Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kinberg Batra: Högt tonläge från Löfven

Nu slår Anna Kinberg Batra tillbaka mot kritiken från M-veteranerna om decemberuppgörelsen. Foto: Olle Sporrong

Nu slår Anna Kinberg Batra tillbaka mot kritiken från M-veteranerna om decemberuppgörelsen.

Samtidigt menar hon att Stefan Löfven överdriver när han påstår att alliansen ville ta makten och inte göra upp i spelet kring budgetuppgörelsen.

– Det är ju ett ganska högt tonläge från Stefan Löfven. Det måste jag ju säga, säger hon i en intervju i Dagens Nyheter.

I söndagens Dagens Nyheter gav statsminister Stefan Löfven, S, sin version av hur decemberuppgörelsen kom till. Han förnekade att allianspartierna var redo att göra upp redan i början av december, och menar i stället att de var redo att ta makten.

– Om de hade varit beredda på en sådan uppgörelse som vi har nu, då hade de lagt ned rösterna den 3 december. Min uppfattning är att om jag hade avgått så hade de sagt att "här är vi", sa Stefan Löfven till DN då.

Därför valde han att utlysa extraval.

Nu kommenterar Anna Kinberg Batra hans utspel i en intervju med Dagens Nyheters reporter Karin Eriksson.

– Det är ju ett ganska högt tonläge från Stefan Löfven. Det måste jag ju säga. Men det är ju förståeligt om det är mycket känslor hos honom efter den här hösten. Det har ju varit drygt 100 dagar i statsministerämbetet som vi kommer att tala om länge. De har varit väldigt turbulenta, säger hon till Dagens Nyheter.

"Vi var tydliga"

Hon förnekar att M deltog i mötet för att ta makten, och menar att de redan då handlade om att tydliggöra reglerna kring minoritetsstyre.

– Vi var tydliga när vi gick dit, och redan tidigare, att vi hade en bättre ekonomisk politik, och att vi sökte samförstånd om att största underlaget ska släppas fram. Det gäller statsministeromröstningen och det gäller budgetbeslut. Nu har vi fått en överenskommelse som förtydligar och befäster praxis och som gör det tydligt till nästa val att det spelar roll vad man väljer för regeringsalternativ. Och det man väljer ska kunna fungera.

Samtidigt bemöter hon kritiken som hon fått internt av flera M-veteraner – trots att alliansen nått sitt mål. Samtliga av alliansens fyra företrädare gick den 9 december ut på DN Debatt och krävde uppgörelser om reglerna kring minoritetsstyre – precis det som nu har skett.

Missnöje inom M

Men flera tunga borgerliga namn var missnöjda, trots det.

"Det blir rejäl uppförsbacke Anna. Jag tror inte detta är bra för Alliansen. Löfven såg lika förtjust ut som katten Måns, när han grundligt lurat Pelle", skrev Lena Adelsohn Liljeroth på Facebook.

– Alla är bedrövade. Många är besvikna, sa förre moderatledaren Ulf Adelsohn till Expressen.

Även EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) kritiserade överenskommelsen.

"Istället för en parlamentarisk process där man strävar efter att vinna majoritet för sin politik får vi nu inom budgetpolitiken en dekretpolitik där regeringens förslag automatiskt har stöd bara för att det är regeringens förslag", skrev han.

Men Anna Kinberg Batra, som väntas bli Moderaternas partiledare under januari, försvarar beslutet.

– Vi måste föra en stark oppositionspolitik nu. Vi har tusentals riksdagsbeslut framför oss. Viktiga skillnader kommer att synas. Det är viktigt att visa väljarna varför vår ekonomiska politik skulle göra skillnad. Det har vi framför oss inför 2018, säger hon.