"Det förslaget som vi presenterar i dag handlar också om att programmerare, ingenjörer och lantmästare ska slippa betala statlig inkomstskatt", säger Lööf till ”Ekot”. Foto: Anna-Karin Nilsson
"Det förslaget som vi presenterar i dag handlar också om att programmerare, ingenjörer och lantmästare ska slippa betala statlig inkomstskatt", säger Lööf till ”Ekot”.  Foto: Anna-Karin Nilsson

Annie Lööf (C) vill sänka två jobbskatter

Publicerad

Centerledaren Annie Lööf, C, vill sänka jobbskatter på två områden:

Höj brytpunkten för statlig skatt med 500 kronor och slopa arbetsgivaravgiften de två första åren för enmansföretag som anställer sin första medarbetare.

– Det som är dyrt ska vara det som smutsar ner miljön och det som är billigt ska vara det som vi vill se mer av, jobb och företag, säger Lööf till Sveriges Radios ”Ekot”.

Centerpartiets Annie Lööf och hennes parti är först ut på Almedalens första dag – det blir hennes tolfte besök på politikerveckan. Redan inför talet släpper hon två nyheter. Sveriges Radios ”Ekot” rapporterade under söndagsmorgonen om hur enmansföretag som vill expandera ska få slopad arbetsgivaravgift på årslöner upp till 180 000 kronor i två år efter att den första nya medarbetaren anställts.

Lööf vill också höja brytpunkten för den statliga inkomstskatten med 500 kronor. Enligt Annie Lööf ska det gynna fler än en miljon löntagare.

Kostar fyra miljarder

Enligt ”Ekot” handlar det dock om en minoritet av löntagarna som tjänar på en höjd brytpunkt, de som har över 36 900 kronor i månaden.

– Vi har ju sänkt skatten på vanliga inkomster flera gånger om, genom jobbskatteavdrag så har en sjuksköterska fått nästan en månadslön mer om året i skattesänkningar. Men det förslaget som vi presenterar i dag handlar också om att programmerare, ingenjörer och lantmästare ska slippa betala statlig inkomstskatt, säger Lööf till ”Ekot”.

Centerns förslag ska kosta cirka fyra miljarder kronor och betalas genom höjda skatter på andra områden som till exempel miljöskatter på kemikalier och på flamskyddsmedel i elprodukter samt på ftalater i golv- och byggvaror, skriver Aftonbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida