg. Foto: Sven Lindwall
Lars Leijonborg. Foto: Sven Lindwall
Expressen har tidigare kunnat berätta hur de hemliga förhandlingarna mellan regeringen och allianspartierna ledde till den så kallade decemberöverenskommelsen.Expressen har tidigare kunnat berätta hur de hemliga förhandlingarna mellan regeringen och allianspartierna ledde till den så kallade decemberöverenskommelsen.
Expressen har tidigare kunnat berätta hur de hemliga förhandlingarna mellan regeringen och allianspartierna ledde till den så kallade decemberöverenskommelsen.

Leijonborg öppnade dörren för uppgörelse

Publicerad

En överenskommelse innan nyvalet verkade avlägsen.

Då kontaktade den tidigare FP-ledaren Lars Leijonborg Socialdemokraterna enligt uppgifter till Expressen.

Hans besked:

- Det finns en öppning för förhandlingar.

Efter det satte sig regeringen och alliansen i samtal.

I ett sent möte den 2 december, dagen innan budgetomröstningen, möttes regeringen och alliansledarna på Rosenbad.

Då gavs beskedet att ett samarbete över blockgränserna var uteslutet.

Kort efter att ha förlorat omröstningen meddelade statsminister Stefan Löfven att han ämnade att utlysa ett nyval.

Men innan dess lyckades de båda blocken komma överens - i vad som kallas för decemberuppgörelsen.

Ringde upp S

Nu kan Expressen avslöja att den tidigare FP-ledaren och utbildningsministern Lars Leijonborg spelade en central roll i att den historiska överenskommelsen kom på plats.

Enligt källor i regeringskansliet tog Leijonborg i mitten av december kontakt med en S-politiker och meddelade att det fanns en öppning för förhandlingar.

- Ni borde ta kontakt, var hans besked.

Det ledde till att finansminister Magdalena Andersson, S, ringde upp KD-ledaren Göran Hägglund - vilket blev starten på samtalen som ledde fram till decemberöverenskommelsen.

När Expressen når Lars Leijonborg vill han inte kommentera uppgifterna.

- Jag avstår från att kommentera det, säger han.

Men kan du dementera uppgifterna?

- Jag vill varken dementera eller bekräfta det, säger han.

Fredrik Kornebäck, Magdalena Anderssons pressekreterare, känner inte till att Leijonborg kontaktat en S-politiker. Kornebäck uppger att han inte har information om att någon från alliansen meddelat S att det fanns en öppning för förhandlingar.

- Det kan vara väldigt många människor som de har kontaktat och det är inte säkert att jag skulle veta om det, säger han.

Hemliga samtal

Expressen har tidigare kunnat berätta hur de hemliga förhandlingarna mellan regeringen och allianspartierna ledde till den så kallade decemberöverenskommelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida